Labi sagatavots sakarnieks ir vērtība visiem bruņotajiem spēkiem – NBS Sakaru skolai 30. gadskārta

NBS
Sargs.lv
NBS Mācību vadības pavēlniecības Sakaru skolas personāls
Foto: NBS Mācību vadības pavēlniecības Sakaru skolas personāls/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ņemot vērā mūsdienu izaicinājumus un notikumus pasaulē, redzams – tehnoloģijas ir ieguvušas virsroku, un sakari ir viena no šīm tehnoloģijām. Labi sagatavoti sakarnieki ir ļoti liela vērtība Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), jo, ja nebūs šo speciālistu, nebūs arī kvalitatīvas komandvadības, tā intervijā “Sargs.lv” norāda NBS Sakaru skolas komandieris pulkvežleitnants Almants Naglis. Ja varētu šķist, ka šī NBS mācību iestāde nodrošina apmācību vien rāciju izmantošanā, tad tas ir gaužām nepareizs priekšstats – tajā karavīri var apgūt zināšanas radio sakaru, informācijas tehnoloģiju (IT), kriptēšanas, digitālās komandvadības un daudzās citās jomās, kopumā Sakaru skolai, kas 15. maijā atzīmēja savu 30. gadadienu, nodrošinot apmācību vairāk nekā 20 kursos. Turklāt teju desmit no tiem mācību programmā nepilna gada laikā ieviesis pats pulkvežleitnants A. Naglis, un tuvākā nākotnē viņš iecerējis ieviest vēl trīs jaunus un bruņoto spēku spēju attīstībai būtiskus kursus, tostarp Elektroniskā kara pamatkursu.

NBS Mācību vadības pavēlniecības Sakaru skolas galvenie uzdevumi ir sagatavots speciālistus sakaru, informācijas tehnoloģiju un IT drošības jomās Nacionālo bruņoto spēku un arī valsts institūciju vajadzībām. Pulkvežleitnants atzīmē – Sakaru skola principa sagatavo speciālistus, kuri var strādāt ar radio sakariem, datortehniku, spēj atpazīt un apstrādāt  drošu informāciju, kā arī atpazīt, kāda informācija paredzēta, piemēram, dienesta vajadzībām vai ir slepena un zina kā jārīkojas atbilstoši informācijas klasifikācijai.

Nodrošina vairāk nekā 20 dažādus kursus

Kopumā Sakaru skola bruņoto spēku karavīriem nodrošina apmācību vairāk nekā 20 dažādos kursos. Piemēram, kursā “Šifru uzraugs” tiek apmācīts cilvēks, kurš, to beidzot, būs atbildīgs par šifrēšanas atslēgām, jo, kā skaidro pulkvežleitnants, radio sakari pamatā vienmēr tiek kriptēti.

“NBS dienesta vajadzībām, kā arī militārajās mācībās tiek izmantoti tikai šifrēti sakari. Parasti ir viens, citkārt arī vairāki cilvēki, kuri atbild par šifra materiālu lietošanu, to laicīgu saņemšanu, norakstīšanu, sagatavošanu, radiostaciju instalēšanu,” stāsta Sakaru skolas komandieris.  

Izceļama arī ir apmācība informācijas tehnoloģiju jomā, kas mūsdienās ir viena no vadošajā. Turklāt, kā atzīmē pulkvežleitnants A. Naglis, arī radio ir dators – radio strādā kā dators, tam ir arī IP adrese, sava programmatūra.

Image
Radiostacija "Harris Falcon"
Radiostacija "Harris Falcon"/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sakaru skola nodrošina apmācības arī radiostaciju “Harris Falcon III” kursus, kas šobrīd ir modernākās un drošākās pasaulē.

“Šīs radiostacijas ir diezgan sarežģīti programmēt, jo tas vairs nav kā kādreiz – pārslēdz kloķīšus, uzkar antenu un skrien. Tagad radio staciju programmēšana notiek ar datoru, tiek veikti dažādi sakaru plāni, tiek zīmēts digitālais sakaru plāns, attēlojot, kura rācija, ar kuru savienojas. Lai saprastu kā lietot mūsdienu sakarus un kā tos programmēt, apmācība norit kā minimums divas nedēļas, neieskaitot pamatkursus,” norāda Sakaru skolas komandieris.
Image
MVP Sakaru skola
MVP Sakaru skola/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Reizi gadā notiek arī “Sakaru plānotāju kurss”, uz kuru kā speciālisti un pasniedzēji tiek aicināti NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri. Tiesa, agrāk sabiedroto karavīri Sakaru skolā ir arī mācījušies. Skolas komandieris A. Naglis stāsta – bijušais Sakaru skolas komandieris pulkvežleitnants Mareks Ošiņš organizēja Baltijas valstu sakaru virsnieku kursus, un to atjaunot vēlas arī pašreizējais skolas komandieris.

