Kupenas un aukstums nekavē O. Kalpaka profesionālās vidusskolas kursantus doties 10 kilometru maršā

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs, un tā patiesi ir. To skaidri demonstrē Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 30 kursanti, kuri šodien sevi izaicināja pirmajā ziemas maršā, kurā divu ar pusi stundu laikā jānosoļo desmit kilometru. Jaunieši atzīst, ka sniegs un aukstums it nemaz nesagādā grūtības – ja ir motivācija un spēks nonākt galamērķi, tas noteikti tiks paveikts. Tikmēr O. Kalpaka profesionālās vidusskolas virsseržants virsseržants Jānis Bisters saka – jaunieši šajā militarizētajā pārgājienā nevis pilnveido, bet gan uztur savas fiziskās spējas. Turklāt šis nav pirmais maršs, kurā kursanti dodas un noteikti ne pēdējais – viņiem jāgatavojas vairāku uzdevumu t.s. iesvētību pārbaudījumam, kura norise iecerēta pavasarī. 

O. Kalpaka profesionālās vidusskolas audzēkņu ziemas maršs sākās jau pēc deviņiem rītā, kursantiem stājoties ierindā pie Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma dienesta viesnīcas ēkas. Instruktoriem sniedzot visas norādes, jaunieši jau arī raiti sāk iesildīšanos, un kā gan bez tās – fiziskajām aktivitātēm noteikti ir jāsagatavojas.

Tikmēr šī uzdevuma veiksmīgai izpildei ļoti būtisks pamats ir sagatavošanās. Virsseržants J. Bisters stāsta, ka pirms marša jauniešiem noteikts formas tērps atbilstoši laikapstākļiem, lai nav tā, ka tiek uzģērbts par daudz drēbju un, viņa vārdiem sakot – jaunietis tajās izkustu ceļa malā. Ņemot vērā, ka šis tomēr ir kursantu pirmais ziemas maršs, viņiem nav pieredzes, lai pilnīgi izanalizētu apģērbam vajadzīgāko, tāpēc virsseržants noteica galvenos kritērijus, bet gala izvēle ir pašu jauniešu ziņā.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šis gan nav pirmais militarizētais pārgājiens, kurā jaunieši devušies – pirms šī uzveikti jau trīs marši, no kuriem pirmajā kursantiem nācās cīnīties ar diezgan lielu karstumu. Virsseržants saka – šis kontrasts palīdz viņiem apgūt formas tērpa pielāgošanu gan sev, gan laikapstākļiem.

“Ar maršu sākām mācību gada sākumā, kad vēl bija arī diezgan karsti laikapstākļi, bet šis ir pirmais ziemas pārgājiens. Līdz ar to šie dažādie pārbaudījumi māca viņiem formas tērpa pielāgošanu – lai izjustu starpību un saprastu, ko un kā darīt. Katrs arī temperatūru izjūt citādāk. Šī ir cilvēka fizioloģija, kur katrs iepazīst sevi labāk, kas arī nāk tikai ar laiku,” saka virsseržants.

Tikmēr šis pārbaudījums ir būtisks pašai mācību programmai būtisks, lai jaunieši turpinātu, attīstītu un uzturētu savas fiziskās dotības.

“Pamatā šis maršs ir fiziskā līmeņa pacelšanai un uzlabošanai. Tomēr kursanti jau tagad ir ļoti labā fiziskās sagatavotības līmenī. Skaidrs, ka ir, kur augt, bet viņi ir pietiekami daudz darbojušies, lai savu fizisko sagatavotību ne vien paceltu, bet nu jau regulāri uzturētu. Šodien, pateicoties laikapstākļiem mēs, varam variēt ar laiku, ar apģērbu, lai vēl vairāk pielāgotos militārajai videi,” viņš saka.

Virsseržants arī atzīmē – šis noteikti nav pēdējais šāda veida uzdevums, jo 30 jauniešus pavasarī sagaida nopietnāki pārbaudījumi.

