Instruktora profesionalitāti apliecina prasme izprast vissīkākās detaļas

Viedoklis
Sargs.lv
Augstākais virsseržants
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ar Nacionālo bruņoto spēku virsseržantu augstāko virsseržantu Edgaru Jokstu-Bogdanovu portāls “Sargs.lv” tiekas dienā, kad viņam šajā amatā aprit trīs gadi. Personāla vadībā un supervīzijā gūtā izglītība palīdz gan plānošanā, gan personīgajā saskarsmē ar dienesta biedriem un topošajiem instruktoriem. Cita starpā, viņš ir arī cilvēks, kurš vairākus gadus no vietas Latvijas Radio tiešraidē komentē 18. novembra militāro parādi.

Instruktoru uzdevumu loks Bruņotajos spēkos ir ļoti plašs un specifisks. Sākot ar tiešo dienesta pienākumu izpildi, beidzot ar sadzīvisku lietu un sociālu jautājumu risināšanu. Arī starptautiski Latvijas bruņoto spēku instruktoru profesionalitāte un zināšanas ir augsti novērtētas, un tā ir ilgtermiņa investīcija Latvijas un arī reģionālās drošības stiprināšanā.

Virsnieks plāno, instruktors izpilda

Pirms šī amata augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs 17 gadus dienējis Sauszemes spēkos un ieņēmis gan rotas un bataljona līmeņa un visbeidzot arī visas Mehanizētās kājnieku brigādes virsseržanta jeb augstākā instruktora amatu. Nacionālo bruņoto spēku virsseržants bruņotajos spēkos ir tas, kurš pārzina un atbalsta NBS komandiera nodomus un arī kontrolē to pareizu izpildi apakšvienībās.

instruktori

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

NBS virsseržants arī vada visu bruņoto spēku augstākos instruktorus – Jūras, Gaisa, un Sauszemes spēku, kā arī Zemessardzes, Militārās policijas, Mācību vadības pavēlniecības, Nodrošinājuma pavēlniecības un Speciālo operāciju pavēlniecības – virsseržantus.

Augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs norāda, ka gadu gaitā instruktoru pienesums un arī funkcijas bruņotajos spēkos krasi mainījušās. Tāpat audzis arī instruktoru prestižs. Ja agrāk viņi vairāk atbildēja par saimnieciskām lietām, tad tagad instruktori ir tie, kuri rūpējas par apmācību kvalitāti un uzdevumu profesionālu izpildi ar rīcībā esošajiem resursiem.

instruktori

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Instruktors ir pirmais cilvēks, kuru satiek jaunkareivis, ierodoties Kājnieku skolā Alūksnē. Līdz ar to viņš rada šo pirmo iespaidu gan par instruktoriem, gan par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem kopumā. Ne velti instruktoru devīze ir “Vienoti mērķim!”. Ar uzsvaru uz “vienoti”, jo komunikācijai un savstarpējai sadarbībai ir ļoti liela nozīme,” stāsta augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

Būt profesionālim, izprotot vissīkākās detaļas

Šo trīs gadu laikā, kopš E. Joksts-Bogdanovs ir NBS virsseržants, instruktoru atpazīstamība ir ievērojami augusi. Tāpat augusi arī nacionālo bruņoto spēku komandiera uzticība, jo faktiski visi līdz šim plānotie un arī neplānotie mērķi ir sasniegti. “NBS komandieris atbalsta vairākas instruktoru iniciatīvas un uzticas viņiem dažādu pasākumu, piemēram, sporta sacensību, rīkošanā. 2019. gadā ar komandiera atbalstu arī organizējām Baltijas un pieaicināto sadarbības valstu augstāko instruktoru semināru,” stāsta augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

