NBS virsseržants: Instruktoram jāspēj motivēt karavīru, lai viņš ir lepns dienēt savā vienībā

NBS
Sargs.lv
Virsseržants
Foto: NBS virsseržantu-galveno instruktoru sanāksme Gaisa spēkos/Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics

Šī gada galvenās vadlīnijas ir instruktoru stāja, zināšanu izmantošana nodarbību kvalitātes uzlabošanā, kā arī karavīru noturēšana konkrētajā vienībā. Instruktoram vienmēr jādomā, kā ieinteresēt karavīru, lai viņš būtu priecīgs dienēt savā vienībā, lojāls tai un pats kalpotu kā rekrutētājs, stāstot par profesionālo militāro dienestu saviem draugiem, sakot: “Nāc dienēt, šeit ir forši!” Tā ikgadējā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību augstāko instruktoru paplašinātajā sanāksmē, kas šogad notika NBS Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē, uzsvēra NBS virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs.

Šogad NBS vienību augstāko instruktoru paplašinātā sanāksme klātienē notika pēc divu gadu pārtraukuma, jo pagājušajā gadā Covid ierobežojumu dēļ saziņa ar citām vienībām galvenokārt notika attālināti.

Kā norāda NBS virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs – šī gada kopīgā sanāksme vērtīga ne tikai tāpēc, lai iepazīstinātu virsseržantus ar NBS attīstības prioritātēm un virzieniem nākamajiem četriem gadiem, bet vēl jo vairāk tāpēc, ka virsseržanti no dažādām bruņoto spēku vienībām varēja atkal sanākt kopā un arī savstarpēji apmainīties viedokļiem. Šogad uzsvars likts uz virsseržantu izglītošanu, jo tieši komunikācija ir viena no veiksmes atslēgām.

Image
virsseržants
NBS vienību virsseržantu sanāksme Gaisa spēkos
“Šīs konferences moto ir – izglītojies pats un izglīto savus kolēģus! Bruņotajos spēkos šo gadu laikā ir attīstījušās jaunas spējas, izveidotas jaunas apakšvienības, tāpēc tika pieaicināti vieslektori no NBS un Aizsardzības ministrijas pakļautības iestādēm, lai instruktori no pirmavota (iestāžu vadītājiem) uzzinātu, ar kādu mērķi noteiktā spēja tika veidota, kā tas tā ietekmēs bruņotos spēkus un kādi būs sadarbības modeļi un iespējas."
NBS virsseržants
augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs

Šāda informācijas apmaiņa ir ļoti nozīmīga, jo instruktora būtība ir katru jauno procesu izprast detaļās, lai maksimāli efektīvi varētu izpildīt savas vienības komandiera nodomu.

Šogad aprit pieci gadi, kopš augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs ir NBS virsseržanta amatā, tāpēc viņš savā uzrunā instruktoriem iezīmēja NBS attīstību šo gadu laikā – kādas kompetences iegūtas, kādas apakšvienības attīstītas un citas aktualitātes. Šajā laikā daudzi instruktori arī turpinājuši profesionāli pilnveidoties, iegūstot NBS apmaksātu augstāko izglītību un augstākā virsseržanta dienesta pakāpi.

Image
virsseržants
Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Šī gada galvenās vadlīnijas ir instruktoru ārējais izskats jeb stāja, Instruktoru skolā iegūto zināšanu implementēšana nodarbību kvalitātes uzlabošanā un ikdienas saskarsmē ar karavīriem, jūrniekiem, zemessargiem, kā arī karavīru noturēšana konkrētajā. Instruktoram vienmēr jārada apstākļi, lai karavīrs būtu priecīgs un lepns dienēt savā vienībā, lojāls tai un pats kalpotu kā rekrutētājs, stāstot par profesionālo militāro dienestu saviem draugiem, sakot: “Nāc dienēt, šeit ir forši!” saka NBS virsseržants.
Image
virsseržants
Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Savukārt savu piecgadi šajā atbildīgajā amatā, esot NBS komandiera nodomu izpildītājam, viņš salīdzina ar Pitagora teorēmu – taisnleņķa trijstūra hipotenūzas kvadrāts ir vienāds ar abu katešu garumu summu.