“Šis militarizētais pārgājiens ir kā sagatavošanās lielākam pārbaudījumam jeb iesvētībām, un tajā jau būs iekļauti vairāki un sarežģītāki uzdevumi. Līdz ar to viņi tam pakāpeniski tiek gatavoti. Pašlaik iecerēts, ka tas norisināsies pavasarī, tomēr viss gan var mainīties pandēmijas ietekmē,” saka skolas virsseržants.

Tikmēr šodienas galvenais 30 profesionālās vidusskolas audzēkņu uzdevums ir 2.5 stundu laikā uzveikt līdz desmit kilometru pa Kandavas apvidu divu instruktoru un paša virsseržanta J. Bistera vadībā.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas audzēknim Ralfam Kvecko nebūt nav svešas nedz fiziskās aktivitātes, nedz arī militārā joma. Viņš jau guvis pamata zināšanas Jaunsardzē, tieši tāpēc arī mērķtiecīgi vēlējies iestāties šajā mācību iestādē.

“Tā ir lieta, kas man ļoti patīk. Esmu patiesi ieinteresēts, jo man tas arī labi izdodas. Esot jaunsargam, jau sen gribēju iestāties šāda veida skolā, bet nebija iespēju, jo tad vēl tāda nepastāvēja. Kad parādījās ziņas par šo skolu – tas bija sapnis. Šeit esmu, jo jau tagad redzu savu nākotni militārajā jomā,” saka jaunietis, uzsverot - ir ļoti liels gods būt šīs skolas pašu pirmo audzēkņu vidū.

Viņš arī stāsta, ka mācībās līdz šim veicies ļoti labi un pat gaidījis ko grūtāku un izaicinošāku. Tikmēr, daloties, kādas ir “attiecības” ar maršiem, R. Kvecko norāda – ļoti būtiska ir pieredze.

“Ja ej pirmo reizi, tu nezini kā ģērbties – tad ir karsts, tad ir auksti, ir jāģērbj kaut kas nost, jāģērbj kaut kas virsū. Tagad esam jau pieraduši un zinām vairāk, kā labāk apģērbties atbilstoši laikapstākļiem, kas ir ļoti svarīgi, soļojot maršu. Esam gatavi,” saka kursants.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ralfs arī norāda, ka šī distance viņam nebūt nesagādā grūtības. Pamatā tomēr ir fiziskā sagatavotība, kas viņam esot ļoti laba. “Kas gan var būt labāks pirms brīvdienām par pastaigu ziemā,” viņš saka.

Arī kursante Jūlija Kamincka ir ļoti pozitīvi noskaņota – gan par mācībām kopumā, gan šīs dienas maršu.

“Šī ir fantastiska iespēja pavadīt laiku kopā ar vienaudžiem, kuriem ir kopīgas intereses – šajā gadījumā tā ir militārā joma. Jāatzīmē gan, ka militārais ir tikai kā akcents, kur mācība koncentrētas uz to, kas mums noder ikdienā un noderēs nākotnē, piemēram, cilvēku drošības mācība, karavīru pamatzināšanu mācība, tāpēc es domāju, ka esmu ieguvusi līdz šim labāko pieredzi,” viņa saka.

Tāpat kā Ralfs, arī Jūlija pirms mācību uzsākšanas O, Kalpaka profesionālajā vidusskolā, bija jau saistīta ar Jaunsardzi, kurā darbojās jau kopš astoņu gadu vecuma.

“Manos plānos ir saistīt nākotni ar militāro sfēru, un šī bija tā skola, kura man deva iespēju spert pirmos soļus,” norāda J. Kamincka.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tikmēr viņai vislabāk no priekšmetiem patīk apgūt karavīru pamatzināšanas. Šajā priekšmetā māca par karavīru, viņu vērtībām, ko karavīrs dara Latvijas labā un kāda ir viņa loma. Svarīgi, ka šajā priekšmetā iespējams apgūt arī Nacionālo bruņoto spēku struktūru.

Viņa gan atzīst – pirmā marša sākumā nācies saskarties ar pāris izaicinājumiem, bet beigu beigās viss bijis labi un maršs uzvarēts.

