Bruņotie spēki sniedz atbalstu Valsts policijai Covid-19 izplatības ierobežošanā

NBS
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sākot ar šodienu, 30. decembri, Nacionālie bruņotie spēki (NBS), tai skaitā arī Zemessardze, sniegs atbalstu Valsts policijai, lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā.

Plānots, ka no 30. decembra līdz 4. janvārim ik dienu laikā no plkst. 22.00 līdz 05.00 atbalsta sniegšanā Valsts policijai vienlaikus tiks iesaistīti vismaz 200 zemessargi un karavīri no visām Zemessardzes brigādēm - 1. Rīgas brigādes, 2. Vidzemes brigādes, 3. Latgales brigādes un 4. Kurzemes brigādes. Gatavībā sniegt atbalstu būs arī Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Štāba bataljons, Jūras spēki, Mācību vadības pavēlniecība un Militārā policija.

Zemessargi un karavīri Valsts policijas vadībā veiks kopēju patrulēšanu noteiktajās ierobežojumu stundās. Zemessardzes likums nosaka, ka viens no Zemessardzes uzdevumiem ir sniegt atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām likumpārkāpumu novēršanā, sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka, sākot ar 7. decembri, Nacionālie bruņotie spēki sniedz atbalstu arī Valsts robežsardzei, nodrošinot normatīvo aktu prasību praktisku izpildi un kontrolējot uz ES iekšējām robežām ieceļojošo personu elektronisku apliecinājumu aizpildīšanu vietnē "Covidpass.lv".

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat līdz 31. decembrim NBS sniedz atbalstu arī Rīgas sociālās aprūpes centram “Mežciems”, nodrošinot senioru veselības aprūpei nepieciešamā kvalificētā ārstniecības personāla - piecu ķirurģiskās aprūpes māsu - iesaisti centra darbā.

Jau ziņots, ka Latvijā no 9. novembra izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību, turklāt Ministru kabinets ir izsludinājis ārkārtējās situācijas pagarinājumu līdz šī gada 7. februārim. Valdība šodien arī vienojās, ka Jaungada svētku un pareizticīgo Ziemassvētku laikā iedzīvotājiem no plkst. 22 līdz 5 rītā būs jāuzturas savā dzīvesvietā, šajā laikā nosakot tā saukto komandantstundu.

NBS un Zemessardze atbalstu civilajam sektoram un citiem operatīvajiem dienestiem sniedza jau šī gada pavasarī - no 30. marta līdz 9. jūnijam robežsargiem palīdzot uzraudzīt ES ārējās un iekšējās robežas, palielinot patruļu skaitu un biežumu. Toreiz kopā ar robežsargiem dienesta pienākumus veica karavīri un zemessargi no Zemessardzes 3. Latgales brigādes, 2. Vidzemes brigādes un 1. Rīgas brigādes.

Dalies ar šo ziņu