Daudz adrenalīna un pozitīva spriedze, braucot ar lielāko stobru Latvijā: "Sargs.lv" saruna ar VAD karavīriem-artilēristiem

NBS
Aivars Madris/Sargs.lv
VAD artilēristu apmācība
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Ir ļoti interesanti, braukt ar lielāko stobru Latvijā un sajust haubices spēku. Ar vieglo mašīnu nevar salīdzināt,” sarunā ar “Sargs.lv” sajūsmināts stāsta 20 gadus vecais valsts aizsardzības dienesta karavīrs Matīss Leimanis no Ogres. Kopā ar dienestu biedru Raiti Sakaviču no Liepājas viņi abi šobrīd apgūst Latvijas armijas bruņojumā esošās 155 mm pašgājējhaubices M109A5Oe braukšanas un apkopes kursu artilērista specialitātē. “Braukšana ar haubici burtiski uzpumpē tevi ar adrenalīnu,” ar smaidu sejā atklāj Raitis, “tā ir pozitīva spriedze.”

Nevienam no viņiem pirms pieteikšanās valsts aizsardzības dienestā nav bijusi nekāda militārā pieredze – šeit, Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, viss iepazīts un apgūts pilnībā no nulles. Matīss izlēmies pieteikties dienestam pēc tehnikuma pabeigšanas, bet Raitis – uzreiz pēc vidusskolas. Abi uzsver, ka, neraugoties uz grūtībām, pieredze dienestā ir lieliska, viss ir izdarāms un cer, ka viņu paraugs mudinās brīvprātīgi pieteikties arī citus jauniešus.

Image
VAD karavīri-artilēristi
VAD karavīrs-artilērists Raitis Sakavičs. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Raitis, kuru biedri un instruktori draudzīgi iesaukuši par “Smaidiņu”, atklāj, ka sākotnēji ģimenei par savu lēmumu pieteikties valsts aizsardzības dienestā neko nav stāstījis – atklājis to vien nedēļu pirms dienesta sākuma, un cer, ka arī citi viņa ģimenes locekļi sekos puiša piemēram. Savukārt Matīsu uz pieteikšanos mudinājuši draugi, un viņa iespaidā dienestā iestājies arī vecākais brālis, kurš tāpat kā Matīss pēc pamatapmācības pabeigšanas nonācis artilērijas divīzijā un apgūst pašgājējhaubices apkopes pamatus.

Image
VAD karavīri-artilēristi
VAD karavīrs-artilērists Matīss Leimanis. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Piecas nedēļas ilgā kursa laikā karavīri apgūst braukšanas pamatus ar M109 un apkopi vadītāja līmenī. Pirmajās četrās nedēļās viņi brauc ar mācību platformām, kas ir atšķirīgas no pamata kaujas platformām, bet būvētas uz tās bāzes. Pēc teorētisko un praktisko eksāmenu nokārtošanas uz mācību platformām karavīri uzsāk apmācību ar kaujas platformām,” par VAD karavīru-artilēristu specialitātes apgūšanas procesu stāsta kaprālis Toms Dāvids, vecākais braukšanas un apkopes kursa instruktors.

Šādi jaunie artilēristi gūst ieskatu par to, ko darīs pēc norīkojuma uz vienībām, kas sekos pēc specialitātes kursa pabeigšanas. Tādējādi viņi būs spējīgi diagnosticēt un veikt savam zināšanu līmenim atbilstošus remontdarbus, kā arī uzdevumu izpildi ar kaujas platformu. Kā norāda kaprālis T. Dāvids, šajā kursā kaujas šaušana nav paredzēta, bet tā noteikti tiks organizēta vienībā un būs jāapgūst pilnīgi visiem jaunajiem artilēristiem.

Image
Pašgājējhaubice M109
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Daļa valsts aizsardzības dienesta karavīru tika norīkoti uz braukšanas un apkopes kursu, daļa – uz remonta vadu, kas veic M109 remontu un apkopi. Ja nākamā gada janvārī viņi izlems parakstīt līgumus un kļūt par profesionālā dienesta karavīriem, tad tiks nosūtīti uz pilno braukšanas un apkopes kursu,” skaidro instruktors.

Līdz šim redzēto VAD karavīru sniegumu viņš vērtē augstu, ņemot vērā, ka jaunajiem karavīriem nav iepriekšējas pieredzes ne šādas tehnikas apkopē, ne vadīšanā.

