Atjaunotais Zemessardzes 26. kājnieku bataljons gatavojas pārcelties uz Madonu

NBS
Sargs.lv
2. Vidzemes brigādes 26. kājnieku bataljona  komandieris majors Vladimirs Bistrovs
Foto: Zemessardzes 26. kājnieku bataljona komandieris majors Vladimirs Bistrovs/ Foto: Zemessardzes 26. kājnieku bataljons

Kopš 2021. gada jūlija atjaunots Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 26. kājnieku bataljons. Bataljona komandieris ir majors Vladimirs Bistrovs, kurš pēc vairāk kā divdesmit gadu militārā pieredzes bataljona vadību uztver kā pozitīvu izaicinājumu.

Līdz šim 26. kājnieku bataljons fiziski izvietots Gulbenē, taču nākotnē militāro bāzi plānots pārcelt uz Madonu, jo vēsturiski Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 26. kājnieku bataljons jau reiz ir atradies Madonā. Šobrīd vienā - Gulbenes novadā - atdodas arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kaujas atbalsta bataljons, kas ir profesionālā dienesta vienība.

Image
Zemessardzes 26.kājnieku bataljons
Foto: Zemessardzes 26. kājnieku bataljons
“Tagad katram bataljonam ir savs virziens – mūsu pamatsastāvā ir zemessargi, bet 25. bataljons ir profesionālā dienesta vienība, taču ja ir nepieciešams atbalsts, mēs to sniedzam arī kolēģiem. Savukārt 25. Kaujas atbalsta bataljonam ir savas iestrādnes, kuras tiek sniegtas arī mums. Sadarbība tiek turpināta, kas ir ļoti svarīgi,” saka majors V. Bistrovs.

Lai bataljons spētu darboties ar pilnu jaudu, piesaistot personālu un attīstītot spējas, nepieciešama atbilstoša infrastruktūras izbūve. Zināms, ka Madonā  šobrīd tiek veikta objektu apsekošana un izstrādāta dokumentācija, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu militārās bāzes attīstību tā, lai tā atbilstu visām prasībām. Pārcelties uz Madonas novadu ir 26. kājnieku bataljona turpmāko gadu galvenais uzdevums.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 26. kājnieku bataljons veidots pēc klasiskā kājnieku bataljona principa, tāpat kā citi blakus novados esošie bataljoni. Arī uzdevumu izpilde ir līdzīga. 26. kājnieku bataljonā dien vairāk nekā 400 zemessargi, kā arī profesionālā dienesta karavīri.
 

Taču, lai bataljona spējas attīstītu arī turpmāk, plānota bataljona personālsastāva papildināšana. Joprojām notiek rekrutēšana, tiek veidotas sociālo tīklu kampaņas ar mērķi - piesaistīt arvien vairāk jauno zemessargu.

Bataljona komandieris novērojis, ka vasaras sezonā zemessargu pulku vairāk papildina jaunieši. Tas, iespējams, saistāms ar to, ka jauniešiem vasarā nav mācības skolā un ir iespēja divdesmit vienu dienu veltīt zemessargu militārās pamatapmācības kursam vasaras nometnē. Savukārt gada griezumā atšķirība rekrutēšanā nav manāma, iesaistās visi - gan vīri spēka gados, gan jaunā paaudze.

Viņaprāt, zemessargu lielākā aktivitāte sasniedzama gadījumos, kad nepieciešams zemessargu atbalsts civilajam sektoram vai citiem dienestiem, piemēram, Valsts policijai, tad tas tūlītēji arī tiek nodrošināts.

Image
Zemessardzes 26.kājnieku bataljons
Majors Vladimirs Bistrovs (no labās) militārajās mācībās NAMEJS 2021 kopā ar Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes komandieri pulkvedi Gunāru Kauliņu un 25.kaujas atbalsta bataljona virsnieku kapteini Arnoldu Maču. Foto: Zemessardzes 26. kājnieku bataljons
“Zemessargs ir gatavs atteikties no tobrīd darāmajiem darbiem un iesaistīties atbalsta sniegšanā. Par to mēs esam pārliecinājušies,” norāda 26. kājnieku bataljona komandieris.

Majors V. Bistrovs neslēpj, ka viens no galvenajiem motivatoriem zemessargiem ir arī finansiālais aspekts. Tomēr viņš tic, ka latviešos joprojām mīt patriotisms un vēlme sargāt savu valsti, tāpēc tas ir būtisks aspekts, kas uzrunā topošos zemessargus iesaistīties Zemessardzē.

