Štāba bataljona Sakaru rota ar labiem panākumiem piedalās īsviļņu sacensībās “NOBLE SKYWAVE”

NBS
Sargs.lv
NOBLE SKYWAVE
Foto: Foto: Štāba bataljona Sakaru rota

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba bataljona Sakaru rota starptautiskajās īsviļņu sacensībās “NOBLE SKYWAVE 2020” ieguvusi 18. vietu. Kā “Sargs.lv” vērtē komandas pārstāvis štāba virsseržants Andis Kovisars, 119 komandu konkurencē tas ir ļoti labs rezultāts.  Kanādas spēku apvienotā signālu pulka (Canadian Forces Joint Signal Regiment CFJSR) organizēto sacensību mērķis ir pārbaudīt un attīstīt personāla zināšanas īsviļņu sakaru jomā, izmantojot sacensību vidi, kā arī veicināt starptautisko militāro sadarbību.

NBS Štāba bataljona Sakaru rotas karavīri Kanādas spēku apvienotā signālu pulka organizētajās starptautiskajās īsviļņu sacensībās “NOBLE SKYWAVE”, kuras šogad norisinājās no 28. līdz 29. oktobrim, piedalījās jau otro gadu, un arī pirmajā gadā ierindojās 18. vietā.

Kā norāda Sakaru rotas Vadības grupas sakaru un informācijas sistēmas (SIS) inženieris štāba virsseržants Andis Kovisars, Štāba bataljona komanda sacensībās kopā ieguva 144,5 punktus, kas nodrošināja 18. vietu kopvērtējumā 119 komandu konkurencē. Tas ir arī otrs labākais rezultāts starp komandām, kuras startēja no Latvijas. Pirmo vietu sacensībās kopvērtējumā ieguva komanda, kuras sastāvā bija Latvijā dienošie NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri no Kanādas bruņotajiem spēkiem. Kopā no Latvijas bruņotajiem spēkiem sacensībām bija reģistrējušās 14 komandas.

Štāba virsseržants Kovisars vērtē, ka viņa pārstāvētās komandas sasniegtais rezultāts ir ļoti labs, ņemot vērā lielo konkurenci.  Viņš arī rosina šajās sacensībās piedalīties katru gadu, lai pārbaudītu komandas zināšanas un popularizētu NBS spējas starp sabiedroto nāciju bruņotajiem spēkiem.

“Piedalīšanās šādās sacensībās dod iespēju pilnveidot zināšanas īsviļņu sakaru jomā, kā arī pārbaudīt mūsu rīcībā esošās tehniskās iespējas, turklāt sacenšoties starptautiskā vidē. Mūsu komanda salīdzinoši augsto rezultātu sasniedza, pateicoties labai infrastruktūrai, tehniskajam nodrošinājumam un, protams, dalībnieku profesionālo zināšanu atbilstībai sacensību specifikai,” viņš saka.

Sacensības norisinājās piecos posmos. Pirmais posms – sakaru tīkla izveide, kurā visas komandas veica sakaru pārbaudes ar tīkla kontroles staciju fiksētajās frekvencēs. Otrais posms – brīvā spēle (Free Play), kad katrai komandai bija jānodibina sakari ar pēc iespējas vairāk citām komandām, izmantojot visus sacensībās iesaistītos radiosakaru režīmus (Fiksētās frekvences, 2G ALE, 3G ALE, 3G+ ALE) gan balsī, gan datos. Trešais posms – komandas sakaru nodibināšana (Team Contact Challenge), kad komandas mēģināja nodibināt pēc iespējas vairāk sakaru ar citām komandām tikai vienā no atļautajiem sakaru režīmiem (Fiksētās frekvences, 2G ALE, 3G ALE). Komandas iepriekš reģistrēja sakaru režīmu un darbojas grupā ar tām komandām, kuras pieteikušās attiecīgajam režīmam. Štāba bataljona Sakaru rotas komanda startēja 3G ALE režīmā. Ceturtais posms – “atpakaļ nākotnē” izaicinājums, kurā komandas, izmantojot visas dotās fiksētās frekvences, mēģināja nodibināt sakarus ar pēc iespējas vairāk citām komandām. Šajā spēlē tika vērtēts attālums vai laika zonu starpība līdz korespondentam.  Un visbeidzot noslēguma posms jeb EndEx – uzvarētāja un vietu sadalījuma paziņošana.

Sacensību norises laikā gūtos rezultātus komandas fiksēja speciāli tam paredzētā mājaslapā, bet saziņai ar citām komandām un tīkla kontroles staciju tika izmantots tiešsaistes rīks ar speciāli izveidotām čata istabām.

Lielākais attālums, ko izdevās sasniegt Sakaru rotas komandai, ir Dienvidamerikas Austrumu krasts jeb Peru, kas ir aptuveni 11000 kilometri, šķērsojot septiņas laika joslas un ekvatoru.

„NOBLE SKYWAVE” ir prestižākās militārpersonu īsviļņu sacensības pasaulē, kuras apvieno simtiem komandu no desmitiem valstu, lai pārbaudītu un nostiprinātu dalībnieku zināšanas radiosakaru jomā. Sacensību organizators ir Kanādas spēku apvienotais signālu pulks (Canadian Forces Joint Signal Regiment CFJSR), kas veica visu koordināciju no Kanādas militārās bāzes Kingstonā.

Dalies ar šo ziņu