Video: Militārās mācības "Northern Coasts 2023" – svarīgas Latvijas aizsardzībai

No 7. līdz 24. septembrim visā Latvijas teritorijā un Baltijas jūrā norisinās Vācijas Jūras spēku organizētās starptautiskās militārās mācības “Northern Coasts 2023”. Mācību mērķis ir trenēt un pilnveidot jūras, sauszemes un gaisa spēku savstarpējo savietojamību un operāciju integrāciju, kā arī jūras netiešā uguns atbalsta pieprasīšanas procedūras, lai nodrošinātu noteikto aizsardzības uzdevumu izpildi NATO kolektīvās aizsardzības plāna ietvaros.

Mācību laikā 14 sabiedroto valstu vienības izspēlēs reālistiskus scenārijus Baltijas jūras reģiona aizsardzībai. Kopumā šajās mācībās piedalās aptuveni 30 kuģi, zemūdenes, 15 gaisa kuģi un 3200 karavīru, kuru vidū arī Latvijas karavīri un zemessargi. Tāpat mācību uzdevumu izpildē piedalās arī bruņoto spēku kibervienības. “Northern Coasts 2023” iesaistītas visas Baltijas jūras reģiona NATO valstis, kā arī ASV, Kanāda, Nīderlande, Beļģija, Itālija, Francija un Zviedrija, kas vēl gaida savu pievienošanos aliansei.

“Karam Ukrainā ir bijusi ilgstoša ietekme uz situāciju visās Baltijas jūras reģiona valstīs. Šie notikumi ir skaidri apliecinājuši, cik svarīgi ir veicināt un uzlabot sadarbību starp Baltijas jūras valstu jūras spēkiem,” mācību “Northern Coasts 2023” aktualitāti Latvijai uzsver Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs.

“Mums arī jābūt maksimāli elastīgiem un jāpārzina reģiona apstākļi. Intensīva sadarbība un pastāvīga koordinācija ir veiksmīga mūsu snieguma pamatā. “Northern Coasts” demonstrē mūsu kopējo gatavību un apņēmību stāties pretī agresoram, tas ir nepārprotami skaidrs signāls par mūsu vienotību un uzticamo partnerību,” norāda mācību “Northern Coasts 2023” vadītājs, Vācijas jūras kara flotes kontradmirālis Stefans Haišs.

Mācības vada jaunizveidotā komandstruktūra – Vācijas Jūras spēku štābs, kas atrodas Rostokā, Vācijā.

Dalies ar šo ziņu