Pabriks: partnerība ar aizsardzības nozares uzņēmumiem krīzes gadījumā vairos Latvijas aizsardzību

Nozares politika
Sargs.lv
A. Pabriks: partnerība ar aizsardzības nozares uzņēmumiem krīzes gadījumā vairos Latvijas aizsardzības spēju autonomiju
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijai nepieciešama stratēģiskā partnerība ar Latvijas aizsardzības nozares uzņēmumiem, lai krīzes gadījumā nodrošinātu valsts aizsardzībai nepieciešamo produktu un pakalpojumu nepārtrauktu piegādi. Tā, atklājot Visaptverošās valsts aizsardzības koncepcijai veltīto diskusiju “Aizsardzības industrijas un Nacionālo bruņoto spēku stratēģiskās partnerības izveides iespējas un izaicinājumi”, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš uzvēra, ka sadarbība ar vietējo drošības uzņēmumu industriju ir būtiska, lai Latvija arī krīzes gadījumā spētu nodrošināt sevi ar stratēģiskajiem materiāliem un līdzekļiem valsts aizsardzībai.

“Ja skatāmies uz lielajiem izaicinājumiem, mēs redzam Krieviju, kurai ir vēlme maksimāli atjaunot savu ietekmi pasaulē. Ja valstij nav stipras ekonomikas, kā tas ir Krievijas gadījumā, tad tā mēģina izmantot tos instrumentus, kuri potenciālajiem konkurentiem rada problēmas. Šie instrumenti ir militārie līdzekļi, propoganda un kiberdraudi,” sacīja A. Pabriks, piebilstot, ka otrs izaicinājums ir arī Ķīnas augošais ekonomiskais un politiskais spēks. Arī šī valsts nākotnē pieprasīs arvien vairāk ietekmes pasaules politikā.

Ministrs uzsvēra, ka šobrīd piedāvātais Visaptverošās valsts aizsardzības modelis krīzes situācijā dod iespēju saglabāt vienotību Latvijas sabiedrībā un nepakļauties dažādiem centrbēdzes spēkiem. Taču, lai sekmīgi aizstāvētu valsti, līdztekus militārajām spējām nepieciešama arī industrija, kas apkalpo aizsardzības nozari. Pieaugot aizsardzības budžetam, pieaug arī iepirkumiem atvēlamās summas, tāpēc pēdējo gadu laikā iespējams runāt par arvien nopietnāku vietējās aizsardzības nozares attīstību.

“Mums nav mērķis atdot savu naudu ārvalstu uzņēmumiem. Protams, ja nav alternatīvu, tad to darīsim. Tomēr šiem iepirkumiem jābūt ciešā sasaistē ar uzņēmumiem Latvijā. Miera laikā šie uzņēmumi veicina mūsu ekonomisko attīstību. Krīzes laikā tie mums dotu zināmu stratēģisko autonomiju, piemēram, situācijās, kad nav no kurienes ievest vajadzīgās preces,” teica A. Pabriks, piebilstot, ka caur iepirkumiem, izmantojot aizsardzības budžetu, paralēli tiktu stiprināta gan pašu Latvijas aizsardzības uzņēmumu kapacitāte, gan veicināta arī kopējā Latvijas ekonomikas izaugsme.

 

Dalies ar šo ziņu