“General Dynamics European Land Systems” piegādās NBS M3 amfībijas un pontontiltu sistēmas

NBS
Sargs.lv/GDELS.com
M3 amfībijas un pontontiltu sistēma
Foto: Foto: GDELS.com

Aizsardzības uzņēmums “General Dynamics European Land Systems” piegādās Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) M3 amfībijas un pontontiltu iekārtas, liecina uzņēmuma publiskotais paziņojums.  

Kā norāda “General Dynamics European Land Systems”, NBS būs jaunākais uzņēmuma klients, kas saņems pontonu tiltu sistēmas.

Līguma slēgšanas tiesības ar NBS kompānijai “General Dynamics European Land Systems” piešķīra ASV armijas Līgumslēdzēja pavēlniecība, kura ir atbildīga par ASV militāro atbalstu Latvijai.

Piegādes līgums ietvers integrēto loģistikas un atbalsta paketi, tādējādi paredzot arī personāla apmācību un apmācības materiālu nodrošināšanu.

“Šis iepirkums ir kārtējais apliecinājums transatlantiskajai sadarbībai, risinot mobilitātes un savstarpējās savietojamības jautājumus sabiedroto bruņoto spēku vidū,” saka “General Dynamics European Land Systems” viceprezidents doktors Tomass Kaufmans (Thomas Kauffmann).

Latvija kļūs par jaunāko valsti, kura uzsāks izmantot M3 pontontiltu sistēmu izmantošanu. Iepriekš šī sistēma piegādāta Dienvidkorejai, Indonēzijai, Singapūrai un Taivānai, kā arī Lielbritānijai un Vācijai, kura nesen izveidojusi M3 inženiertehnisko bataljonu.

M3 amfībijas un pontontiltu sistēmas iespējams izmantot dažādiem mērķiem, sākot no kaujas operācijām, līdz pat civilās aizsardzības pasākumiem.

Saņemot M3 pontontiltu sistēmas, NBS būs spējīga sniegt atbalstu NATO Paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai ūdens šķēršļu pārvarēšanai. Tāpat NBS rīcībā esošā tehnika būs savstarpēji savietojama ar citiem alianses bruņotajiem spēkiem, kuri izmanto M3 pontontiltu un amfībiju sistēmas. Tāpat jaunā sistēma ir savstarpēji savietojama ar “General Dynamics European Land Systems” izstrādāto “Improved Ribbon Bridges”(IRB) sistēmu, kas tiek plaši lietota ASV un Vācijas bruņotajos spēkos.

M3 pontontiltu un amfībiju prāmju sistēma ļauj pār ūdens šķēršļiem 10 minūšu laikā izveidot līdz pat 100 metru garu pontonu tipa tiltu, vai arī izveidot prāmja tipa plostu. Ar šīm iekārtām iespējams no viena krasta uz otru pārvietot visa veida NATO valstu rīcībā esošo kaujas tehniku.

“Mums ir patiess lepnums par iegūtajām tiesībām piegādāt NBS pašu modernāko M3 pontontiltu sistēmu,” stāsta “General Dynamics European Land Systems” Tiltu sistēmu viceprezidents doktors Kriestians Kauts (Christian Kauth).

Viņš piebilda, ka Latvijas pasūtītās pontontiltu sistēma iespējams apgādāt ar Arktikas paketi, kas ļaus tās izmantot ļoti zemas gaisa temperatūras klimatiskajos apstākļos.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljons šobrīd uzsācis vairākus spēju attīstības projektus, tostarp paredzot amfībiju un pontontiltu spēju attīstību, kas ļautu bataljonam daudz sekmīgāk risināt Mehanizētās brigādes spēku pārsviešanas problēmas.

Dalies ar šo ziņu