Viņš bieži viesojos visās NBS apakšvienībās, un pēc iespējas vairāk iesaistās vienību ikdienas dzīvē. “Tas nepieciešams, lai profesionāli iepazīstos ar to, kā tiek organizēts dienests, kādas ir specifiskās detaļas un vai ir nepieciešams atbalsts kāda projekta virzībai. Piemēram, būdams vizītē uz kuģa, esmu lepns, ar kādu degsmi man tiek skaidrots par dienesta specifiku Jūras spēkos. Iespējams, pat esmu pirmais Sauszemes spēku karavīrs, kuram bijusi iespēja iedziļināties kuģa uzbūvē tik detalizēti. Man ir jāizprot izaicinājumi visās bruņoto spēku vienībās, jo tas ir veids, kā komandieru sanāksmēs varu maksimāli atbalstīt kāda konkrēta projekta virzību. Šajā procesā palīdz tas, ka pirms tam esmu iepazinies, un varu pamatot projekta nepieciešamību. NBS komandieris vienmēr uzklausa un ņem vērā manu viedokli,” pauž augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

Ne visi ir instruktori

Nacionālie bruņotie spēki nepārtraukti attīstās, un nav noslēpums, ka, līdzīgi kā citās nozarēs, arī aizsardzībā trūkst darbinieku un karavīru. Tai skaitā instruktoru. “Jāņem vērā, ka Latvijas bruņotie spēki ir salīdzinoši nelieli, līdz ar to mums jāfokusējas uz kvalitāti. Instruktoru sagatavošana aizņem laiku. Turklāt kareivim pašam ir jāsaprot – vai viņš grib būt instruktors vai virsnieks. Lai kļūtu par instruktoru, ir jāpiemīt zināmām rakstura iezīmēm, varbūt pat talantam, līdzīgi kā skolotājiem skolā,” saka augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

instruktori

Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Viņš skaidro, ka katras nodaļas komandieris ir pirmais, kurš izvērtē, vai konkrētam karavīram ir līderības, vadības un citas instruktoram svarīgas prasmes. Tad seko ieraksts pēc ikgadējās karavīra izvērtēšanas – rekomendēju kā potenciālo jaunāko instruktoru. Pēc tam karavīrs nonāk Instruktoru skolā Cēsīs, no kuras pēc pārbaudījumu sekmīgas nokārtošanas jau iznāk kā kaprālis vai seržants.

Lai iegūtu galvenā un augstākā instruktora pakāpi, nepieciešama vismaz 1. līmeņa augstākā izglītība, piemēram, pedagoģijā, psiholoģijā vai citā specialitātē. Tās iegūšanu apmaksā Nacionālie bruņotie spēki. Tāpat daļēji tiek segta mācību maksa arī tiem instruktoriem, kuri iegūst zināšanas konkrētā arodā, piemēram, inženieriem vai grāmatvežiem. Tā ir laba motivācija instruktoram izglītību izmantot arī pēc dienesta bruņotajos spēkos.

Kā stāsta NBS virsseržants E. Joksts-Bogdanovs, šogad ar NBS komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa atbalstu panākts, ka gan Mācību vadības pavēlniecības, gan Instruktoru skolas kapacitāte palielināta līdz maksimumam. Līdz ar to iespējams apmācīt pēc iespējas vairāk instruktoru. Laikā, kad Nacionālie bruņotie spēki strauji attīstās, tas ir ļoti svarīgi.

Instruktori

Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Z paaudze armijā

Par Z paaudzi mēdz dēvēt tos jauniešus, kuri dzimuši  laikā no 1995. līdz  2005. gadam. Galvenokārt viņus raksturo tas, ka ienākuši pasaulē, kurā jau augstā līmenī attīstītas tehnoloģijas un dažādas viedierīces.

instruktori

Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Šīs paaudžu atšķirības jāņem vērā arī darba devējiem, tai skaitā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Arī instruktoriem ir jāiet laikam līdzi, jāizglītojas, lai vēl kvalitatīvāk varētu apmācīt jauno paaudzi.

