NATO kaujas grupas jaunā rotācija turpinās gādāt gan par Latvijas drošību, gan Ādažu bāzes kaķiem

NBS
Sargs.lv
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupas jaunās rotācijas komandieris pulkvežleitnants Dans Ričels. Foto: dkar. Inga Ūdre

Ādažu bāzē ir lieliska infrastruktūra un mācību poligons, tāpēc ar nepacietību gaidu, kad varēšu sākt pildīt savus pienākumus. Tā “Sargs.lv” atzīst Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Dans Ričels (Dan Richel), kurš turpmākos aptuveni sešus mēnešus būs Latvijā izvietotās NATO kaujas grupas komandieris. Tikmēr iepriekšējais kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Džons Bensons (John Benson) ir pārliecināts, ka esošās rotācijas karavīri ne vien profesionāli veiks tiem uzticētos pienākumus, bet arī tikpat gādīgi rūpēsies par Ādažu bāzē dzīvojošajiem kaķiem, tostarp nu jau slaveno rudo runci Bultu jeb Pom-Pom.

Pulkvežleitnants D. Ričels vadīs jau desmito NATO kaujas grupas Latvijā karavīru rotāciju un atzīst, ka ir tam profesionāli gatavs, jo arī Kanādas bruņotajos spēkos bijis bataljona komandieris.

“Ar iepriekšējo kaujas grupas komandieri esam labi draugi, jo nākam no vienas brigādes, līdz ar to pienākumu nodošana bija veiksmīga. NATO kaujas grupa ir pilnībā operacionāla vienība, Ādažu bāzē ir lieliska infrastruktūra un mācību poligons, ar nepacietību gaidu, kad varēšu sākt, ” viņš saka.

Vienlaikus viņš atzīst – vadīt NATO vienību, kurā dien karavīri no dažādām valstīm, būs liels izaicinājums, un šādu pieredzi viņš gūs pirmo reizi. Lai arī angļu valoda ir vienojošā, izaicinājums var būt valodas barjera, kā arī atšķirīgais ekipējums un bruņojums, taču iepriekšējās rotācijas ir atstājušas labus padomus un izstrādātas metodes, lai katra jaunā rotācija maksimāli īsā laikā būtu gatava pildīt tai uzticētos pienākumus.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupas Kanādas bruņoto spēku karavīri. Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
NATO kaujas grupas Kanādas bruņoto spēku karavīri. Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tikmēr iepriekšējais NATO kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Džons Bensons (John Benson) norāda – teju piecu gadu laikā, kopš Latvijā, Ādažu bāzē izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, ir izveidota efektīva sistēma, kā kaujas grupu īsā laikā pilnībā integrēt NBS Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē. Pat, ja komandieri un karavīri ik pēc sešiem mēnešiem mainās, katra jauna rotācija, ierodoties Latvijā, pārņem pienākumus, nodrošinot efektīvu NATO atturēšanu Baltijas reģionā. Viņš atzīst, ka nekad nebūtu iedomājies, ka pusgads prom no mājām starptautiskā operācijā var būt tik interesants, vērtīgs un piepildīts.

Viņš ir gandarīts par to, ka NATO kaujas grupā pārstāvētas 10 sabiedroto valstis, ieskaitot Latviju, līdz ar to šī kaujas grupa, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm un Poliju, ir daudznacionālākā. Tas arī bijis lielākais izaicinājums un piedzīvojums vienlaicīgi – to vadīt, kopīgi ar Latvijas bruņoto spēku vienībām piedaloties dažādās militārajās mācībās, nodrošinot integrāciju pašas kaujas grupas iekšienē, kā arī Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupas iepriekšējais komandieris pulkvežleitnants Džons Bensons. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
NATO kaujas grupas iepriekšējais komandieris pulkvežleitnants Džons Bensons. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Lieliska pieredze gūta, sadarbojoties ar dažādām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, tai skaitā Zemessardzes brigādēm, arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem, Latvijas pašvaldību institūcijām un sabiedrību kopumā. To es vienmēr atcerēšos,” viņš saka.

Pulkvežleitnants Dž. Bensons gandarīts arī par to, ka bijis laiks un iespēja nedēļas nogalēs apceļot Latviju un iepazīties ar tās vēsturi un kultūru.

“Esmu ieguvis te daudz draugu. Esmu pamatīgi iepazinies ar Latvijas nacionālo eposu “Lāčplēsis”, ko īpaši izjutu, esot Lielvārdē. Man prieks, ka šo laiku dienēju tieši Latvijā,” viņš pauž, piebilstot, ka noteikti šeit atgriezīsies kā tūrists, lai to parādītu arī ģimenei.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupas komandieru maiņas ceremonija. Foto: dkar. Inga Ūdre
NATO kaujas grupas komandieru maiņas ceremonija. Foto: dkar. Inga Ūdre

Aizejošā NATO kaujas grupas rotācija šo mēnešu laikā sniegusi atbalstu arī Latvijas sabiedrībai. Pirms aizbraukšanas karavīri dāvināja 5000 eiro ziedojumu Valsts aizsardzības un patriotisma fondam “Namejs”, kas rūpējas par Latvijas armijas karavīru, veterānu un viņu ģimeņu labklājību, kā arī patriotisko audzināšanu Latvijā. “Mūsu dienesta laikā atbalstījām arī citas organizācijas, taču “Namejs” man īpaši iekrita sirdī, jo tā tiešā veidā atbalsta Latvijas bruņoto spēku karavīru ģimenes. Šis ziedojums tiks izlietots, lai nākamvasar organizētu nometni karavīru bērniem. Tā kā viņu vecāki, pildot dienesta pienākumus, bieži nav mājās, tad šī ir ļoti atbalstāma aktivitāte,” saka pulkvežleitnants Dž. Bensons.

Image
NATO
Foto: Bultas (Pom-Pom) iznāciens NATO ģenerālsekretāra J. Stoltenberga vizītes laikā Ādažu bāzē 29.11.2021. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Bultas (Pom-Pom) iznāciens NATO ģenerālsekretāra J. Stoltenberga vizītes laikā Ādažu bāzē 29.11.2021. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Viņš arī apliecina, ka jaunās rotācijas karavīri noteikti turpinās rūpēties arī par Ādažu bāzē dzīvojošajiem kaķiem, tai skaitā rudo un nu jau slaveno runci Bultu jeb Pom-Pom. Jo lielāko daļu NATO karavīru mājās gaida ne vien ģimene un bērni, bet arī mājdzīvnieki. Un, tā kā karavīru mājas uz vismaz pusgadu tagad būs Ādažu bāzē Latvijā, tad viņu sirdis ir atvērtas arī šeit dzīvojošajiem četrkājainajiem draugiem.

Dalies ar šo ziņu