Jāatzīmē, ka arī pats pulkvežleitnants A. Naglis, Sakaru skolu vadot vien nepilnu gadu, tajā ir ieviesis aptuveni desmit jaunus kursus. Viens no tiem ir “Sakaru apmācības instruktors”. Viņš stāsta – lai sakaru pamatkurss nebūtu jāmāca Sakaru skolā, tās mācībspēks sagatavo, apmāca vienību izvirzītus karavīrus un, ja viņi šo kursu iztur veiksmīgi, šie karavīri tiek sertificēti uz diviem gadiem kā pilnvērtīgi sakaru pamatkursa instruktori, kuri jau attiecīgi var apmācīt karavīrus savā vienībā, kā arī pieņemt ieskaites. Sakar skolas vadītājs norāda – šāda sistēma ne tikai sniedz iespēju pacelt apmācību kvalitāti, bet arī apmācīto karavīru skaitu.

Tāpat pulkvežleitnants ieviesis jau minētos  radiostaciju “Harris Falcon III kursus, kā arī dažādus komandvadības kursus, tostarp digitālās komandvadības “Sitaware” lietotāja kursu, kas iedalās vēl dažādos līmeņos.

“Komandvadības sistēma “Sitaware” ir jauns bruņoto spēku projekts, kas paver ļoti plašas iespējas, piemēram, paātrina plānošanas procesus, jo sistēmā pieejamas digitālas kartes, kuras ļauj redzēt, kur atrodas mūsu vienības, ko militārajā terminoloģijā angliski dēvē arī par blue force tracking, kā arī nodrošina ātru izstrādāto plānu nosūtīšanu apakšvienībām,” stāsta Sakaru skolas vadītājs.

Tiesa, komandieris tuvā nākotnē iecerējis Sakarus skolas kursu piedāvājumu papildināt vēl par trīs kursiem. Plānota sadarbība ar Latvijas uzņēmu “MikroTik”, veicot sis inženieru apmācību, kā arī šobrīd norit darbs pie vēl viena jauna kursa, kas ir Elektroniskā kara pamatkursa, ko nākotnē plānots attīstīt jau pa līmeņiem.

Iecerēts arī ieviest “Windows Server” administratoru kursus. “Līdz šim tāda apmācība NBS nav bijusi, to darīja civilajās augstskolās. Plānots, ka apmācība šajā kursā sāksies šī gada novembra vidū. Kursa ilgums būs viens mēnesis. Mēs sagatavosim sistēmu administratorus, kuri varēs administrēt NBS rīcībā esošās informācijas sistēmas. Tas būs viens no svarīgākajiem jaunieviestajiem kursiem. Lai tajā iestātos, karavīram vispirms pie mums jāapgūst tehniķu kursi, kā arī “Ciscio” tīklošanas kursi un tikai tad viņš varēs apgūt šo kursu,” stāsta pulkvežleitnants A. Naglis.

Sadarbojas kā arī citām NBS mācību iestādēm, tā arī ar citām NBS vienībām, bet ciešākā sadarbība ir ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi

Sakaru skola, kā stāsta tās komandieris, šobrīd visciešāk un vairāk sadarbojas ar Mehanizēto kājnieku brigādi.

“Brigāde uz doto mirkli visadvancētākā un aprīkotākā vienība NBS. Mēs no Mehanizētās kājnieku brigādes piesaistām vieslektorus, sakarniekus un speciālistus, kuri arī reāli piedalās mācībās un piedalās starptautiskajās operācijās. Šie speciālisti ir vieni no spēcīgākajiem, ar kuriem sadarbojamies,” saka pulkvežleitnants.

Protams, Sakaru skolai ir arī ļoti laba sadarbība ar Zemessardzes brigādēm. Tikmēr ar pārējām NBS Mācību vadības pavēlniecības skolām Sakaru skola uztur, kā saka tās komandieris, ģimenisku sadarbību, kur NBS mācību iestādes viena otru pieskata, dodas viens pie otra uz dažādiem pasākumiem. Sakaru skola arī kolēģiem, ja tie lūdz, organizē arī sakarnieku apmācību.

