Pabriks: jau nākamgad ar Austriju tiks panākta galīgā vienošanās par papildus haubiču iegādi

NBS
Sargs.lv
haubices
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvija un Austrija nākamajā gadā plāno panākt galīgo vienošanos par papildus haubiču iegādi, tāpat abas valstis varētu kopīgi iegādāties artilēristu treniņiem nepieciešamo aprīkojumu. Tā pēc videoformātā aizvadītās tikšanās ar savu Austrijas kolēģi Klaudiju Tanneri (Klaudia Tanner) portālam “Sargs.lv” pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Image
haubices
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Abu valstu ministri videokonferences formātā tikās, lai pārrunātu abu valstu sadarbību aizsardzības jomā. Kā portālam “Sargs.lv” atzina A. Pabriks, pārrunāta arī virkne citu potenciālo sadarbības projektu.

Vaicāts par iespējamo papildu haubiču pirkšanas darījumu, A. Pabriks norādīja, ka tikšanās laikā ticis pārrunāts arī šis jautājums.

 

“Šī ir pēdējā sadaļa, kuru mēs nobeidzamām šajā projektā un nākamajā gadā pieliksim punktu šim iepirkumam. [..] Ministre apliecināja, ka visas birokrātiskās un administratīvās problēmas ir pārvarētas un mēs ejam uz priekšu šī jautājuma risināšanā,” atzina Latvijas aizsardzības ministrs.

Vienlaikus abu valstu ministri pārrunājuši arī ieceri par kopīgu artilēristu treniņa sistēmas un aprīkojuma iegādi.

“Mēs zinām, ka viena lieta ir iegādāties tehniku, cita spēt to perfekti apkalpot. Tam ir vajadzīgas treniņu iekārtas. Šeit mēs runājam par artilēristu apmācības iekārtām. Tās ir vajadzīgas gan mums pašiem, gan austriešiem,” viņš sacīja.

A.Pabriks piebilda, ka šo iekārtu iegādē varētu tikt izmantota prakse, ko Latvija izmantojusi, piemēram, kopīgi ar citām valstīm iegādājoties prettanku munīciju un veicot citus vērienīgus aizsardzības aprīkojuma iepirkumus.

Image
haubices
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka laika posmā no 2017. gada aprīļa līdz 2018. gada oktobrim Latvija saņēma 47 no Austrijas pasūtītās M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmas, tostarp arī uguns vadības un apmācības platformas. Pašgājējhaubiču sistēmu iegāde bija nozīmīgs Nacionālo bruņoto spēku artilērijas papildinājums, kas ļāvis uzlabot valsts aizsardzības spējas.

Austrija ir viena no 12 NATO sadarbības programmas “Partnerattiecības mieram” dalībvalstīm. Austrijas bruņotie spēku ir snieguši atbalstu sabiedrotajiem drošības un miera uzturēšanas Bosnijā un Hercegovinā, kā arī iesaistījusies NATO operācijās Afganistānā un Kosovā. 

Dalies ar šo ziņu