VAM nodrošināšanai skolās tuvākajos gados nepieciešamas papildu pasniedzēju amata vietas

NBS
LETA
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs

Valsts aizsardzības mācības (VAM) nodrošināšanai Latvijas skolās tuvākajos gados nepieciešamas papildu pasniedzēju amata vietas, ziņojumā valdībai norāda Aizsardzības ministrija.

Aizsardzības ministrijas sagatavotais valdības lēmuma projekts paredz, ka valdība atbalstīs personāla skaita palielinājumu valsts aizsardzības mācības ieviešanai 2022.gadā par 37 amata vietām, 2023.gadā - par 72 amata vietām un 2024.gadā - par 98 amata vietām. 2022.gadā šim mērķim no ministrijas budžeta plānots tērēt 1 451 787 eiro.

Patlaban valsts aizsardzības mācība kā izvēles priekšmets tiek īstenota jau 69 izglītības iestādēs un to apgūst vairāk nekā 2000 izglītojamo.

Patlaban plānots, ka visi jaunsargu instruktori pasniegs gan valsts aizsardzības mācību, gan jaunsargu interešu izglītības programmu. Jaunsargu instruktoru optimālā slodze būtu nodrošināt izglītību desmit valsts aizsardzības mācības izglītojamo grupām un divām jaunsargu mācības grupām.

Vienā valsts aizsardzības mācības izglītojamo grupā optimālais izglītojamo skaits ir 12, bet vienā jaunsargu interešu izglītības programmas izglītojamo grupā - 10-15.

Lai nodrošinātu valsts aizsardzības mācības kā obligāta izglītības priekšmeta īstenošanu visā valstī, kā arī nodrošinātu Jaunsardzes pieejamību visos Latvijas novados, Jaunsardzes centram kopumā nepieciešami vairāk nekā 200 jaunsargu instruktori, kā arī papildu administratīvais personāls.

2020.gada 3.decembrī Saeima pieņēma Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likumu, kas paredz, ka no 2024.gada 1.septembra valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta.

Dalies ar šo ziņu