Pabalsts, veselības aprūpe un priekšrocības: "Sargs.lv" skaidro, kāda ir VAD karavīru sociālā pakete

NBS
Sargs.lv
Ādažu bāzē notiek valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena.
Foto: Ādažu bāzē notiek valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena / št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

No 1. jūlija sekmīgi ir sācies valsts aizsardzības dienesta pirmais iesaukums, kurā brīvprātīgi dienestā NBS Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādē iestājušies 252 Latvijas pilsoņi. Tikmēr līdz 21. jūlijam pagarināta brīvprātīga pieteikšanās VAD otrajam iesaukumam, kas sāksies 2024. gadā. Apzinoties, ka katram Latvijas pilsonim, kurš izvērtē savas iespējas pieteikties dienestam, ir svarīgas arī par dienestu sagaidāmās kompensācijas, priekšrocības un citi atbalsta mehānismi, “Sargs.lv” nolēma izpētīt, kas ietilpst VAD karavīra sociālajā paketē, aicinot uz sarunu NBS Apvienotā štāba izpildsekretāru pulkvedi Māri Gavrilko.

Pulkvedis norāda, ka, izstrādājot VAD likumu, darba grupas pievērsa uzmanību arī sociālajai paketei, un, kaut arī vienmēr ir iespējams diskutēt par šīs paketes saturu, šobrīd tā nodrošina visu karavīram nepieciešamo, turklāt tā nepārtraukti tiek pilnveidota.

Māris Gavrilko atgādina, ka valsts aizsardzības dienests tā pašreizējā formā tiek organizēts vairākās kategorijās – 11 mēnešu dienests, 5 gadu dienests Zemessardzē, 5 gadu dienests augstskolu studentiem, kā arī alternatīvais dienests.

Pirmajā dienesta kategorijā iekļautie karavīri, kas pieteikušies brīvprātīgi, saņems 600 eiro mēnesī lielu pabalstu, tikmēr iesauktajiem tiks izmaksāts 300 eiro mēnesī liels pabalsts. Alternatīvajā dienestā šobrīd paredzēts maksāt 400 eiro mēnesī gan brīvprātīgajiem, gan iesauktajiem. Turklāt dienesta beigās tiks izmaksāts vienreizējs atvaļināšanas pabalsts 1100 eiro apmērā, bet karavīriem, kuriem ir bērni, papildu tiks maksāta kompensācija 200 eiro apmērā mēnesī par katru bērnu.

Image
Foto: Ādažu bāzē notiek valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena / št.vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Tātad, ja cilvēks ir brīvprātīgi pieteicies valsts aizsardzības dienestam, viņš var rēķināties ar 7700 eiro lielu kopējo finansiālo ieguvumu pēc dienesta beigām,” piebilst Māris Gavrilko. Tas varētu būt noderīgi, piemēram, lai iekrātu pirmo iemaksu hipotekārajam kredītam mājokļa iegādei. “Kopumā rēķinot, varētu šķist, ka summa nav liela, tomēr karavīram dienesta laikā viss tiek nodrošināts – dzīvesvieta, ēdināšana, apģērbs un ekipējums. Tādējādi izvēle ir pašu pilsoņu rokās – pieteikties pašiem vai gaidīt, kamēr viņus iesauks,” pauž pulkvedis.

Uz citu valstu fona Latvijas piedāvātā sociālā pakete izskatās ļoti labi – salīdzinājumā ar tuvākajiem kaimiņiem Latviju, Igauniju un Somiju šobrīd mums ir lielākā sociālā pakete, norāda Māris Gavrilko. Teiksim, Igaunijā šī kompensācija ir ap 200 eiro mēnesī. Tikmēr Lietuvā ir 200 eiro mēnesī bāzes kompensācija, taču karavīrs var saņemt vairāk, ja dienesta laikā izrāda augstu motivāciju un izpelnās labu novērtējumu.

