Strauji pieaug Latvijas pilsoņu vēlme pievienoties Zemessardzei

NBS
Sargs.lv/LSM.lv
Zemessardze
Foto: Zemessargi NBS militārajās mācībās "Namejs 2020"/srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pēdējās četrās dienās Zemessardze saņēmusi 440 pieteikumus par vēlmi pievienoties brīvprātīgajam dienestam, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis. Vislielākā Latvijas pilsoņu interese ir par dienestu Zemessardzes 1. Rīgas brigādē – tur saņemti aptuveni 250 pieteikumu.

Zemessardzes komandieris apliecināja jau iepriekš izskanējušo – kopš Krievija sākusi iebrukumu Ukrainā, Latvijā pieaugusi iedzīvotāju interese par Zemessardzi.

“Mums ir neskaitāmi telefona zvani, pieteikumi e-pastos, atstātā kontaktinformācija,” norāda brigādes ģenerālis E. Leščinskis.

Līdz 2. marta pēcpusdienai par uzņemšanu Zemessardzē aizpildītas teju 450 anketas, visvairāk gribētāju - Zemessardzes 1. Rīgas brigādē, tai seko 2. Vidzemes brigāde, 4. Kurzemes brigāde un 3. Latgales brigāde.

Taču Zemessardzes apkopotie dati liecina – Latvijas pilsoņu interese par brīvprātīgo dienestu ir vēl lielāka nekā pašlaik aizpildīto anketu skaits, jo daudzi vispirms zvanījuši uz rekrutēšanas tālruni vai atstājušu savu tālruņa numuru mājas lapā www.esizemessargs.lv, izrādot interesi par pievienošanos Zemessardzei. Tas nozīmē, ka tuvāko dienu laikā šis skaits varētu vēl pieaugt.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka liela aktivitāte par dienestu Zemessardzē ir arī sociālajā vietnē “Twitter”. Tur daudzi, tai skaitā arī sabiedrībā zināmi cilvēki, dalās ar ierakstiem par plāniem staties Zemessardzē vai ievietojot fotogrāfijas, kas apliecina – šis lēmums jau pieņemts.

Tāds ir arī, piemēram, Latvijas TV raidījumu vadītājs un žurnālists Gustavs Terzens.

Arī Latvijas aizsardzības nozares vadība aicina pilsoņus stāties Zemessardzē.

“Latvijai nedraud uzbrukums, bet mēs redzam kaimiņu Krievijas agresiju pret ukraiņiem un Kremļa vardarbīgo dabu. Tādēļ aicinu katru Latvijas pilsoni, vīriešus un sievietes, stājieties Zemessardzē! Apgūstiet iemaņas, lai būtu gatavi godam sagaidīt un pārvarēt jebkurus draudus,” “Twitter” vietnē raksta aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Par zemessargu var kļūt Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Pašlaik tiek virzītas izmaiņas, lai palielinātu uzņemšanas vecumu. “Mēs esam konstatējuši, ka arī cilvēki vecumā virs 55 gadiem ļoti intensīvi piesakās. Pie tam šie cilvēki ir pie labas veselības, labā formā,” pastāstīja Leščinskis.

Zemessardzē var pieteikties pa tālruni 1811 vai rakstot e-pastu uz adresi esizemessargs@mil.lv.

Dalies ar šo ziņu