“Maršs nemaz nav tik sarežģīts – mums visiem patīk, nedaudz arī sarunājamies savā starpā, kad instruktori nedzird. Varam apskatīt apkārtni un to vienkārši izbaudīt. Attālums nebūt nesagādā problēmas. Ja tev ir motivācija un spēks nonākt galamērķi, tu noteikti to izdarīsi,” saka jauniete.

Savukārt, vērtējot attālināto mācību procesu, virsseržants norāda – no vienas puses jaunieši bija iepriecināti par došanos mājās, bet tajā pašā laika saprata, ka būs grūtāk. Skolā uz vietas viņi ir kopā, šeit ir instruktori, ir arī vajadzīgā infrastruktūra.

“Mēs nodrošinājām visu vajadzīgo, lai attālinātā formā veiktu kvalitatīvu mācību procesu, kura laikā tiek nodrošināta arī mācību vielas kontrole. Jāatzīst – šajā posmā veicu arī aptaujas. Tajās atklājās, ka jauniešiem ir grūti uzturēt motivāciju mācīties. Tas bija liels izaicinājums. Tomēr mēs organizējām dažādus konkursus, viktorīnas, regulāri sazinājāmies,” viņš stāsta.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat jautājums bijis, kā uzturēt jauniešu fizisko sagatavotību caur attālināto mācību formātu. Normālos apstākļos tas tiek darīts sporta un fiziskās sagatavotības nodarbībās, kā arī rīta rosmēs.

“Runājām ar fizkultūras skolotāju, ka viņš audzēkņiem sūtīs rīta rosmes uzdevumus. Tika izveidota grupas sarakste lietotnē “WhatsApp”, kurā jauniešiem skolotājs agri no rīta vai iepriekšējās dienas vakarā nosūta uzdevumus. Viņiem tie bija jāizpilda līdz tiešsaistes mācību stundu sākumam plkst. 8.30. Neticami, kursantiem veicot rīta rosmes uzdevumus, abildes ziņas nāk viena pēc otras! Tas man tiešām bija liels pārsteigums,” stāsta skolas virsseržants.

Viņš gan atzīst – gatavojot novembra sekmju kopsavilkumus, attālinātā mācību procesā redzama sekmju lejupslīde tieši eksaktajās zinātnēs. Tieši tāpēc šobrīd ļoti liels uzsvars tiek likts uz eksakto priekšmetu apguvi, kamēr nedaudz “iepauzēti” ir militārās jomas priekšmeti. Virsseržants gan ir mierīgs – jaunieši ir augsti motivēti un vēl aizvien savas atzīmes mācību priekšmetos var izlabot. Un tam ir arī svarīgs motivators – no vidējās atzīmes atkarīgs jauniešu stipendijas apmērs.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Pulkveža O. Kalpaka profesionālā vidusskola jeb kadetu skola tika atklāta šī gada 5. jūlijā. Pagaidām, kamēr Rudbāržu muižas ēka tiek remontēta, Kalpaka vidusskola atradīsies Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās. Ja darbi ritēs pēc plāna, uz pastāvīgo mājvietu Rudbāržos skola varētu pārcelties 2023. gadā.

9. klašu absolventu interese par Latvijā līdz šim nebijušo mācību iestādi bija liela – pieteikumus iesniedza 67 skolēni, un konkursa kārtībā skolā tika uzņemti 30 audzēkņi.

Pirmajā mācību gadā profesionālajā vidusskolā uzņemtie audzēkņi  apgūs vispārējo vidējo izglītību ar papildu inženierzinātņu priekšmetiem, angļu valodu, fizisko sagatavotību un militāro mācību. Mācībās uzsvars tiks likts arī uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu.

Izglītojamie ikdienā nēsā militāro formastērpu, viņiem tiek nodrošināta stipendija, ēdināšana vairākas reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Plašāka informācija par Pulkveža O. Kalpaka profesionālo vidusskolu atrodama mājaslapā: www.mod.gov.lv/kalpakaskola.

Dalies ar šo ziņu