Image
Sakaru skola 30. gadadienas svinības
Sakaru skola 30. gadadienas svinības/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Būtiskākie sasniegumi 30 gadu laikā – skolas dibināšana un jaunu kursu ieviešana

Kā pirmo un būtiskāko Sakaru skolas sasniegumu tās komandieris atzīmē iniciatīvu šo skolu, agrāk sauktu par Siguldas Sakaru centru, vispār dibināt. To 1991. gada beigās izdarīja Siguldas radioamatieri, kuri tolaik savācās pašā patriotisma pacēluma laikā, vēloties sniegt savu artavu sakarnieku sagatavošanā. “Tā Siguldas Sakaru centrs attīstījās no parasta sakaru bataljona, līdz Robežsarzdes Sakaru mācību centram un tagad jau līdz NBS Sakaru skolai,” viņš saka.

Otrs lielākais pagrieziena punkts bija, kad Sakaru skolā tika ieviesta digitalizācija un datortehnika.

“Tas bija kaut kas pavisam jauns, piemēram, “Microsoft Word”, “Excel”, “Power Point” apmācības tolaik likās pilnīgs kosmoss”. Atceros, ka sēdējām un domājām, kā šīs mācības noorganizēt, un tas šķita tik ļoti sarežģīti. Tagad, protams, to pārzina teju ikkatrs.”
Sakaru skolas komandieris
pulkvežleitnants Almants Naglis

Savukārt kā trešo būtiskāko Sakaru skolas attīstības sasniegumu viņš atzīmē radiostacijas “Harris” ekipējuma ieviešanu bruņotajos spēkos. Tikmēr ceturtais skolas sasniegums jeb būtiskākais pagrieziena punkts noticis pēdējo trīs gadu laikā, kad ieviesta digitālā komandvadība, informāciju tehnoloģiju drošība un šifru lietas.  

Lielākais izaicinājums – Sakaru skolas dislocēšana no Siguldas uz Rīgu

Vaicāts, kas bijis pulkvežleitnanta vadītās skolas lielākais izaicinājums tās 30 gadu pastāvēšanas laikā, viņš dalās – kad skolu pārdislocēja no Siguldas uz Rīgu. Viņš atceras – skolas vadība un mācībspēks bija ļoti pieraduši telpām Siguldā. Šī pilsēta arī kā apmācību vieta bija ļoti pateicīga tās apvidus dēļ. “Tas bija skolas sāpīgākais punkts visā tās vēsturē. Diemžēl vietas maiņas dēļ arī zaudējām daļu savu speciālistu, kas nebija pārāk patīkami,” stāsta pulkvežleitnants.

Telpas, kurās šobrīd uzturas Sakaru skola, tā ieņēma aptuveni 2005. gadā. Skolas komandieris A. Naglis stāsta – skolas mācībspēks un vadība paši savām rokām gan iekārtojuši telpas, gan pat ievilkuši vadus. Viņš gan piebilst – ja uz to raugos šodienas acīm, tad esam ieguvuši plašas telpas, iekārtotas un darbam gatavas klases.

Turklāt pulkvežleitnants šajos pats bijis klātesošs. “Siguldu piedzīvoju pats, kad tik tikko absolvēju Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju 2002. gada beigās un mani nosūtīja uz Siguldas Sakaru mācību centru. Arī uz savas ādas izbaudīju pārvākšanās procesu, tāpat kā visu iekārtošanās procesu. Pēc tam, 2008. gadā, devos dienēt uz Ādažiem. Šeit atgriezos pagājušajā gadā, tiesa – jau kā Sakaru skolas komandieris,” stāsta pulkvežleitnants. 

Kā komandierim, tā arī mācībspēkam būtiskākā ir sakarniekos gūtā pieredze

Lai kļūtu pa Sakaru skolas komandieri, lai saprastu kā šī skola funkcionē un tās komandieris būtu spējīgs to vadīt, kā atzīmē šīs skolas pašreizējais komandieris, ir jāapgūst visi iespējamie sakaru amati NBS. Arī viņš pats sācis kā sakarnieks, pēc tam kļuva par Sakaru vada komandieri Mācību vadības pavēlniecības Sakaru Mācību centrā, tālāk jau ieņēma Sakaru vada komandiera/Sakaru nodaļas priekšnieka amatu Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljonā un, pirms kļuva par Sakaru skolas priekšnieku, pulkvežleitnants bija Mehanizētās kājnieku brigādes štāba Sakaru pārvaldes priekšnieks.