“Viņi ir veiksmīgi ir apguvuši gan teorētiskās, gan praktiskās iemaņas, nebaidās no tehnikas un ir spējīgi tās izmantošanā. Citreiz pat profesionālā dienesta karavīri, kas iziet apmācību, pēc tam kādu laiku tomēr izjūt bijību pret šo tehniku un nespēj braukt tik pārliecināti, par VAD karavīriem to nevaru teikt,” atzinīgi pauž kaprālis T. Dāvids.
Image
Pašgājējhaubice M109
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Arī abi VAD karavīri ir priecīgi par iespēju dienēt tieši artilērijas divizionā, jo braukšana ar pašgājējhaubici M109 esot neatsverama pieredze un īsts piedzīvojums. Abiem ir B kategorijas autovadītāja apliecība, taču haubices vadīšanu nekādi nevarot salīdzināt ar vieglo automašīnu – jāizjūt gabarīti, jāsaprot, kā haubice brauc pāri bedrēm.

“Braukšana ar haubici burtiski uzpumpē tevi ar adrenalīnu. Tā ir pozitīva spriedze,” pauž Raitis. Viņš stāsta, ka pietiek ar divām nedēļām, lai iegūtu vadīšanas iemaņas un spētu braukt pārliecinoši.

Puiši norāda, ka smagākais posms – pamatapmācība – jau ir aiz muguras, bet piebilst, ka dienestā nav nekā tāda, ko nevarētu izdarīt, tostarp arī maršu noiešana pilnā ekipējumā un vairākas dienas ilga uzturēšanās mežā.

Image
VAD karavīri-artilēristi
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

 “Viss ir izdarāms, tikai jāpasvīst un jārūda gribasspēks,” uzsver Matīss, un viņam piebalso arī Raitis, sakot, ka neesot bijis nekāda priekšstata par armijas dzīvi un šķitis, ka tas būs ļoti grūti un varbūt pat neiespējami, bet, galvenais dzinējspēks grūtajos brīžos ir motivācija un pašdisciplīna. Viņš arīdzan apsver iespēju pēc aizsardzības dienesta beigām pāriet uz profesionālo dienestu un palikt bruņotajos spēkos.

Jauniešiem, kas vēl šaubās par pieteikšanos dienestā, gan Matīss, gan Raitis noteikti iesaka nebaidīties, un, ja ir laiks un iespējas, uzlabot savu fizisko formu, īpaši izturību, jo tādējādi dienesta gaitas pašiem būs krietni vieglākas. “Mēs, latvieši, esam stipri, tāpēc morāli nevajag īpaši gatavoties,” uz jautājumu, kā pirms dienesta sagatavot sevi morāli, puspajokam, pusnopietni atbild Matīss.
Image
VAD karavīri-artilēristi
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šobrīd Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 27 gadiem līdz 1. decembrim pieteikties 2024. gada valsts aizsardzības dienesta jūlija iesaukumam. Latvijas pilsoņi tiek aicināti pieteikties brīvprātīgi vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv sadaļā valsts aizsardzības dienests.

Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskata saņemtās pieteikuma anketas, kā arī pārbauda katra pilsoņa sodāmību Sodu reģistrā. Ja netiek konstatēti šķēršļi dienestam, veic veselības pārbaudi. Katram pilsonim tiek sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem.

Piesakoties dienestam brīvprātīgi, dienesta pienākumu izpildes kompensācija būs 600 euro mēnesī (valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kas nebūs pietiekušies brīvprātīgi – 300 euro mēnesī). Savukārt dienestu pabeidzot, tiks izmaksāta papildus kompensācija 1100 euro apmērā. Ja karavīram ir bērns vai vairāki bērni, bērna uzturēšanai piešķirs pabalstu 200 euro apmērā par bērnu.

Image
Pašgājējhaubice M109
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pilsoņiem, kas brīvprātīgi pieteikušies un pabeiguši valsts aizsardzības dienestu, Ministru kabineta noteiktos studiju virzienos un kārtībā tiks finansētas studijas bakalaura un 1. līmeņa augstākās izglītības (koledžu) studiju programmās.

Foto un video materiāli par valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma aktivitātēm pieejama "Facebook" lapā @MehanizetaBrigade, "Twitter" kontā @MehanizetaBde, "Instagram" profilā @mehanizeta_brigade, "TikTok" platformā @mehanizeta_brigade un "Youtube" profilā @MehanizetaBrigade.

Dalies ar šo ziņu