NBS Kājnieku skolā šogad paredzēta gan personāla sastāva, gan militāro objektu attīstība

NBS
Sargs.lv
Kājnieku skolas komandieris pulkvežleitnants Raimonds Kublickis
Foto: Kājnieku skolas komandieris pulkvežleitnants Raimonds Kublickis/Foto: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija

Alūksnē esošā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Kājnieku skola ir vieta, kur dažu mēnešu laikā civiliedzīvotājs kļūst par karavīru. Tāpēc militārās pamatapmācības instruktoru pulkā jābūt vislabākajiem speciālistiem, lai Latvijas armijas vienībām sagatavotu augsti motivētus, fiziski spēcīgus un profesionālus karavīrus, tā intervijā portālam “Sargs.lv” saka Kājnieku skolas komandieris pulkvežleitnants Raimonds Kublickis. Viņš atzīst – laikam ejot, mainās sagatavojamo jauno karavīru kontingents, tādējādi savas apmācību metodes pastāvīgi jāpilnveido arī pašai Kājnieku skolai.

Pulkvežleitnants R. Kublickis savā amatā stājās 2020. gada 22. decembrī un uz aizvadītajā gadā paveikto viņš raugās pozitīvi – tas bijis ražīgs, jo Kājnieku skolā attīstīti gan apmācību procesi, gan daudzi infrastruktūras projekti.

Image
Sporta kompleksa atklāšana Alūksnes Kājnieku skolā
Foto: Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku (KS) skolā jaunā sporta kompleksa atklāšanas ceremonija. Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (AM)

Tāpat 2021. gada vasarā Kājnieku skolas kompleksā atklāta ilgi gaidītā, jaunā sporta zāle. Sporta zāles jaunā infrastruktūra ļauj uzlabot un uzturēt pamatkursu personālsastāva fizisko sagatavotību. Vēl Alūksnes novada pašvaldības uzņēmums “Alūksnes enerģija” aizvadītajā vasarā ierīkoja jaunu siltumtrases posmu pilsētas ielās, savienojot maģistrālo siltummezglu Pils ielā ar Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolu. Tagad Kājnieku skola tiek apsildīta ar pilsētas kurināmo, tomēr katram gadījumam, ja rastos tehniskas problēmas, saglabāts arī Kājnieku skolas siltumapgādes punkts. Tāpat mācību korpusa klasēs, kur notiek karavīru-glābēju un autovadītāju apmācības, veikts kosmētiskais remonts, kā arī vēl Alūksnes militārās bāzes teritorijā ierīkots dziļurbums.

Image
Sporta kompleksa atklāšana Alūksnes Kājnieku skolā
Foto: Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku (KS) skolā jaunā sporta kompleksa atklāšanas ceremonija /Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (AM)
“Šie procesi jau bija iesākti pirms manas vadības Kājnieku skolā, bet mans uzdevums bija tos novest līdz rezultātam,” bilst pulkvežleitnants Raimonds Kublickis.

Aizvadītajā gadā Kājnieku skola realizēja jau simto Militārās pamatapmācības kursu, bet kopumā pērn novadīti desmit pamatapmācības kursi. Kopējais apmācīto karavīru skaits – 309 karavīri, kas, kā atzīst komandieris, nav visai augsts rādītājs, jo iepriekšējos gados kursantu skaits sasniedzis pat piecus simtus. Kājnieku skolas kapacitāte nosaka, ka tajā iespējams apmācīt līdz pat 650 jauno karavīru.

“Šos sešus simtus ir iespējams sasniegt. Gan infrastruktūra, gan personālsastāvs atļauj, un tas ir izdarāms. Galvenais izaicinājums ir tas, ka nav tik daudz potenciālo karavīru, ko apmācīt,” skaidro pulkvežleitnants R. Kublickis.

Tāpēc pagājušajā gadā aizsākts process, kas paredz, ja profesionālajam dienestam pieteikušies un atlasīti vien 10 līdz 15 kandidāti, tad kursanti tiek uzņemti Kājnieku skolā, bet pamatapmācības kurss netiek uzsākts.

Image
NBS Kājnieku skolas karogs
Foto: Foto: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks (AM)
“Jaunos kandidātus mēs “pieturam” Kājnieku skolā un sagaidām nākošos kursantus, tos apvienojam, veidojot 30 līdz 40 jauno karavīru grupu un tikai tad realizējam pamatapmācību kursu. Kamēr pamatapmācības kurss nav uzsākts, karavīri strādā pie savas fiziskās sagatavotības uzlabošanas. Apgūst pamatlietas, kas attiecas uz ierindas mācību, reglamentu, orientēšanos un topogrāfiju, ” par jaunumiem stāsta Kājnieku skolas komandieris.

Šāds process ieviests tādēļ, ka, nav noslēpums, jauniešu, tai skaitā arī jauno karavīru, fiziskā sagatavotība pēdējo gadu laikā ir pasliktinājusies. Viņš stāsta, ka nelielas nianses apmācību procesā mudina mainīt arī fakts, ka katra nākamā jauniešu paaudze ir nedaudz atšķirīga no iepriekšējām. Protams, armijā ir noteikumi un disciplīna, tieši tāpat arī militārajā pamatapmācībā, taču vienmēr var meklēt veidus, kā šo procesu padarīt efektīvāku un jaunajiem karavīriem saistošāku.

