Zemessardzes 4. Kurzemes brigādei ir pašiem savs rudais ģenerālis - runcis Vinnijs

NBS
Sargs.lv
kaķis Vinnijs
Foto: Vinnijs ar kaprāli Saivu Eglīti/Foto no personīgā arhīva

Par to, ka Zemessardzes 4. Kurzemes brigādei kopš 2022. gada nogales ir pašiem savs rudais ģenerālis – runcis Vinnijs, lielā mērā ir jāpateicas tieši brigādes štāba instruktorei un pirmās medicīniskās palīdzības pasniedzējai kaprālei Saivai Eglītei, jo viņa to reiz paņēmusi līdzi uz savu dienesta vietu. Sākumā tikai, lai izdomātu, kur kaķi izmitināt, jo pašu ģimenes mājdzīvnieki Vinniju nav gribējuši pieņemt. Jau pirmajā dienā kaķis visiem tik ļoti iepaticies, ka tur arī palicis, un nu par savām mājām sauc Nacionālo bruņoto spēku (NBS) poligona “Mežaine” mācību bāzi “Saulstari”.

Ģenerālis Vinnijs atrod īstās mājas

Stāsts par Vinniju ir piedzīvojumiem bagāts. Kaprāles S. Eglītes paziņu ģimenē bijuši divi rudi runči – brāļi, no kuriem viens īsspalvains, kurš ticis pie vārda Vinnijs, bet otrs pūkains, tātad – Pūks. Abi nav varējuši sadzīvot, jo nemitīgi cīnījušies par vadošo lomu, un nekas cits neatlicis, kā abus šķirt un Vinnijam meklēt jaunas mājas.

Saiva Vinniju paņēma pie sevis, taču viņas ģimenē jau bija vairāki mīluļi – divi suņi un divas kaķenes, turklāt cienījamā vecumā, tāpēc bijušas pamatotas bažas, ka visi kopā nevarēs sadzīvot. Vinnijam tiešām tur nav klājies viegli, lai gan pats bijis īsts džentlmenis – kaķu dāmas nav aizticis.

Image
kaķis Vinnijs
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kaķis Vinnijs. Foto: Iveta Rozenfelde

Saivai kļuvis Vinnija ļoti žēl, tāpēc vienu dienu to paņēmusi līdzi uz darbu, domājot, ka vakarā kaķi vedīs pie mammas uz laukiem, kur runcim būs mierīgāka dzīvošana.

Tobrīd militārā poligona “Mežaine” mācību bāzē “Saulstari” ticis organizēts Saivas vadītais karavīru-glābēju apmācību kurss, tāpēc teritorijā bijis daudz cilvēku.

“Sākumā biju lielās šausmās, ko visi teiks. Nesot kaķi ēkā, satiku savu priekšnieku un redzēju, ka viņa sejas izteiksme bija saprotoša un laipna, viņš kaķi paglaudīja un ar Vinniju uzreiz atrada kopīgu “valodu”. Majors Gints Homanis vēl piebilda, lai runci nelaiž ārā, lai lapsas viņu neapēd. Vēlāk uzzināju, ka mana mamma tomēr nevarēs pieņemt kaķi, jo uz nedēļu devās ārpus Latvijas. Atkal domāju, ko iesākt, bet visi apstākļi sakrita tā, ka ģenerālis Vinnijs iedzīvojās mūsu skolas ēkā un tagad te arī saimnieko,” stāsta Saiva.

Arī pie augstākās dienesta pakāpes – ģenerālis – viņš ticis ļoti ātri, jo pēc dabas ir drošs, iet tur, kur vēlas, un pieprasa uzmanību un mīlestību no cilvēkiem.

Pabarots un apčubināts

Lai arī Vinnijs ik pa laikam iziet ārā, patiesībā viņš vairāk ir “istabas kaķis”. Atšķirība vien tā, ka viņa rīcībā ir nevis viena istaba, bet visa bāzes “Saulstari” mācību ēka. Tajā viņš saimnieko un iepriekš noķēris arī pa kādai pelei.

Image
kaķis Vinnijs
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kaķis Vinnijs. Foto: Iveta Rozenfelde

Vinnijs var staigāt pa visu mācību ēku, netiek iekšā vien slēgtajās telpās – ieroču istabā un noliktavā, bet arī uz turieni iet līdzi karavīriem, kad viņi tur dodas.

