Zemessardzes 1. Rīgas brigādes zemessargi aizvadījuši pirmo kopīgo dežūru ar Valsts policiju

NBS
Sargs.lv
sadarbība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Simtiem brīdinātu cilvēku par mājsēdes nepieciešamību un vairāki noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par komandantstundas prasību pārkāpšanu ir īsa bilance pēc pirmās nakts, kad Rīgas ielās kopā ar Valsts policijas darbiniekiem devās zemessargi.

Valsts policijas kolēģi  atzīst – šo kontroļu mērķis nav sodīt pēc iespējas vairāk pilsoņu, bet gan panākt to, lai cilvēki beidzot ievērotu Covid-19 apkarošanai noteiktos ierobežojumus.

Ir 30. decembra vakars. Portāls “Sargs.lv” ieradies Zemessardzes Studentu bataljonā. Te sastopam aptuveni 10 zemessargus, kuri pēc pavasarī apgūtām apmācībām pirmo reizi dosies kopējās patruļās ar Valsts policijas darbiniekiem. Kā ierasts, pirms uzdevuma izpildes notiek instruktāža, pēcāk tiek izsniegts ekipējums.

Image
sadarbība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Par spīti svētku tuvumam zemessargi šurp nākuši brīvprātīgi. Gan zemessargi, gan viņu ģimenes apzinās – Covid-19 ierobežošanas dēļ izsludinātā mājsēde nozīmē, ka jau tā klusie svētki būs jāsvin vēl klusāk bez savu mīļo klātbūtnes, kuriem nu jādodas pildīt uzdevums. Tomēr zemessargu morāle ir augsta. To portālam “Sargs.lv” uzsver arī Zemessardzes Studentu bataljona komandieris pulkvežleitnants Agris Liepiņš.

“Jāteic, ka kārtējo reizi esmu pozitīvi pārsteigts par sava bataljona zemessargiem. Kopš sākām personāla apziņošanu sadarbībai ar Valsts policiju, atsaucās ļoti daudzi zemessargi. Viņu galvenā motivācija ir vēlme palīdzēt sabiedrībai, lai pēc iespējas ātrāk izdotos ierobežot to situāciju vīrusa izplatībā, kāda tā ir patlaban.”
sadarbība
Zemessardzes Studentu bataljona komandieris
pulkvežleitnants Agris Liepiņš

Zemessargi, kuri nodrošinās atbalstu Valsts policijai, tiek sadalīti vairākās grupās, dodoties sniegt atbalstu četru policijas iecirkņu darbiniekiem. “Sargs.lv” ar Studentu bataljona zemessargiem ap pulksten 20.00 dodas uz Kurzemes priekšpilsētas iecirkni.

Lai gan brauciens līdz iecirknim ir īss, paspējam pārrunāt gaidāmo uzdevumu. Zemessargu noskaņojums ir labs. Visi kā viens uzdevumam ir gatavi, jo tagad ir iespēja praktiski likt lietā apgūtās zināšanas.

“Protams, sociālajos tīklos daudzi vīrusa noliedzēji tagad cenšas radīt ažiotāžu un apgalvo, ka gan policija, gan zemessargi “ies pret tautu”. Tā nav! Manas emocijas šajā jautājumā ir visai neitrālas. Ir pieņemts likums, kas jāpilda visiem,” stāsta vecākais zemessargs Mairita.

“Mēs visi esam devuši zemessarga zvērestu. Tagad mums beidzot ir iespēja tā vārdos ietverto jēgu pildīt dzīvē praktiski. Atbildība ir liela,” piebilst kaprālis Paulis.

Ierodoties Kurzemes priekšpilsētas iecirknī, dodamies uz sapulci, kur Valsts policijas darbinieki kopā ar zemessargiem sadalās ekipāžās un dodas patrulēt uz mikrorajoniem. Pēc tās kopā ar Valsts policijas inspektori Lieni dodamies uz Iļģuciemu.

Īsi pirms pulksten desmitiem vakarā kādā namu iekšpagalmā sastopam pulcējoties vienkopus vairāk nekā 10 cilvēku lielu jauniešu bariņu. Pamanot policijas mašīnu, puiši metas bēgt, bet divas meitenes paliek uz vietas. Viņas stāsta, ka zina par ierobežojumiem, un solās doties mājās brīdī, kad būs sākusies komandantstunda.

Dodamies tālāk. Lai gan līdz pulksten desmitiem ir palikušas vien dažas minūtes, aizvien turpina pārsteigt lielais cilvēku skaits uz ielām, kas netraucēti turpina savas gaitas.

Image
sadarbība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Sākoties “mājsēdes laikam”, Iļģuciema ielās pēkšņi iededzas daudzo policijas mašīnu bākugunis, un nu sākas personu kontrole. Cilvēku reakcija uz kontroles pasākumiem ir dažāda. Kāds suņa īpašnieks, pamanot policijas mašīnu, steigšus metas bēgt, citi netraucēti turpina savas gaitas. Apturot cilvēkus, daļa no tiem stāsta, ka neko nezina par izsludināto komandantstundu, tomēr turpat uz vietas piekrīt aizpildīt apliecinājumus un solās doties mājup.