Šobrīd adaptācijas periods jaunajiem kursantiem ir viena nedēļa. Tomēr tiek spriests arī par to, ka adaptācijas periodu varētu pagarināt, taču konkrēti lēmumi par iespējamo pamatapmācības kursa pagarināšanu vēl nav pieņemti.

Zināms, ka militāro pamatapmācību Kājnieku skolā nodrošina atlasīti un īpaši apmācīti instruktori ar augstu pienākuma apziņu un vērtību sistēmu. Jo tieši viņi ir tie, kuri topošajiem karavīriem sniedz pirmo priekšstatu par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un karavīra ikdienu.

Tāpēc 2021. gadā jau divas reizes pirms militārā pamatapmācības kursa uzsākšanas, instruktori, kuri apmāca pamatapmācības kursa jauniešus un jaunietes no civilās dzīves, piecu dienu garumā atjaunoja arī savas zināšanas. Apmācības ieviestas ar NBS Mācību vadības pavēlniecības komandiera pulkvežleitnanta Oskara Kudļa un NBS komandiera svētību.

Gadiem ejot, izkristalizējies tas, ka instruktoru apmācības pirms kursa uzsākšanas ir nepieciešamas, arī tāpēc, ka Kājnieku skolai tiek piekomandēti instruktori no Zemessardzes un citām regulāro spēku vienībām. Integrējot šosinstruktorus, atbilstoši jaunajām tendencēm, Alūksnes Kājnieku skolā tiek nodrošināta pamatapmācības kursa maksimālā kvalitāte.

Pēc divu pilotapmācību realizācijas arī instruktoru vērtējums ir pozitīvs. Mācību laikā iepazīta mācību infrastruktūra arī tuvējos poligonos, tāpat izzināta nodarbību vadīšanas metodika un apmācību plāni. Plānots, ka šīs apmācības tiks turpinātas arī 2022. gadā.

Vēl pērnā gada laikā palielināta karavīra - glābēja kursa kapacitāte. Ja iepriekšējos gados tika apmācīti divpadsmit karavīri, tad 2021. gadā apmācāmo skaits sasniedza 18 karavīrus. Tādējādi gadā apmācot vairāk nekā simts karavīru - glābēju, kas ir nepieciešami gan Zemessardzei, gan regulāro spēku vienībām.

Tāpat ložmetējnieku sagatavošanas procesā ieviestas “Train the trainer” apmācības, kas paredz, ka apmācību instruktori sagatavos ložmetējniekus.

“Nav noslēpums, ka Kājnieku skolā vienību “apetīte” attiecībā uz ložmetējnieku sagatavošanu nav remdējama, līdz ar to, bija jādomā par risinājumiem. Nonācām pie slēdziena – ir jāsagatavo un jāapmāca instruktori, kuri pēcāk savās vienībās spēs paši vadīt ložmetējnieku kursus, tādējādi attiecīgā daudzumā sagatavojot ložmetējniekus savās vienībās,” par risinājumiem vēsta pulkvežleitnants R. Kublickis.

Runājot par Covid-19 ietekmi  uz apmācību, pulkvežleitnants R. Kublickis atzīst, ka tas nav būtiski ietekmējis Kājnieku skolas darbu. Pat, ja mācību procesi uz īsu mirkli iepauzēti, tā bijusi laba mācība – kā darboties krīzes situācijās.

Arī vakcinācijas process Kājnieku skolā noritējis veiksmīgi, sasniedzot to, ka viss personāls ir simtprocentīgi vakcinēts. Tagad sācies balstvakcinācijas process, piemēram, 12. janvārī  Kājnieku skolas komandieris un vēl 34 personālsastāva darbinieki jau saņēma trešo – balstvakcīnu.

Image
Šautuve poligonā "Lāčusils"
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis (AM)
Šautuves atklāšana poligonā "Lāčusils"/ Foto: seržants Ēriks Kukutis (AM)

Kā norāda pulkvežleitnants Raimonds Kublickis – daudz ir izdarīts, bet vēl daudz darāmā priekšā, tāpēc Kājnieku skola turpinās attīstīties. 2022. un 2023. gadā plānots attīstīt netālu esošo militāro infrastruktūru  poligonā “Lāčusils” un teritorijā “Meža Strautiņi”. Šajā gadā “Lāčusila” poligonā plānots izveidot telšu pilsētiņu, tāpat tiks sākts darbs pie 1500 metru un 600 metru šautuves plānošanas, kas dos zaļo gaismu ložmetējnieku kursa pilnīgākai darbībai.

Kājnieku skolas komandieris cer, ka šogad sāksies arī jaunā Kājniekus skolas autoparka projektēšana, lai jau nākamajā gadā varētu sākt būvniecības darbus. Zināms, ka esošais autoparks ir novecojis, tāpēc jauna autoparka būvniecība būtu nozīmīgs ieguvums Kājnieku skolai. Tāpat nepieciešams atjaunot novecojušos kontrolcaurlaides punktus. To modernizācija un uzlabošana paredzēta 2022. – 2023. gadā.