Ēkā katru dienu uzturas saimnieks un arī dežūrmediķis, taču zemessargi, NBS un arī sabiedroto valstu karavīri mācību bāzē uz kursiem ierodas ļoti bieži, līdz ar to kaķis nekad nav pilnīgi viens.

“Viņš ir pabarots, samīļots, apčubināts, nekā viņam netrūkst. Garākās brīvdienās pati braucu kaķi aprūpēt. Vislabāk Vinnijam garšo “cilvēku ēdiens”, nevis kaķu barība, tā stāv bļodā kā rezerves variants – ja nav, ko ēst, tad apēd arī to,” stāsta Saiva.

Pārzina visus mācību kursus

Vinnijs ir klāt ikreiz, kad klasē notiek mācību nodarbības. Reizēm gan viņa klātbūtne novērš uzmanību, jo kursanti grib glaudīt kaķi, bet tās ir dažas atslodzes minūtes, un nodarbības netraucēti var ritēt tālāk.

Image
kaķis Vinnijs
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kaķis Vinnijs. Foto no brigādes arhīva.

Saiva gan karavīrus un zemessargus parasti laicīgi pabrīdina, ka nodarbības laikā var ienākt kaķis, lai nepievērš tam lielu uzmanību, viņš apskatīsies un dosies prom. Ja gribas Vinniju pabužināt, tad to var darīt starpbrīžos. Apmācību laikā ēkā nakšņo instruktori, un runcis bieži vien naktī iet pie viņiem, jo ilgojas pēc cilvēka sabiedrības.

“Viņš izstaigā klasi, pārbauda, visus paošņā, iepazīstas, konstatē, ka viss ir kārtībā, un aiziet savu ceļu, gan jau kādās svarīgās kaķu šeptēs,” saka Saiva. Viņa smejas, ka Vinnijs noteikti ir gudrāks par viņu pašu, jo piedalās ne tikai pirmās medicīniskās palīdzības lekcijās, bet arī citās, piemēram, ieroču apmācībā, staigā līdzi instruktoriem un kursantiem.

Nesen mācību bāzē Medicīnas rotai bijusi sakaru apmācība, kurā piedalījies arī Vinnijs, ķimerējies ap rācijām. Nav brīnums, ka viņam patīk rotaļas, jo runcis ir tikai nepilnus divus gadus vecs.

Image
kaķis Vinnijs
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kaķis Vinnijs. Foto: Iveta Rozenfelde

Ienesis ēkā dvēseli

Uz jautājumu, kā mainījusies atmosfēra, kopš mācību bāzē ir Vinnijs, Saiva saka – kaķis ēkā ir ienesis dvēseli un siltumu karavīru un zemessargu sabiedrībā. Visiem ir mīlestība, ko viņam dot.

Īpaši Vinnijs iemīļojis Saivas kolēģi seržantu Milleru, bieži iet viņam līdzi, lien viņa somā gulēt. Taču runcim patīk pārbaudīt arī citu karavīru somas, jo tajās nereti atrodas kāds viņam domāts našķis.

Image
kaķis Vinnijs
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kaķis Vinnijs. Foto: Iveta Rozenfelde
“Kaķis patīk visiem, un arī viņam ne pret vienu nav pretenziju. Ja Vinnijs ir noilgojies pēc cilvēka, viņš nāk klāt, neļauj rakstīt, sēž pie datora vai uz papīriem, ar domu – tagad ir mans laiks,” novērojusi Saiva.
Image
kaķis Vinnijs
Vinnijs ar Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes Medicīnas rotas virsārstu. Foto no brigādes arhīva.

Sākumā Vinnijs Saivu uztvēris kā īsto saimnieci, bet jau pēc dažām nedēļām sapratis, ka saimnieki var būt vairāki.

“Tagad viņš atnāk pie manis, pārbauda, ka es te esmu, paskatās, vai esmu viņam nolikusi kaut ko ēdamu, mazliet pamīlinās un aiziet pie tiem, kuri viņam tobrīd var atlicināt vairāk laika,” saka Saiva.

Image
kaķis Vinnijs
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kaķis Vinnijs. Foto no brigādes arhīva

Dalies ar šo ziņu