Zemessardzes kapelāni trenē iemaņas izdzīvošanai lauka apstākļos

NBS
Sargs.lv
Kapelāni
Foto: Zemessardzes kapelāni lauka mācībās. Foto: Zemessardze

Kapelāns nav cilvēks, kurš sēž kabinetā, bet gan dodas tur, kur karavīrs un zemessargs, tāpēc arī kapelāniem regulāri jāatjauno zināšanas un prasmes, tostarp izdzīvot lauka apstākļos meža. Kā “Sargs.lv” atzīst Zemessardzes vecākais kapelāns majors Raimonds Krasinskis, Zemessardzes kapelāna statuss ir tāds pats kā jebkuram zemessargam – ikdienā viņš kalpo savā draudzē, strādā algotu darbu vai studē, bet brīvdienās ar savas vienības zemessargiem piedalās kopīgās mācībās, lai būtu klāt kā draugs, palīgs un garīgs atbalsts.

No 16. līdz 18. martam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) poligonā “Meža Mackeviči” Daugavpils novadā notika Zemessardzes kapelānu Ziemas kursa apmācības lauka apstākļos. Mācības tika organizētas sadarbībā ar Zemessardzes 3 Latgales brigādes 36. bataljona instruktoriem.

Image
Zemessardze
Zemessardzes kapelāni lauka mācībās. Foto: Zemessardze

Kā norāda majors R. Krasinskis, tā Zemessardzes kapelāniem bija lieliska iespēja atjaunot zināšanas un iemaņas izdzīvošanai apstākļos brīvā dabā. Mācību laikā katram bija jāprot ierīkot guļvietu mežā un veikt personīgo higiēnu ziemas apstākļos.

Image
Zemessardze
Zemessardzes kapelāni lauka mācībās. Foto: Zemessardze ​

Tāpat arī bija kopīgi uzdevumi, piemēram, nojumes – īslaicīgas apmešanās vietas –  izveide no mežā pieejamiem materiāliem, kā arī dažādu veidu ugunskuru iekuršana. Bet pats gaidītākais uzdevums bijusi ziemas pelde āliņģī.

Image
Zemessardze
Zemessardzes kapelāni lauka mācībās. Foto: Zemessardze
“Ir svarīgi saprast, ka kapelāns nav “kabineta cilvēks”, ka viņš nav atrauts no zemessarga ikdienas poligona dzīves, bet vienmēr ir tur, kur ir zemessargs. Zemessardzes kapelāna statuss ir tāds pats kā jebkuram zemessargam – ikdienā viņš kalpo savā draudzē, strādā algotu darbu vai studē, bet brīvdienās ar savas vienības zemessargiem piedalās kopīgās mācībās, lai būtu klāt kā draugs, palīgs, garīgs atbalsts,” saka Zemessardzes vecākais kapelāns.

Mežā pavadītās dienās kapelānu lauka apmācībās bijušas vērtīgas arī no garīgā aspekta, jo praktiskās nodarbības mijās ar rīta, vakara un nakts lūgšanām, garīgām sarunām un pārdomām.

Image
Zemessardze
Zemessardzes kapelāni lauka mācībās. Foto: Zemessardze

Šāda Zemessardzes kapelānu kolektīva saliedēšanās palīdz arī viņa pienākumu izpildē, jo tādi pasākumi gan norūda, gan motivē darboties tālāk.

Dalies ar šo ziņu