“Turklāt sevis izaicināšana ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēks vēlas iesaistīties Zemessardzē. Vai es deru valstij kā cilvēks? Vai es protu aizstāvēt savu valsti? Labs veids, kā to pārbaudīt, ir Zemessardze,saka komandieris.

Zināms, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstība nestāv uz vietas, tiek attīstītas dažādas spējas, tāpēc majors V. Bistrovs uzskata, ka arī viņa vadītais bataljons ir gatavs darboties, piemēram, ar jauno bruņumašīnu “Patria” 6x6, vajadzīga vien piemērota infrastruktūra. Tāpēc pēc iespējas ātrāk nepieciešama bataljona militārās bāzes izveide Madonā.

Image
Zemessardzes 26.kājnieku bataljons
Zemessardzes 26.kājnieku bataljons

Bataljons sadarbojas un sniedz atbalstu arī sabiedrībai, vietējām pašvaldībām, kā arī valsts un civilajām institūcijām, tādējādi sekmējot bataljona uzdevumu izpildi. Kā norāda majors V. Bistrovs – pozitīvi ir tas, ka izveidota laba sadarbība ar abu novadu pašvaldību pārstāvjiem. Viņš uzsver, ka arī turpmāk, neatkarīgi no bataljona atrašanās vietas, tiks veidota sadarbība ar abām pašvaldībām. Tas nozīmē, ka iespēju robežās 26. kājnieku bataljona zemessargi sniegs atbalstu gan Gulbenes, gan Madonas novados.

Kā jau minēts iepriekš, zemessargi snieguši atbalstu arī uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, palīdzot robežsargiem robežas apsardzībā. Turklāt šim atbalsta procesam pieteikušies vairāk zemessargu, nekā tas sākotnēji ticis prasīts.

“Tas kārtējo reizi pierāda – ja ir nepieciešams atbalsts, tad zemessargi ir gatavi iesaistīties un atbalstīt. Turklāt zemessargiem tā ir iespēja gūt praktisko pieredzi reālā situācijā – valsts drošības veicināšanā,” saka 26. kājnieku bataljona komandieris.

Tāpat zemessargi, atbalstot Veselības ministrijas norādes, Madonas pilsētas sporta centrā sniedz atbalstu vakcinācijas pret Covid-19 procesa nodrošināšanā, kā arī izbraukum vakcinācijas nodrošināšanā. Zemessardzes 26. kājnieku bataljons dibināts 1991. gada 25. septembrī Madonā. 2002. gada 28. augustā notika ceremonija, kuras laikā bataljona karogs tika nodots Latvijas Kara muzejam. 2002. gada 1. septembrī bataljons tika pievienots 25. kājnieku bataljonam.  

Savukārt 2021. gada10. jūlijā Madonā notika Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 26. kājnieku bataljona atjaunošanas ceremonija, kuras laikā bataljona komandiera amatā stājās majors Vladimirs Bistrovs.

Image
Zemessardzes 26.kājnieku bataljons
Svinīgajā ceremonijā majors V. Bistrovs kļūst pat Zemessardzes 26. kājnieku bataljona komandieri / Foto:Zemessardzes 26. kājnieku bataljons

Majors V. Bistrovs dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos uzsāka 1999. gadā. Līdz šim viņš dienējis Mobilo strēlnieku bataljonā, Zemessardzes 31. kājnieku bataljonā, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābā, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā Alūksnē. Militāro izglītību ieguvis Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Lietuvas Militārajā akadēmijā. Starptautisko pieredzi guvis, pildot dienesta pienākumus NATO vadītajā operācijā  Kosovā. 

Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot savu vispārējo fizisko sagatavotību, veselību un paplašināt redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Zemessardzes 26.kājnieku bataljons aicina pievienoties dienestā Latvijas Republikas pilsoņus. Interesenti aicināti sazināties ar bataljonu, zvanot pa tālruni 25678517 vai rakstot uz e-pastu 26bn@mil.lv

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 60 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, bez kriminālās sodāmības, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Pieteikuma iesniegšanai kandidātam jāsazinās ar dzīves vai studiju vietai tuvāko Zemessardzes vienību, zvanot uz tālruņa numuru 1811, rakstot uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv vai personīgi ierodoties vienībā. Uzzini vairāk tīmekļvietnē www.mil.lv.

Dalies ar šo ziņu