Štāba bataljonā dienošie VAD karavīri dod zvērestu pie Brīvības pieminekļa

NBS
Sargs.lv
Valsts prezidents uzrunā VAD karavīrus
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā kopš šī gada 17. janvāra dien 59 jauni, patriotiski un apņēmības pilni valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīri, kuri šodien pēc militārās pamatapmācības 1. līmeņa noslēguma Brīvības pieminekļa pakājē deva zvērestu valsts prezidenta, aizsardzības ministra, Štāba bataljona komandieres un vecāku klātbūtnē.

Pie Brīvības pieminekļa dažas minūtes pirms 11.00 bija sapulcējies liels skats valsts aizsardzības dienesta karavīru tuvinieku, instruktoru un virsnieku, lai piedalītos šajā karavīriem tik svarīgajā mirklī.

Drīz vien vienotā solī savu vietu pretī Brīvības piemineklim ieņēma VAD karavīri. Viņiem sekoja valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Štāba bataljona komandiere pulkvežleitnante Antoņina Bļodone.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Pēc svinīgā brīža savus pateicības vārdus teica valsts prezidents Edgars Rinkēvičs: “Mēs visi varam būt lepni par jums, par jūsu izvēli, teikt paldies par to, ka nenobijāties un pievienojāties valsts aizsardzības dienestam. Štāba bataljons pilda divas ļoti svarīgas funkcijas – nodrošina bruņoto spēku vadības darbu, vienlaikus esot mūsu valsts un bruņoto spēku vizītkarte, nodrošinot ceremonijas, uzņemot augstus viesus, parādot mūsu bruņoto spēku gatavību un arī kaujas spējas.”
Image
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Savukārt aizsardzības ministrs uzsvēra zvēresta došanas vietas nozīmi, kas kalpo par simbolu Latvijas iedzīvotāju apņēmībai, gara spēkam cīnīties un aizstāvēt savu valsti. “Brīvības piemineklis ir atgādinājums, ka mums par savu brīvību ir jācīnās katru dienu. Tepat pie mūsu robežas mēs saskaramies ar agresiju, tāpēc ir skaidrs, ka jūsu pienesums, jūsu devums ir ļoti nozīmīgs kopējās sabiedrības saliedētībā, kopīgi aizsargājot valsti. Jūs demonstrējat drosmi, iegūstot spējas aizstāvēt sevi, aizstāvēt savu ģimeni, aizstāvēt sev tuvos, aizstāvēt savu tautu, aizstāvēt savu valsti. Jūs esat tas stūrakmens, uz kā veidojas visa mūsu drošība, mūsu kopīgais spēks,” VAD karavīriem sacīja ministrs.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Savus pateicības vārdus sacīja arī Štāba bataljona komandiere pulkvežleitnante A. Bļodone: “Sveicu jūs mūsu karavīru pulkā, jūs esat kļuvuši par daļu no mūsu lielās ģimenes. Man prieks, ka mūsu bruņoto spēku saime aug, mūsu rindas papildina apzinīgi, darīt griboši, varoši un zinātkāri jaunieši. Paldies jums valsts aizsardzības dienesta karavīri par jūsu brīvprātīgo izvēli, jūsu dienestu.”

Tāpat viņa pateicās Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kursantam Rūdolfam Dunauskim, kurš praksē Štāba bataljonā, apmācot jaunos VAD karavīrus, parādīja sevi kā ļoti spējīgu un motivētu kadetu, un piešķīra viņam Štāba bataljona komandiera piemiņas monētu.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Zvēresta došanas ceremonijas noslēgumā VAD karavīri, prezidents E. Rinkēvičs, aizsardzības ministrs A. Sprūds un Štāba bataljona komandiere vienojās kopīgā bildē, iemūžinot šo karavīra dzīvē tik svarīgo brīdi.

Image
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Pēc zvēresta došanas jaunie karavīri Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā turpinās otro militārās pamatapmācības posmu, kas papildinās jau iepriekš apgūtās zināšanas un iemaņas individuālā līmenī, tostarp sakaru procedūru, ieroču un topogrāfisko karšu lietošanā, kā arī sagatavos karavīrus vienības kaujas uzdevumu un šaušanas vingrinājumu izpildei grupas sastāvā.

Dalies ar šo ziņu