Šādu cilvēku vidū kāda daudzdzīvokļu namu iekšpagalmā sastopam divas jaunas sievietes. Abas meitenes stāsta, ka pretēji ierobežojumiem viesojušās pie vecākiem, lai saņemtu dāvanas. Pārbaudot sieviešu personības, izrādās, ka abas dāmas nav tik nevainīgas būtnes, kā varētu šķist. Vienai piemērota policijas uzraudzība, kas nosaka, ka vakaros jāatrodas mājās. Tāpat abu sieviešu kontos ir virkne neapmaksātu administratīvo sodu, no kuriem vairums saistīti ar nodarījumiem alkohola reibumā.

Image
sadarbība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Policisti nav burta kalpi. Cilvēki, kuri aizvien turpina atrasties uz ielas, sākotnēji tiek brīdināti. Mūsu mērķis ir viņus nevis sodīt, bet gan panākt, lai viņi ievērotu valstī noteiktos ierobežojumus,” skaidro inspektore Liene.

Liela daļa cilvēku komandantstundai sagatavojusies iepriekš. Zinot, ka pēc pulksten desmitiem viņiem būs jādodas darba gaitās, daudziem darba devēji izsnieguši attiecīgos apliecinājuma dokumentus.

Tomēr neiztiek bez asumiem. Ap pusdivpadsmitiem naktī saņemam izsaukumu pie Anniņmuižas vidusskolas. Pirms mums tur jau ieradušās trīs policijas ekipāžas. Šoreiz nemiera cēlāji ir trīs manāmā kunga prātā esoši jaunieši, kuri turpat pie skolas ēkas piesēduši, lai izdzertu litru degvīna. Vārdu apmaiņa izrādās asa. Neraugoties uz policistu un zemessargu klātbūtni, puiši nevēlas doties mājās, turpina uzvesties bravurīgi.

Image
sadarbība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Jauniešu izaicinošā rīcība viņu situāciju tikai pasliktina. Tā vietā, lai aizpildītu apliecinājumu un steigšus dotos mājup, nu puišiem nākas doties uz policijas mašīnām, lai brauktu uz Valsts policijas Kurzemes priekšpilsētas iecirkni, kur nu tiks formēti administratīvā pārkāpuma protokoli. Pa ceļam uz policijas mašīnām vienam no jauniešiem uz asfalta izkrīt grādīgā dzēriena pudele, un tik ļoti kārotais degvīns no tās vienkārši līst uz zemes.

Bravurīgā uzvedība nenoplok arī policijas iecirknī. Lai arī jaunieši piekrīt, ka pārkāpuši ierobežojumus, viņi lielās, ka sodu nomaksās. Divi no nemiera cēlājiem tiek pie desmit eiro soda naudas, taču aktīvākajam nāksies šķirties no simt eiro lielas soda naudas.

Pārmērīgā alkohola lietošana komandantstundas laikā izrādījusies par iemeslu cilvēku aizturēšanai arī citās priekšpilsētās. Daļa no aizturētajiem izrādījušies bezpajumtnieki, kuri nogādāti patversmēs, taču vienlaikus nācies saskarties ar citu problēmu – komandantstundas laikā teju visas patversmes izrādījušās pilnas.

Image
sadarbība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Bolderājā zemessargi kopā ar policistiem apturējuši kādu mašīnu, kuras vadītājs pēc mājsēdes sākuma pie stūres bija sēdies bez vadītāja tiesībām. Krietni nemierīgāka aizvadītā nakts izrādījās Zemgales priekšpilsētā norīkotajiem zemessargiem. Līdztekus pienākumam veikt iedzīvotāju kontroli, tiem nācās doties palīgā policijai nodrošināt apķēdējumu ap uzsprāgušo daudzdzīvokļu māju Melnsila ielā.

Aizvadītās nakts zemessargu veikumu Zemessardzes Studentu bataljona komandieris vērtē atzinīgi. Lai gan šajā uzdevumā zemessargi snieguši tikai atbalstu, tas bijis visai nozīmīgs, jo šādi tikusi ierobežota likumpārkāpēju vēlme pastrādāt noziegumus. Vienlaikus kādā no dežūrām izdevies aizturēt arī kādu zagli.

“Savā ziņā šī sadarbība mums ir kā labs praktiskais treniņš hibrīdapdraudējuma situācijām. Cīnoties ar šādiem draudiem, sadarbība ar Valsts policiju būs īpaši aktuāla, tādēļ šo uzdevumu izpilde mums dienestu vidū ļauj daudz labāk vienam otru iepazīt un praksē noslīpēt sadarbību,” atzīst pulkvežleitnants A. Liepiņš.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka no 30. decembra līdz 4. janvārim ik dienu laikā no plkst. 22.00 līdz 5.00  zemessargi sniegs atbalstu Valsts policijai valstī noteiktā mājsēdes režīma ievērošanai.

Zemessardzes likums nosaka, ka viens no Zemessardzes uzdevumiem ir sniegt atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām likumpārkāpumu novēršanā, sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā.

Dalies ar šo ziņu