Kosovā ieradusies Latvijas kontingenta jaunā rotācija

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Latvijas kontingents Kosovā

NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā KFOR Kosovā ieradusies Latvijas kontingenta nākamā rotācija, kura militāro bāzi “Novo Selo” netālu no Kosovas galvaspilsētas Prištinas par mājām sauks nākamos sešus mēnešus. Kā “Sargs.lv” norāda Latvijas kontingenta Kosovā komandieris pulkvežleitnants Mārtiņš Bučs, vislielākais izaicinājums šajā starptautiskajā operācijā ir sagatavoties tieši nezināmajam. Ņemot vērā straujās situācijas izmaiņas valstī, jābūt gataviem visdažādākajiem uzdevumiem, lai nodrošinātu vietējo iedzīvotāju drošību un kustības brīvību operācijas rajonā.  

Latvijas bruņoto spēku karavīri, uzsākot otro rotāciju šajā starptautiskajā operācijā, jau ieradušies Kosovā un militārajā bāzē svinīgi mastā pacelts arī Latvijas karogs.

Image
Kosova
Foto: Latvijas kontingents Kosovā

Kā “Sargs.lv” atzīst karavīri, bāzē dzīves apstākļi ir labi, jo iepriekšējā rotācija jau izveidojusi pamatu, ko tālāk pilnveidot. No dienesta uzdevumiem brīvajā laikā karavīriem ir iespēja sportot modernā sporta zālē, kā arī brīvā brīdī atpūsties Latvijas armijas teltī “Mazā Latvija”, kur karavīri vakaros laiku var īsināt, spēlējot galda spēles. Tāpat nesen visi aktīvi līdzi jutuši, pa TV vērojot Latvijas sportistu startus Ziemas olimpiskajās spēlēs.

Image
Kosova
Foto: Latvijas kontingents Kosovā

Latvijas kontingenta Kosovā komandieris saka, ka, veicot militāros uzdevumus, Latvijas kontingentam jau ir izveidojusies lieliska sadarbība gan ar vietējiem spēkiem Kosovā, gan ar multinacionālajiem spēkiem militārajā bāzē, un par to liels nopelns ir Latvijas kontingenta pirmajai rotācijai Kosovā.

Latvijas kontingenta karavīriem kopā ar sabiedroto spēkiem, dodoties patruļās, bieži sanāk sadarboties arī ar Kosovas Robežpolicijas pārstāvjiem, ar kuriem kopā tiek fiksētas un novērstas nelegālas aktivitātes robežas tuvumā.

Image
Kosova
Foto: Latvijas kontingents Kosovā
“Sadarbība ir profesionāla, un tiek sasniegts gaidītais rezultāts. Bāzē pašlaik visciešākā sadarbība Latvijas kontingentam ir tieši ar ASV instruktoriem un virsniekiem. Kopīgi tiek plānota gan apmācība, gan koordinācija patruļās. ASV spēku karavīri dod padomus un palīdz arī ar administratīvo uzdevumu izpildi, jo viņi šeit ir bijuši ilgāku laiku un ieguvuši pieredzi,” saka pulkvežleitnants M. Bučs.

Pašlaik tiek plānotas kopīgas apmācības arī ar citu valstu vienībām, lai iegūtu pieredzi un nostiprinātu sadarbību.

Image
Kosova
Foto: Latvijas kontingents Kosovā

Kā vislielāko izaicinājumu šajā starptautiskajā operācijā Kosovā Latvijas karavīri min spēju sagatavoties nezināmajam. Tā kā situācijas izmaiņas valstī var būt ļoti straujas, tad jābūt gataviem visdažādākajiem uzdevumiem, lai nodrošinātu iedzīvotāju drošību un kustības brīvību operācijas rajonā.

“Lai to nodrošinātu, uzturam sevi konstantā fiziskā formā un veicam nemitīgu apmācību, lai sagatavotos iespējamajiem uzdevumiem un nodrošinātu, ka jebkura situācija tiktu veiksmīgi un efektīvi atrisināta,” pauž Latvijas kontingenta Kosovā komandieris.

Dalies ar šo ziņu