Arī karavīriem un NBS darbiniekiem Covid-19 vakcinācijas sertifikāts būs obligāts no oktobra

NBS
LETA
NBS karavīru vakcinācija pret Covid-19
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

No 1.oktobra Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim būs tiesības prasīt, lai NBS karavīriem un civilajiem darbiniekiem būtu Covid-19 digitālais sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, paredz trešdien Ministru kabinetā atbalstītais projekts grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

 

Likumprojekts nosaka, ka, ja bez attaisnojoša objektīva iemesla nav iesniegts sadarbspējīgs Covid-19 digitālais sertifikāts, aizsardzības ministrs vai viņa pilnvarots komandieris var izbeigt profesionālā dienesta līgumu ar karavīru pirms termiņa saskaņā ar Militārā dienesta likuma 43.panta otrās daļas 4.punktu.

Šādā gadījumā karavīrs atlaišanas pabalstu nesaņems.

Kā ziņots, NBS dienošajiem, kuri līdz šim atteikušies vakcinēties pret Covid-19, ir uzdots līdz 1.augustam pieņemt lēmumu - tomēr potēties vai arī atstāt dienestu, iepriekš informēja NBS komandieris Leonīds Kalniņš, uzsverot, ka viņa pavēle attiecas tieši uz profesionālā dienesta karavīriem.

Patlaban profesionālajā dienestā ir vairāki desmiti karavīru no dažādām struktūrvienībām, kuri nevēlas vakcinēties. "Tas ir jaunatnes spītīgums vai kas tamlīdzīgs. Daži ir paļāvušies uz sociālajos tīklos ievietotajiem skaidrojumiem par vakcīnām. Daļa neuzticas vakcīnām un gaida rudenī kaut kādu jaunu informāciju par vakcīnu drošumu. Katram ir savs iemesls," iepriekš skaidroja Kalniņš.

NBS komandieris arī apliecināja, ka minēto karavīru vidū nav valsts aizstāvju ar kādiem medicīniskiem ierobežojumiem.

Ja karavīri izvēlēsies nevakcinēties un tiks lauzts dienesta līgums pirms termiņa, tad šiem karavīriem var nākties atmaksāt valstij viņu apmācībā ieguldīto naudu. "Šis nav izņēmums. Tā ir vispārīga prasība, jo nauda jāatmaksā arī tiem karavīriem, kuri, piemēram, izvēlējušies pirms termiņa beigām dienestu pamest un karjeru veidot privātajā sektorā," piebilda Kalniņš.

Kā ziņots, NBS līdz pagājušajai nedēļai pret Covid-19 vakcinēti aptuveni 95% personāla, no tiem 87% pilnībā pabeiguši vakcināciju, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Lai veicinātu pēc iespējas plašāku darbinieku skaita vakcināciju, aizsardzības sektorā organizē informatīvus pasākumus nevakcinētajiem darbiniekiem.

Dalies ar šo ziņu