NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai jauns komandieris

NBS
Sargs.lv
NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā komandiera maiņa
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Uzreiz pēc svinīgajām uzrunām, atzīmējot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā (efp Latvia - enhanced Forward Presence Battle Group) piecgadi, norisinājās arī kaujas grupas komandieru maiņas ceremonija. Pēc sešu mēnešu ilgā dienesta līdzšinējo komandieri Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnantu Danu Ričelu (Dan Richel) nomainīja Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Džesijs Van Eiks, (Jesse Van Eijk), tādējādi noslēdzot jau desmito Latvijā izvietotās kaujas grupas karavīru rotāciju.

Līdzšinējais NATO kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Dans Ričels (Dan Richel) norāda – kaujas grupai Latvijā ir pieci gadi, un šo gadu laikā ir izveidota efektīva struktūra, lai katrai jaunai rotācijai, pārņemot pienākumus no iepriekšējās, tiktu nodrošināta darbības nepārtrauktība.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers pasniedz apbalvojumu NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā līdzšinējam komandierim Danam Dičelam (Dan Richel)
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers pasniedz apbalvojumu NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā līdzšinējam komandierim pulkvežleitnantam Danam Dičelam (Dan Richel)/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Tas ikreiz liek mums kritiski izvērtēt paveikto, pārskatīt procedūras, padarot tās vēl efektīvākas. Un tieši tas atšķir NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu no citām pastāvīgām vienībām,” viņš saka, ar humoru piebilstot, ka neapskauž NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Sandri Gaugeru, kurš divreiz gadā spiests atkal visu stāstīt un rādīt jaunās rotācijas komandieriem.

Viņš apliecināja, ka sadarbības veiksmes atslēga ir arī fakts, ka NATO kaujas grupas karavīri ne tikai daudz mācās no Latvijas bruņoto spēku kolēģiem, bet arī paši savā starpā, jo kaujas grupā dien dažādu nacionalitāšu karavīri no desmit NATO dalībvalstīm.

Tāpat viņš atzīst – kad iepriekšējā rotācija dodas prom, visa informācija tiek nodota nākamajiem karavīriem un viņu komandieriem, līdz ar to nav tā, ka viņi ierodas “tukšā vietā”.

Image
NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera maiņas ceremonija Ādažu bāzē
Foto: NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera maiņas ceremonija Ādažu bāzē/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Viņš arī pateicās pulkvedim S. Gaugeram par viņa līderību un iedvesmu, ko devis viņam kā NATO kaujas grupas komandierim. Tāpat atzina, ka arī kaujas grupas karavīri novērtējuši S. Gaugera tiešo un dinamisko komunikācijas stilu, sniedzot nepārprotamas pavēles. “Jūs, pulkvedi, esat bijis labs namatēvs un labs komandieris,” viņš saka.
Image
Līdzšinējais Kanādas vadītās daudznacionālās NATO kaujas grupas komandieris Latvijā Dans Ričels (Dan Richel) uzrunā karavīrus NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera maiņas ceremonijā Ādažu bāzē
Foto: Līdzšinējais Kanādas vadītās daudznacionālās NATO kaujas grupas komandieris Latvijā pulkvežleitnants Dans Ričels (Dan Richel) uzrunā karavīrus NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera maiņas ceremonijā Ādažu bāzē/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Savukārt nākamajam NATO kaujas grupas komandierim un viņa komandai viņš novēl vienmēr būt gataviem un padarīt kaujas grupu vēl stiprāku un efektīvāku.

Tikmēr Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers atzīst, ka pēdējo trīsarpus gadu laikā, kopš viņš ir brigādes komandieris, viņam bijusi iespēja redzēt, kā kaujas grupa attīstījusies, kļūstot par pilntiesīgu un operacionālu Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvdaļu.

Image
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas komandiera maiņas ceremonija Ādažu bāzē
Foto: NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas komandiera maiņas ceremonija Ādažu bāzē/ Aizsardzības ministrija
“Kā visdaudznacionālākā NATO kaujas grupa efp Latvija ir kaujas spējīga vienība, kas jebkurā brīdī gatava stāties pretī ienaidniekam, ja tas apdraudētu Latviju,” viņš saka, pateicoties karavīriem un viņu ģimenēm par šo militāro dienestu Latvijā.

Savukārt NATO kaujas grupas jaunās rotācijas komandieris pulkvežleitnants Džesijs Van Eiks, (Jesse Van Eijk) norāda, ka ir gatavs pārņem pienākumus no sava priekšgājēja, lai saliedētu kaujas grupas jauno sastāvu un veiksmīgi trenētos kopā ar Latvijas karavīriem.

Image
Jaunais NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā komandieris Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Džesijs Van Eiks (Jesse Van Eijk)
Foto: Jaunais NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā komandieris Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Džesijs Van Eiks (Jesse Van Eijk)/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka, reaģējot uz izmaiņām starptautiskajā drošības vidē, NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā tika apstiprināta vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros, šādi demonstrējot alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt NATO dalībvalstis pret iespējamu agresoru. Savukārt jau 2017. gada 19. jūnijā Ādažu militārajā bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Image
NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera Latvijā maiņas ceremonija
Foto: NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera Latvijā maiņas ceremonija / Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Šobrīd NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā apvieno aptuveni 1700 karavīru no 10 valstīm – Albānijas, Čehijas, Spānijas, Itālijas, Islandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Kanādas, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajam NATO bataljonam. Plānots, ka šovasar kaujas grupai pievienosies arī vienpadsmitās valsts – Ziemeļmaķedonijas – karavīri.

Ikdienā sabiedroto karavīri piedalās kopīgās militārās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Jau ziņots, ka 15. jūnijā Ādažu bāzē notika arī svinīga ceremonija, atzīmējot 5. gadadienu kopš Latvijā ir izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, kura ir pilnībā integrēta NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā.

Dalies ar šo ziņu