Nacionālie bruņotie spēki no ASV dāvinājumā saņēmuši munīciju pašgājējhaubicēm un mīnmetējiem

NBS
Sargs.lv
haubice
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šonedēļ Latvija saņēmusi ASV valdības dāvināto munīciju pašgājējhaubiču sistēmām un mīnmetējiem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apmācību vajadzībām un kaujas spēju stiprināšanai.

ASV valdības dāvinājumu raksturo aizsardzības ministrs Artis Pabriks, tas būtiski sekmēs Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju un gatavību reaģēt uz jebkāda veida drošības izaicinājumiem. "Šonedēļ saņemtā munīcijas piegāde arī atkārtoti apliecina sekmīgo sadarbību ar mūsu stratēģisko partneri ASV,” saka ministrs.

Image
haubice
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsver - šī piegāde ir būtiska no NBS artilērijas vienību operacionalitātes izvērtējuma un ļaus vēl intensīvāk trenēt mūsu artilēristus. "Draudzību, protams, nemēra ar dāvanām un to lielumu, bet atbalsts īstajā brīdī ir reāls apliecinājums mūsu ilggadējai partnerībai," viņš norāda.

Dāvinājuma finansējuma avots ir ASV aizsardzības budžets atturēšanas īstenošanai Baltijas valstīs.

Iepriekš jau ziņots, ka Latvija iegādājusies 47 M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmas, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformas, kuru piegāde tika pabeigta 2018. gada oktobrī.

Pašgājējartilērijas sistēmas M109 tipa haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju.

Image
haubice
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pašgājējhaubiču sistēmu iegāde ir nozīmīgs Nacionālo bruņoto spēku artilērijas papildinājums, kas ļauj uzlabot valsts aizsardzības spējas, kā arī Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās.

Līdz šim dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros ASV ir sniegusi atbalstu Latvijai jau vairāk nekā 20 gadus, piegādājot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

Dalies ar šo ziņu