Kājnieku skolas pamatmaize ir pamatapmācības kursa nodrošināšana, tāpēc, lai apmācības kvalitatīvi nodrošinātu, nepieciešami profesionāli instruktori. Kā norāda pulkvežleitnants Raimonds Kublickis, šobrīd ir visai daudz brīvu instruktoru vakanču, kuriem jāstrādā ar pamatapmācības kursu, līdz ar to Kājnieku skolas komandiera viena no galvenajām prioritātēm ir – vakanto amatu aizpildīšana, tāpat arī instruktoru profesionālā pilnveidošana.

“Iecerēts, ka instruktoriem, kuri strādā ar pamatkursu, tiks ieviestas atšķirības zīmes, ieviestas tradīcijas, izkopjot un uzturot tās,” viņš saka.

Tāpat ar 2022. gada Kājnieku skolai ir piekomandēts psihologs, kas būs būtisks pienesums pamatapmācības kursam un visam personālam. Pirmais psihologa uzdevums būs psiholoģiskā klimata izpēte Kājnieku skolā. Tāpat Kājnieku skola vajadzības gadījumā ir gatava uzsākt arī NBS jauno 6x6 bruņutransportieru “Patria” autovadītāju apmācību kurus. Pagaidām gan Kājnieku skolai šis uzdevums nav deleģēts, bet tai ir gan autodroms, gan apmācību laukumi, gan apmācīts personāls, kurš nepieciešamības gadījumā šo uzdevumu var realizēt.

Image
Karavīri un zemessargi mācībās
Foto: Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
Foto: št.vsrž Gatis Indrēvics (AM)

Savukārt Rezervistu militārās apmācības kursā aizvadītajā gadā sagatavoti 35 brīvprātīgie rezervisti, taču Kājnieku skola gadā ir gatava apmācīt arī 100 rezervistus, ja tāda nepieciešamība būs.

“Neredzu šķēršļus tam, lai mēs to nevarētu izdarīt. Bet joprojām ir jautājums – cik galu galā kopīgiem spēkiem izdosies ieinteresēt un piesaistīt šos brīvprātīgos rezervistus,” prāto Raimonds Kublickis.

Viņš gan uzsver, ka Kājnieku skolai rezervistu uzņemšana sniedz iespēju praktizēties un sagatavot rezervistus saskaņā ar saīsinātajām apmācību programmām. Dodot iespēju sagatavot personālsastāvu ne tikai Kājnieku skolas patstāvīgajā atrašanās vietā, bet arī rezerves dislokācijas vietās īsā laika periodā.  Savukārt rezervistiem tā ir iespēja būt savas valsts aizstāvjiem un patriotiem.

“Iekļaušanās brīvprātīgo rezervistu grupās ir iespēja pilnvērtīgi attīstīt personību, tāpat arī iespēja kopīgi stiprināt valsts aizsardzību,” saka pulkvežleitnants R. Kublickis.
Image
Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku (KS) skolā jaunā sporta kompleksa atklāšanas ceremonija
Foto: Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku (KS) skolā jaunā sporta kompleksa atklāšanas ceremonija/ Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics (AM)

Tagad Kājnieku skola gatavojas Mobilo strēlnieku bataljona 30 gadu jubilejai, kas plānota šī gada 11. novembrī. Zināms, ka 1992. gada 11. novembrī ar Latvijas Republikas aizsardzības ministra pavēli tika izveidots Mobilo strēlnieku bataljons –  pirmā regulārā armijas vienība Latvijas Republikas austrumu daļā Alūksnē. Kā norāda pulkvežleitnants Raimonds Kublickis, šis ir nozīmīgs gads Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolai, diemžēl Covid-19 situācija uzliek papildu slogu pasākumu organizēšanā.

NBS Kājnieku skola ir militārās izglītības iestāde profesionālās militārās pamata izglītības un dažādu militāro kvalifikācijas kursu programmu īstenošanai. Tās galvenais uzdevums ir veikt karavīru individuālo pamatapmācību un karavīra specialitāšu apmācību, piemēram, ložmetējnieks, karavīrs-glābējs, militāro autovadītāju un civilās kategorijas “B” un “C” apmācību atbilstoši apmācību plānam.

Kopš 2018. gada tajā tiek apmācīti arī brīvprātīgie rezervisti, lai pēc kursa pabeigšanas tie kļūtu par pilnvērtīgiem bruņoto spēku rezerves karavīriem.

Kājnieku skola atrodas NBS Mācību vadības pavēlniecības pakļautībā, kurā ir vēl arī šādas NBS izglītības iestādes un mācību centri: Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola Cēsīs, Jūras spēku Mācību centrs, Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs, Sakaru skola, Valodu skola un NBS Sporta klubs. MVP komandieris un vienlaicīgi arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors kopš 2020. gada 24. jūlija ir pulkvežleitnants Oskars Kudlis.

Dalies ar šo ziņu