Video: Latvijas karavīri Kosovā. NATO operācija KFOR

NATO vadītā starptautiskā miera uzturēšanas operācija KFOR Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā. Tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes.

Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību, koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, kā arī atbalstīt Kosovas drošības spēku pilnveidi. Operācijā KFOR šobrīd dienesta pienākumus pilda ap 4000 karavīru no 28 NATO sabiedroto un partnervalstīm.

Viņi sadalīti sešās vienībās, taču skaitliski vislielākā ir taktiskais manevra bataljons, kas izvietots Novo Selo militārajā bāzē un kurā rotācijas kārtībā dien arī vairāk nekā 130 Latvijas kontingenta karavīru. Latvijas kontingenta patrulēšanas zona pašlaik ir tieši šī nosacīti nemierīgākā Kosovas ziemeļu daļa - tie ir divi galvenie ceļi, kas ved uz Serbijas robežu.

Latvijas kontingenta vieglo kājnieku rota ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā, un galvenokārt veic patrulēšanu, nodrošinot pārvietošanās brīvību Kosovas iedzīvotājiem, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi. Latvija NATO vadītajā starptautiskajā operācijā KFOR Kosovā savulaik jau piedalījusies – laikā no 2000. līdz 2009. gadam.

Atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā aicinājumam, 2020. gadā Saeima lēma par Latvijas kontingenta atgriešanos KFOR operācijā, nosakot NBS dalību tajā līdz 2023. gada 31. decembrim. Pēc ilgā pārtraukuma pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās 2021. gada 7. jūnijā, un pašlaik KFOR Kosovā atrodas skaitliski lielākais Latvijas bruņoto spēku kontingents ārpus Latvijas. Vienas rotācijas dienesta ilgums ir seši mēneši.

Pašreizējā Latvijas kontingenta Kosovā komandieris ir pulkvežleitnants Ģirts Savins, bet viņa vietniece - kapteine Ieva Jordane-Liflande.

Dalies ar šo ziņu