NBS komandieris: vakcināciju pret Covid-19 noslēguši 97% profesionālā dienesta karavīru

NBS
Sargs.lv
NBS karavīru vakcinācija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīru rindās vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši 97% karavīru, tā intervijā Latvijas Radio raidījumam “Labrīt” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Pagaidām nav vakcinēti tikai 3% no kopējā profesionālā dienesta personālsastāva. Starp tiem ir cilvēki, kuri nesen pārslimojuši vīrusu un, saskaņā ar ārstu norādījumiem nogaida 180 dienas, kad būs iespējama vakcinācija.

Nevakcinēto vidū ir arī 33 karavīri, kuri kategoriski atsakās vakcinēties.

“Es pieturos pie tā, ka šiem karavīriem bija laiks vakcinēties līdz šā gada 1. augustam. Tagad ir uzsākta disciplinārprocedūra un viņi tiks atvaļināti,” paskaidroja NBS komandieris.

Pēc ģenerālleitnanta L. Kalniņa teiktā, augsts vakcinēto procents ir arī NBS civilo darbinieku vidū. Lai gan šo darbinieku vakcinācija bija brīvprātīga, patlaban šo procesu pabeiguši 80% civilo darbinieku.

Tomēr Zemessardzes vidū vakcinācija nav tik strauja. Saskaņā ar likumu, zemessargiem vakcinācija ir brīvprātīga, tādējādi patlaban visā valstī vakcinēti ir tikai 42% zemessargu.

“Katrā ziņā mēs būtu ieinteresēti, ja vakcinēto zemessargu procents būtu daudz augstāks, jo tas mums atvieglotu dienesta pamatuzdevuma izpildi,” atzina NBS komandieris, piebilstot, ka šobrīd visaugstākais vakcinācijas rādītājs ir Zemessardzes 1. Rīgas brigādē, kur vakcināciju noslēguši 63% zemessargu.

NBS komandieris atzina – mācībās var piedalīties arī vakcīnas nesaņēmušie, tiesa, ikreiz pirms apmācību procesa tiem ir jāveic Covid-19 analīzes.

Dalies ar šo ziņu