Gaisa spēkos dienošie VAD karavīri varēs iegūt arī dronu operatora specialitāti

NBS
Sargs.lv
VAD Gaisa spēku vecāku diena
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jauniesauktie valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīri dienestu pilda vien nedaudz vairāk nekā divas nedēļas. Tomēr jau tagad, vecāku dienā, jauniešiem bija pārsteidzoši pozitīvas emocijas par aizvadītajām adaptācijas dienām. Turpmākos nepilnus trīs mēnešus jaunieši pavadīs pamatapmācības kursā, pēc kura katrs no viņiem katrs varēs izvēlēties sev interesējošo specialitāti. Viena no šīm specialitātēm ir bezpilota lidaparātu operatora kurss kopā ar Gaisa spēku mācību centra specializēto dronu vienību. VAD karavīru vecāku dienā piedalījās arī “Sargs.lv”.

Vecāku dienas ietvaros tuviniekiem bija iespēja ne vien redzēt sadzīves un mācību apstākļus, bet arī iepazīties ar Gaisa spēku infrastruktūru, aplūkot karavīru ekipējumu un militāro tehniku, kā arī uzzināt par daudzveidīgajām dienesta iespējām Gaisa spēkos un klātienē tikties ar Gaisa spēku vadību.

VAD Gaisa spēku karavīri dienestu uzsāka 2024. gada 17. janvārī, un turpmākos divarpus mēnešus viņi izies karavīra pamatapmācības kursu, kas ir vienāds visām Nacionālo bruņoto spēku struktūrvienībām.

Līdz šim topošie karavīri ir veiksmīgi noslēguši militārās medicīnas un izdzīvošanas kursus auksta laika apstākļos (COLD). Lai gan jaunieši neslēpj, ka pirmais pāris kilometru garais maršs COLD apmācībās bijis izaicinošs, motivācija stāties pretī nākamajiem izaicinājumiem viņos netrūkst.

Image
Gaisa spēku VAD karavīru COLD apmācība / Foto: Kaprāle Dita Prūse
Gaisa spēku VAD karavīru COLD apmācība / Foto: Kaprāle Dita Prūse

Pēc trīs mēnešu dienesta jauniesauktie dos zvērestu un kļūs par pilntiesīgiem Latvijas NBS karavīriem. Šim posmam sekos tālāks apmācību process Gaisa spēku bāzē, kur viņi varēs attīstīt padziļinātas iemaņas izvēlētajās specialitātēs. Viena no specialitātēm ir pretgaisa raķešu aizsardzības sistēmas RBS-70 operators. Šis kurss noslēgsies 8. maijā ar ieskaiti pretgaisa aizsardzības mācībās, kurās tiks veikta kaujas šaušana pa gaisa mērķiem.

Tāpat VAD karavīriem būs iespēja Gaisa spēku mācību centrā kopā ar specializētu dronu vienību apgūt taktiskās iemaņas bezpilota lidaparātu izmantošanā. Šī trīs mēnešus garā kursa laikā karavīri iemācīsies ne tikai pilotēt dronus, bet arī to apkopi un pielietošanas taktiku.

Noslēdzošajos mēnešos VAD karavīri tiks integrēti dažādās Gaisa spēku vienībās – primāri tas būs pretgaisa divizions, kurā VAD karavīri būs plecu pie pleca ar profesionālā dienesta karavīriem. Diviziona primārais mērķis ir aizsargāt Latvijas teritorijā esošo kritisko infrastruktūru un NBS manevra vienības no dažādiem potenciālajiem gaisa draudiem.

Image
VAD karavīri Gaisa spēku vecāku dienu / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
VAD karavīri Gaisa spēku vecāku dienu / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst paši VAD Gaisa spēku karavīri, līdzšinējā pieredze dienestā ir bijusi aizraujoša. Kad vecāku dienas prezentācijas laikā zālē VAD karavīriem tika vaicāts, cik daudzi no klātesošajiem apsver domu par iestāšanos profesionālajā dienestā, roku pacēla 12 karavīri.

Topošajiem karavīriem VAD dienesta laikā būs arī iespēja nopelnīt Gaisa spēku bereti, kas ir viena no vienības tradīcijām oktobrī. Lai nopelnītu bereti, karavīriem jāpiedalās nedēļu ilgā pārbaudījumu un mācību ciklā, kur tiek pārbaudītas viņu teorētiskās un praktiskās zināšanas.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka 2024. gada janvārī dienestu uzsāka valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīri – kopumā vairāk nekā 120 Latvijas pilsoņi.

Šie pilsoņi valsts aizsardzības dienestu jau šobrīd pilda Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē.

Dalies ar šo ziņu