Pašsaprotami, ka par VAD karavīriem tiks veiktas arī minimālās sociālās iemaksas. Tāpat arī medicīniskā aprūpe dienesta laikā tiek pilnībā nodrošināta – izmeklējumi, diagnostika, ārstēšana, ja saslimšana vai traumas gūtas dienesta pienākumu izpildes laikā.

Image
Foto: Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri / Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“VAD karavīriem nodrošinātie medicīnas pakalpojumi par 99% neatšķirsies no profesionālā dienesta, vienīgā atšķirība – ārstniecība netiek nodrošināta arī pēc dienesta beigām,” piebilst pulkvedis. Ārstēšanai veltītais laiks tiek ieskaitīts dienestā, un par šo laiku arī tiek izmaksāta kompensācija.

Māris Gavrilko uzskata, ka VAD pabeigušajiem pilsoņiem būs priekšrocības arī darba ņēmēja statusā, konkurējot ar līdzvērtīgiem kandidātiem, kuri dienestu nebūs izgājuši. “Fakts, ka cilvēks ir dienējis, manā skatījumā ir bonuss. Tas nozīmē, ka šis cilvēks zina, kas ir disciplīna un subordinācija, viņam piemīt atbildības sajūta. Uz šo cilvēku varēs paļauties, viņš ir morāli un fiziski nobriedis, augsti motivēts cilvēks,” pauž pulkvedis.

NBS šobrīd uzskata, ka pēc dienesta beigām VAD karavīru pulka varētu izdoties piesaistīt ap 10% dienējušo, kas gribētu pēc dienesta beigām slēgt līgumu ar NBS un turpināt jau kā profesionālā dienesta karavīri. “Taču tas nav mūsu pašmērķis piesaistīt šos cilvēkus par katru cenu,” piebilst NBS Apvienotā štāba izpildsekretārs.

Image
Foto: Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri / Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Viņš uzsver, ka dienests nekādā veidā nav uzskatāms par interešu klubiņu, tas tomēr ir smags darbs. NBS vēlas, lai cilvēkam dienesta laiks būtu piepildīts, lai būtu interesanti un rezultātā viņš būtu labi sagatavots karavīrs, taču maldīgi būtu iedomāties, ka karavīrs no 8:30 rītā līdz 17:00 vakarā tikai skrien, šauj un veļas pa ierakumiem, jo dienestā daudz laika aizņem arī apmācību, sagatavošanās un atpūtas posmi.

Kā vēl vienu potenciālu bonusu VAD karavīriem nākotnē viņš nosauc iespēju bez maksas apmeklēt izstādes, muzejus, koncertus, baudīt plašu kultūras piedāvājumu klāstu. Tāpat NBS domā par VAD karavīru tālākizglītību, lai viņu izglītošanās militārajā jomā neapstātos līdz ar dienesta beigām, tomēr minētās priekšrocības vēl ir izstrādes stadijā.

“Mūsu bruņotie spēki šobrīd atspoguļo mūsu sabiedrības izpratni un vajadzības attiecībā uz to, kādai ir jābūt Latvijas armijai un kādam jābūt tās karavīru nodrošinājumam, taču šajā ziņā, protams, izaugsme turpināsies,” ir pārliecināts Māris Gavrilko. “Personāls ir ikvienu bruņoto spēku pamats, un komandieru rūpes par saviem padotajiem ir viens no mūsu armijas galvenajiem principiem. To varu apliecināt arī no savas personiskās pieredzes.”
Image
Foto: Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri / Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” atgādina, ka 2024. gadā jauniešiem būs iespēja pildīt valsts aizsardzības dienestu kādā no Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībām vai Zemessardzē.

2024. gada janvāra iesaukums 11 mēnešu dienestam Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. Kaujas atbalsta bataljonā, Vidzemē. Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Līdzīgi kā pirmajā iesaukumā valsts aizsardzības dienestam, tā arī otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji tiek aicināti pieteikties līdz 21. jūlijam vienotajā Rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.

Dalies ar šo ziņu