"Sargs.lv" piedāvā: gūsti ieskatu drona operatora apmācībā

NBS
Sargs.lv
Dronu operatori
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Maskēta karavīru dronu operatoru grupa cauri mežam tuvojas pļavai. Karavīram, kurš grupā nozīmēts par “ķērāju”, ir uzdevums nepamanīti pacelt bezpilota lidaparātu, lai drona pilots varētu novērot apvidu un identificēt pretinieka pozīcijas. Tam seko drona nosēšanās pāris simtus metru tālāk, lai, neatklājot operatora pozīciju, nogādātu to atpakaļ līdz slēpnim. Ar šādu taktisko drona pacelšanas, novērošanas un nosēšanās vingrinājumu noslēdzās valsts aizsardzības dienesta Gaisa spēku dronu operatoru eksāmens. Bezpilota lidaparātu specialitātes kursa noslēguma gaitu klātienē vēroja arī "Sargs.lv".

Dronu iespējas mūsdienu kaujas laukā pakāpeniski ievieš revolucionāras izmaiņas karadarbības vešanā. Bezpilota lidaparāti karavīriem likuši mainīt ne vien taktiku, bet arī pakāpeniski transformēt doktrināras iezīmes kopējā karadarbībā. Šādam apgalvojumam piekrīt Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis, norādot, ka šīs tehnoloģijas papildinās tādas karavīru specialitātes kā snaiperis vai izlūks.

“Šo karavīru spējas šobrīd transformējas. Ja viņu aprīkojumā ir droni, kuriem ir spējīgas kameras un modernas tehnoloģijas, tad šo izlūku vai snaiperu ikdiena un darbs, kādu mēs to pazinām līdz šim, būtiski uzlabosies. Viņu specialitāte joprojām būs nepieciešama, bet viņu operacionālais lauks karadarbībā būtiski pieaugs. Tas nozīmē, ka fiziskās aktivitātes viņiem, iespējams, būs mazākas, jo daudz plašāku novērošanu spēs veikt drons,” sarunā ar “Sargs.lv” atzīst pulkvedis Viesturs Masulis.

Vienlaikus šie lidaparāti, kas tiek aprīkoti ar lādiņiem, ir daudz lētāka alternatīva, piemēram, 178 tūkstošu dolāru vērtajai prettanku sistēmai “Javelin” vai vēl dārgākai “Spike” sistēmai. Turpmāk šīm precīzajām prettanku sistēmām būs efektīvi iznīcināt vienīgi augstas vērtības mērķus, jo pārējos gadījumos ekonomiskāk ir izmantot bruņotus bezpilota lidaparātus.

Image
Dronu operatoru kursa noslēgums / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Dronu operatoru kursa noslēgums / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt Gaisa spēku Mācību centra komandieris majors Modris Kairišs atklāj detaļas par apmācāmo karavīru stratēģiju, kāda tiek pielietota dronu karadarbībā. Viņš norāda, ka kaujas laukā vienlaikus darbojas divas dronu specialitātes grupas, no kurām viena identificē mērķus, tikmēr otra veic to iznīcināšanu. Tāpat arī izlūkošanas drona operators veic artilērijas uguns izsaukšanu un koriģēšanu.

“Dronu speciālistu kursā mēs jau pielietojam gūtās zināšanas no Ukrainas taktikas, jo kaujas laukā viņi ir augstas vērtības mērķi. Viņu kurss galvenokārt fokusējas uz taktisku bezpilota lidaparātu pielietošanu, taču apmācībās tiek integrētas arī zināšanas, kas saistītas ar slēpšanos, maskēšanos, orientēšanos un informācijas nodošanu. Primāri viņi ir apmācīti pilotēt dronu, taču kursā ir arī atsevišķi izlūkošanas elementi,” norāda majors Modris Kairišs.

“Sargs.lv” novēroja, cik prasmīgi karavīri ir apguvuši spēju pārvietoties klusu, atgriežoties pēc veiksmīgas uzdevumu izpildes. Neminot ne vārda, grupas vadītājs ar rokas žestu deva komandu karavīriem sagrupēties ierindā. Tam sekoja drona speciālistu kursa absolventu apsveikšana ar veiksmīgi noslēgtu kursu un labākā kursanta apbalvošana ar Gaisa spēku monētu.

Image
"Ķērājs" nolaiž dronu / Foto: "Sargs.lv"
"Ķērājs" nolaiž dronu / Foto: "Sargs.lv"

Uz sarunu aicinātais kursants, kura vārdu drošības apsvērumu dēļ nepublicējam, atzina, ka šis ir bijis viens no interesantākajiem mācību posmiem līdzšinējā valsts aizsardzības dienesta pieredzē.

“Kursa laikā mēs ieguvām zināšanas, kā pareizi pilotēt dronus, pildīt taktiskos uzdevumus un pārvietoties apvidū. Šobrīd esmu nolēmis pievienoties profesionālajam dienestam, jo sapratu, ka militārā sfēra man ir ļoti iepatikusies. Turpmāko karjeru vēlos saistīt ar izlūkošanu un dronu pilotēšanu,” atklāj viens no VAD karavīriem.

Savukārt aizsardzības ministrs Andris Sprūds uzsver, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem turpmākajos gados būs jānodrošina aizvien apjomīgāku moderno tehnoloģiju – dronu, elektroniskās karadarbības sistēmu un mākslīgā intelekta – ieviešanu bruņojumā, lai attīstītu viedo aizsardzību.

Jau šobrīd valsts aizsardzības dienesta karavīri var pilnvērtīgi apgūt dronu operatora specialitāti, un šo speciālistu skaits nākotnē tikai augs.

Dalies ar šo ziņu