“Ja mēs paskatāmies uz trijstūra katetēm, tad tā ir informācijas apmaiņa, reflektēšana, atgriezeniskā saite - gan horizontālā, gan vertikālā virzienā, kas nāk no kareivja, matroža, zemessarga līdz pat NBS komandierim, savukārt hipotenūza ir komandiera nodoma izpilde ar skaidru kvalitāti un ātrumu. Mēs esam auguši tiktāl, ka pilnībā noticam instruktoru devīzei – Vienoti mērķim! Šie divi vārdi akumulē visu vienību devīzes, lai Latvija būtu brīva un suverēna valsts. Mēs kā instruktori esam daļa no visaptverošas valsts aizsardzības un vienmēr esam gatavi atbalstīt virsnieka nodomu,” pauž augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs, piebilstot, ka instruktoriem bieži jokojoties saka – esiet komandiera atbalsts, nevis nasta!

Sanāksmē instruktorus uzrunāja arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, detalizēti prezentējot savu redzējumu par bruņoto spēku attīstību un norisēm, kā arī uzklausot instruktoru viedokli un atbildot uz viņu jautājumiem.

Image
virsseržants
NBS vienību virsseržantus uzrunā NBS komandieris. Foto: Gaisa spēki

NBS komandieris uzsver, ka aizsardzības nozares vadība arī turpmāk pievērsīs lielu uzmanību tam, lai visiem karavīriem būtu komfortabli dienesta apstākļi un viņi bruņotajos spēkos paliktu pēc iespējas ilgāk.

“Mans mērķis – lai karavīri dienestā ir vismaz 25 gadus, jo negribu, ka atvaļinās speciālisti, kuri vēl ir spēka gados, vecumā ap 40-45 gadiem. Tāpat tiek turpināta bruņoto spēku modernizācija un jaunas tehnikas un bruņojuma ieviešana. Šis process prasa arī domāšanas maiņu,” norāda ģenerālleitnants L. Kalniņš, piebilstot, ka turpināsies darbs arī pie atlīdzības sistēmas pilnveides.

Tikmēr NBS Gaisa spēku virsseržants galvenais virsseržants Gaitis Polis atzīst, ka Gaisa spēki ir pagodināti uzņemt teju visu regulāro spēku vienību virsseržantus savā bāzē, iepazīstinot gan ar Gaisa spēku aktualitātēm, gan arī nodrošinot ikgadējā vienību virsseržantu semināra norisi.

“Citu NBS vienību pārstāvjus iepazīstinājām ar Gaisa spēku rīcībā esošo ekipējumu un tehniku, kā arī to, tiek uzturēts Lielvārdes lidlauks. Vienību virsseržanti guva iespaidu, cik tālu esam attīstījušies un ko spējam paveikt, piemēram, ar Gaisa telpas novērošanas eskadriļas palīdzību."
Gaisa spēki
NBS Gaisa spēku virsseržants
galvenais virsseržants Gaitis Polis

Viņš atzīst, ka Gaisa spēki, tāpat kā bruņotie spēki kopumā, attīstās ļoti strauji, tāpēc kolēģiem no citām vienībām bijis vērtīgi iepazīties ar šī norisēm.

Pie citām aktualitātēm Gaisa spēku virsseržants min nemitīgo darbu pie esošo karavīru dienesta apstākļu uzlabošanas un karjeras izaugsmes iespēju nodrošināšanas. Tāpat arī tiek iezīmēti mērķi tuvākajiem pieciem gadiem.

“Mans uzdevums ir panākt, lai katrs Gaisa spēku karavīrs zinātu, kas viņu sagaida karjeras izaugsmē, lai spētu dienestu labāk salāgot ar ģimenes dzīvi un turpinātu pildīt viņam uzdotos uzdevumus,” viņš pauž.

Seminārā piedalījās vairāk nekā simts vecāko un augstāko instruktoru no teju visām NBS vienībām, tostarp Zemessardzes brigādēm. Pasākums tika organizēts, ievērojot visus Covid preventīvos pasākumus, dalībniekiem regulāri veicot paštestus.

Dalies ar šo ziņu