Image
Sakaru skolas komandieris pulkvežleitnants A. Naglis viņa vadītās mācību iestādes 30.gadadienas svinībās
Sakaru skolas komandieris pulkvežleitnants A. Naglis viņa vadītās NBS mācību iestādes 30.gadadienas svinībās/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Dienests līdz Sakaru skolas komandiera amatam un iegūtā pieredze man palīdz vistiešākajā veidā. Es spēju ļoti ātri pieņemt lēmumus, esmu gatavs jebkurai situācijai, man nav jādomā, ko un kā es darīšu, kā uzlabošu apmācību, kā es varu mainīt lietas. Es spēju visu ātri sakoordinēt un izprast, jo to esmu darījis pēdējos 20 gadus. Esmu piedalījies arī simtiem mācībās, esot Ādažos. Pateicoties šīm zināšanām, es saprotu, kādas ir vajadzības, kā veidot, kā menedžēt. Es domāju no karavīra perspektīvas,” dalās Sakaru skolas vadītājs.

Viņš piebilst – principā Sakaru skolas komandierim ir jābūt ļoti pieredzējušam sakaru virsniekam ar vismaz 20 gadu izdienu, lai viņš būtu spējīgs visus procesus pārvaldīt un saprast.

Līdzīgi, arī, lai kļūtu par Sakaru skolas apmācību instruktoru, protams, ir nepieciešama bagāta pieredze sakaru jomā.

“Sakaru skolas mācībspēkam jābūt ar vismaz piecu gadu pieredzei vienībā kā sakarniekam, jāapgūst visi Sakaru skolas kursi, kā arī savā vienībā jābūt vienam no vadošajiem sakarniekiem. Tad, kad viņš saprot, ka ir spējīgs vairāk dot, nekā ņemt, tad mēs ar prieku viņus gaidīsim Sakaru skolā. Principā Sakaru skolas karavīri ir ļoti pieredzējuši instruktori jeb, ja pasniedzējs, kurš nostājas auditorijas priekšā, ir jau ar mazliet sirmiem matiem, tad ir skaidrs, ka viņš ir profesionālis un zina, kā jāpasniedz,” smaidot saka Sakaru skolas komandieris A. Naglis.

Lielākais gandarījums – skolas sasniegumi un personāls

Vaicāts, kas pulkvežleitnantam A. Naglim rada lielāko gandarījumu, viņš negaidot atbild – viņa vadībā līdz šim sasniegtais.

“Patiesi lielu gandarījumu rada jaunizveidotie kursi, par kuriem dzirdu tikai labas atsauksmes. Tāpat Sakaru skolā ieviesti būtiski vienību simboli, piemēram, kokarde un krūšu zīme. Tikmēr norit darbs pie Sakaru skolas karoga izstrādes, ko ceram saņemt šī gada rudenī,” saka pulkvežleitnants.

Image
Sakaru skolas kokarde
Sakaru skolas kokarde/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Viņš gan piebilst – tas nebūtu iespējams bez laba personāla, kas ir jāciena.

“Es augstu vērtēju cilvēkus, kuri ir ļoti zinoši, kompetenti, pieredzējuši kā instruktori, kā pasniedzēji. Man ir jāgādā viss, lai viņiem būtu patīkami šeit dienēt, šeit strādāt, lai viņiem patiktu šeit ierasties. Ja mani instruktori un speciālisti ir apmierināti, tad viņi labi strādā, un tas uzlabo apmācību kvalitāti visam NBS,” saka Sakaru skolas komandieris A. Naglis.

Image
Sakaru skolas personāls
Sakaru skolas personāls/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Labi sagatavots sakarnieks ir ļoti liela vērtība

Vaicāts, cik būtiska loma Sakaru skolai ir bruņotajos spēkos, tās vadītājs norāda – bez labi sagatavota sakarnieka, nebūs arī laba komandvadība.

“Ņemot vērā mūsdienu izaicinājumus, notikumus pasaulē, redzam, ka tehnoloģijas iet pāri visam. Neatkarīgi no tā, cik liela ir armija, tehnoloģijas šobrīd uzvar, un sakari ir viena no šīm tehnoloģijām. Ja šie speciālisti nebūs kvalitatīvi sagatavoti, netiks nodotas komandas, netiks nodotas pavēlēs, nebūs komandvadības – tā ir ķēdes reakcija, kuras dēļ iespējams zaudēt arī cīņu. NBS neiztiks bez kvalitatīvas sakaru apmācības un nespēs nodrošināt komandvadību, ko pamatā nodrošina sakari,” norāda Sakaru skolas komandieris pulkvežleitnants A. Naglis, piebilstot – tieši tāpēc arī nākamajos 30 gados viņš skolai vēl turpināt kvalitatīvi apmācīt sakaru speciālistus.

Dalies ar šo ziņu