Jūras spēki šogad iznīcinājuši vairāk nekā 2600 sprādzienbīstamu priekšmetu

NBS
Sargs.lv
Jūras spēku kuģi Baltijas jūrā
Foto: seržants Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Katru gadu Baltijas jūrā tiek atrasti un iznīcināti vairāki tūkstoši dažāda veida sprādzienbīstami priekšmeti, kuri tur atrodas kopš Pirmā un Otrā pasaules kara. Visbiežāk tiek atrastas mīnas, taču jūrā atrodamas arī raķetes un zenītartilērijas munīcija. Šogad Latvijas Jūras spēku kuģu un ūdenslīdēju komanda ir atraduši un iznīcinājuši vairāk nekā 2600 sprādzienbīstamu priekšmetu.

Ikgadējās starptautiskās mīnu meklēšanas un iznīcināšanas mācības Baltijas jūrā – “Open Spirit 2023”– šogad bija vienas no vērienīgākajām pēdējo gadu laikā. Kopā mācībās Jūras spēku un arī sabiedroto valstu kuģu un ūdenslīdēju komandas atrada 62 mīnas. No tām iznīcinātas 57, bet piecos mīnu korpusos netika atrastas sprāgstvielas. Tāpat apsekoti 11 kuģu vraki, identificējot 96 mīnām līdzīgus kontaktus, kā arī pārmeklēti deviņi kvadrātkilometri jūras gultnes.

Image
Nesprāgusi munīcija Liepājas ostā
Sprādzienbīstami priekšmeti Baltijas jūrā. Foto: Jūras spēki

Starptautisko mācību "Northern Coasts 2023" ietvaros tika atrasti 12 bīstami objekti un iznīcināti desmit.  Šajās mācībās piedalījās aptuveni 30 kuģi, zemūdenes, 15 gaisa kuģi un 3200 karavīru, kuru vidū arī Latvijas karavīri un zemessargi.  "Northern Coasts 2023" iesaistītas visas Baltijas jūras reģiona NATO valstis, kā arī ASV, Kanāda, Nīderlande, Beļģija, Itālija, Francija un Zviedrija, kas vēl gaida savu pievienošanos aliansei.


Image
Mīnas neitralizēšana pie Ventspils krasta
Starptautiskās militārās mācības "Northern Coasts 2023". Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jūras Spēku Mīnu Kuģu Eskadras Ūdenslīdēju komanda līdz šim šogad kopā iznīcinājusi 2668 sprādzienbīstamus priekšmetus, no tiem 98 artilērijas lādiņi, 6 grunts mīnas, 19 enkurmīnas, 1 raķeti un 2544 zenītartilērijas munīcijas vienības, veicot 742 iegremdēšanās.

Image
Starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 22”
Starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 22”. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Bijušais Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots TV24 raidījumā “Globuss” norādīja, ka aizvien Baltijas jūrā tiek atrastas mīnas.

“Baltijas jūrā mēs vēl šodien skaitām, ka aptuveni 40 tūkstoši līdz 50 tūkstoši nesprāgušu mīnu ir vēl no Pirmā un Otrā pasaules kara. Viņas visas ir uz grunts,” viņš atklāj.

Jūras spēki uzsver, ja redzi sprādzienbīstamu priekšmetu izskalotu krastā, aizliegts to :
• aiztikt;
• kustināt;
• izjaukt.

Lielākā daļa no atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem ir bīstami, un pastāv liela iespēja, ka tie eksplodēs, ja tos mēģinās pārvietot vai izjaukt. Ja tomēr tiek atrasti sprādzienbīstami priekšmeti, Jūras spēki aicina veikt sekojošus soļus:

  1. Vietu, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē (pašus priekšmetus nekādā gadījumā neaiztiekot);
  2. Par atradumu jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 un sniedzot atrastā priekšmeta vizuālo raksturojumu;
  3. Jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām, kamēr notikuma vietā ieradīsies Jūras spēku ūdenslīdēji, kuri atrastos priekšmetus neitralizēs.

Dalies ar šo ziņu