Gaisa spēku komandieris: Latvijas dāvinātos helikopterus Ukrainas karavīri varēs izmantot uzreiz

NBS
Sargs.lv
NBS Gaisa spēku heikopters Mi-17
Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Latvijas dāvinātos helikopterus Mi-17 Ukrainas bruņoto spēku karavīri varēs izmantot uzreiz, jo Ukrainas bruņoto spēku rīcībā ir tiem vajadzīgās rezerves daļas, kā arī apmācīti piloti šī tipa helikopteru vadīšanā. Tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” uzsver Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Kā atzina Gaisa spēku komandieris, jau iepriekš Aizsardzības ministrija Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodevuši tos helikopterus, kuri Latvijā vairs netiek izmantoti, taču ir izmantošanas kārtībā.

Image
NBS Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis Lielvārdes aviācijas bāzē
Foto: NBS Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis Lielvārdes aviācijas bāzē / št.vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
“Pozitīvi, ka šos gaisa kuģus ukraiņi uzreiz varētu sākt izmantot, jo viņiem ir gan apmācīti piloti, gan infrastruktūra un, pats galvenais, rezerves daļas,” saka pulkvedis V. Masulis.

Viņš stāsta, ka lGaisa spēku izmantotie helikopteri Mi-17 ir labā darba kārtībā, taču pēdējo gadu laikā arvien lielākus izaicinājumus Gaisa spēkiem radīja šo helikopteru rezerves daļu trūkums, jo tādas vairs netiek ražotas nevienā NATO dalībvalstī. Savukārt šī tipa helikopteru rezerves daļu krājumi ir izsmelti arī Slovākijā, kur Latvijas Gaisa spēki veica savu Mi-17 remontus.

“Raugoties no šī aspekta, šie helikopteri Latvijā ir neizmantojami. Kur vēl labāk, ja tos tagad varēs izmantot ukraiņi. Šobrīd Ukrainā gaisa atbalsts karavīriem ir ārkārtīgi nepieciešams. Viņiem ir gan rezerves daļas, gan tehniķi un inženieri, gan piloti, kuri, tiklīdz saņemts gaisa kuģis, ar tiem varēs sākt lidot,” saka pulkvedis V. Masulis.

Jau vēstīts, ka aizsardzības ministre Ināra Mūrniece pirmdien paziņoja, ka Latvija Ukrainai sniegs papildu militāro palīdzību, piegādājot ne tikai līdz šim Gaisa spēku izmantotos helikopterus Mi-17, bet arī vairākus desmitus pārnēsājamo zenītraķešu “Stinger”, ložmetēju un to munīciju, bezpilota lidaparātus, kā arī rezerves daļas iepriekš piegādātajām pašgājējhaubicēm.

Līdz ar jauno militārās palīdzības paketi Latvijas Ukrainai sniegtais militārais atbalsts kopumā veidos 1% no mūsu valsts iekšzemes kopprodukta, jeb 370 miljonus eiro.

Papildus Latvijas militārās izglītības iestādes šogad apņēmušās sagatavot 2000 dažādu specialitāšu Ukrainas bruņoto spēku karavīru.

Latvija Ukrainai nodrošina militāro palīdzību, lai tā spētu sevi aizstāvēt pret agresorvalsts Krievijas pretlikumīgo iebrukumu un tās politiskās vadības īstenoto ukraiņu tautas genocīdu. Aizsardzības ministre norādīja, ka militārā palīdzība Ukrainai tiks sniegta tik ilgi, cik vien ilgi tāda būs nepieciešama.

“Sargs.lv” atgādina, ka šobrīd Gaisa spēki uzsākuši helikopteru flotes nomaiņu, aizstājot līdz šim izmantotos padomju ražojuma Mi-17 lidaparātus ar ASV ražotajiem UH-60 “Black Hawk”. Pērnā gada nogalē Latvija saņēma pirmos no kopumā četriem pasūtītajiem “Black Hawk”, savukārt šogad gaidāma atlikušo divu lidaparātu piegāde.

Dalies ar šo ziņu