“Tas mums pašiem ir kā sava veida eksāmens, jo jāprot bruņotajos spēkos noturēt katrs Latvijas pilsonis, kurš ir izvēlējies būt profesionālajā militārajā dienestā vai Zemessardzē un ir gatavs aizsargāt savu valsti. Mums ir jāļauj viņam to darīt. Tas ir līdzīgi kā austrumu cīņā, tāpat arī katras paaudzes iezīmes var pielāgot mūsu vajadzībām un runāt viņiem saprotamā valodā. Tāpat regulāri braucu uz Instruktoru skolu Cēsīs, kur ar katru – jaunāko, vecāko un augstāko instruktoru – kursu pārrunājam to, kā normatīvajos aktos rakstīto pielāgot dzīvei. Līdz ar to veidojam vienotu izpratni, topošie instruktori redz manu vīziju – ko es sagaidu no attiecīgās pakāpes instruktora Nacionālajos bruņotajos spēkos,” pauž augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

Tāpat kopš 2019. gada viņam jauns izaicinājums ir lekciju vadīšana Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem – par līderības robežām un potenciālo virsnieku un instruktoru sadarbību.

“Man nav pamata neticēt tiem, kuri izvēlējušies kļūt par instruktoriem. Katram ir sava motivācija un mērķis. Ne visi kaprāļi kļūst par seržantiem, ne visi seržanti par virsseržantiem.  Vislabāk to varu izskaidrot pats ar savu piemēru. Mums ir deviņi dažādu spēka veidu virsseržanti, kuri potenciāli varētu būt manā – NBS virsseržanta – vietā, taču šī pozīcija ir tikai viena,” rezumē augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

Gatavojam savus aizvietotājus

Ik gadu tiek rīkota augstāko instruktoru sanāksme, dažreiz pat divas.  Šoreiz tā notika paplašinātā formātā, tas nozīmē, ka piedalījās ne tikai deviņi bruņoto spēku veidu virsseržanti jeb augstākie instruktori, bet tika pārstāvēti visi trīs līmeņi – arī vecākie un jaunākie instruktori. “Sanāksmēs, pirmkārt, visi viens otru var redzēt klātienē, kas ikdienā nenotiek bieži. Otrkārt, prezentēt katra spēku veida iepriekšējā gadā padarīto, kā arī izvirzīt jaunus mērķus. Instruktori parasti runā ļoti konkrēti – cik mēs apmācījām, ar kādām problēmām saskārāmies, kā tās risināt,” saka NBS virsseržants.

instruktori

Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Kā vienu no paveiktajiem projektiem noteikti jāmin tas, ka Baltijas aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL) 2019. gadā tika izveidots augstāko instruktoru stratēģiskā līmeņa kurss. Līdz šim koledžā varēja iegūt tikai vecāko un augstāko virsnieku izglītību. “Tagad Baltijas aizsardzības koledžā, kurā mācās gan Baltijas, gan citu NATO un Eiropas Savienības valstu karavīri, stratēģiskā līmeņa augstāko izglītību var iegūt arī instruktori. 2019. gadā šo kursu absolvēju es un Zemessardzes virsseržants galvenais virsseržants Ēriks Liflands, šogad kursam izvirzīti Mācību vadības pavēlniecības un Jūras spēku virsseržanti jeb augstākie instruktori,” informē augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

instruktori

Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Ieskicējot dažas aktualitātes šim gadam, E. Joksts-Bogdanovs min, ka plānots notestēt visu instruktoru angļu valodas prasmes, lai saprastu – vai visi ir vienā līmenī, vai kādam vēl jāpamācās. Šobrīd ir daudz iespēju ne tikai kā apmācāmajiem, bet arī pasniedzējiem piedalīties starptautiskajās skolās ārvalstīs, tāpēc nepieciešamas atbilstošas svešvalodu zināšanas.

“Šogad arī aktualizēju jautājumu par apmācību kvalitāti gan mācību iestādēs, gan apakšvienībās. Augstāko instruktoru seminārā esam vienojušies sūtīt tikai labākos instruktorus uz apmācību iestādēm – Kājnieku un Instruktoru skolu, lai augstu turētu instruktoru standartu, vērtības un prasmes. Tas nepieciešams, lai vēl efektīvāk nodotu tālāk savas zināšanas jaunākajiem dienesta biedriem, mūsu potenciālajiem aizvietotājiem,” rezumē NBS virsseržants augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs, piebilstot, ka vienmēr patur prātā instruktoru devīzi – “Vienoti mērķim!”.

Dalies ar šo ziņu