Štāba bataljona Sakaru rota piedalās īsviļņu sacensībās “NOBLE SKYWAVE 2019”

Ārvalstīs
Sargs.lv
sakarnieki
Foto: Štāba bataljona Sakaru rotas arhīvs

No 22. līdz 23. oktobrim norisinājās Kanādas organizētās starptautiskās īsviļņu (HF) sacensības “NOBLE SKYWAVE 2019”, kurās pirmo reizi piedalījās Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Sakaru rota. Tā teju 90 komandu vidū ieņēma augsto 18.vietu.

„NOBLE SKYWAVE 2019” ir prestižākās militārpersonu īsviļņu sacensības pasaulē, kuras apvieno simtiem komandu no desmitiem valstu, lai pārbaudītu un nostiprinātu dalībnieku zināšanas radiosakaru jomā. Sacensību organizators ir Kanādas spēku apvienotais signālu pulks (Canadian Forces Joint Signal Regiment CFJSR), kas veica visu koordināciju no Kanādas militārās bāzes Kingstonā.

Sacensībās Latviju kopumā pārstāvēja četras komandas. Štāba bataljona Sakaru rotas komandas sastāvā bija arī karavīri no citām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri.

Sacensību norises laikā gūtos rezultātus komandas fiksēja speciāli tam paredzētā mājaslapā. Savukārt saziņai ar citām komandām un tīkla kontroles staciju, tika izmantots tiešsaistes rīks ar speciāli izveidotām čata istabām.

“Pateicoties šai speciāli izstrādātajai mājaslapai, bija iespēja sekot komandas rezultātiem sacensību norises laikā. Tas nozīmē, ka pēc katra veiksmīgi nodibināta kontakta, varēja novērot to, kā kopvērtējuma tabulā mūsu komanda pakāpjas augstāk. Ļoti patīkams un pozitīvo emociju pilns moments bija tad, kad komanda izvirzījās trešajā vietā, bet iestājoties naktij pozīcija tika zaudēta. Laika apstākļi un diennakts maiņai ir liela ietekme uz tāliem sakariem un tā ir būtiska īsviļņu izplatības īpatnība,“ pauž Štāba bataljona Sakaru rotas Komandpunkta vada komandieris leitnants Viktors Višņakovs.

karte

Attēlā: sacensību „NOBLE SKYWAVE 2019” izvietojums /Štāba bataljona Sakaru rotas arhīvs

Sakaru rota sacensībās ieguva 140 punktus, kas nodrošināja 18. vietu kopvērtējumā no 89 komandām. No Latvijas pārstāvētajām komandām Sakaru rotas komanda uzrādīja otro labāko rezultātu.

Par sacensību uzvarētāju kļūst komanda, kura savāc visvairāk punktu. Punktus pa posmiem varēja iegūt atbilstoši izmantotajam radiosakaru režīmam. Jo tālāk korespondenti atradās viens no otra, jo vairāk punktus viņi varēja iegūt.

Lielākais attālums, ko izdevās sasniegt Sakaru rotas komandai ir Peru - aptuveni 11000 kilometri, šķērsojot septiņas laika joslas un ekvatoru.

Leitnants V. Višņakovs uzsver, ka Štāba bataljona Sakaru rotas komandas sasniegtais rezultāts ir ļoti labs, ņemot vērā lielo konkurenci un īso sagatavošanās laiku. Viņš  norāda, ka piedalīšanās šādās sacensībās dod iespēju pārbaudīt un attīstīt zināšanas īsviļņu sakaru jomā, kā arī saprast un pārbaudīt bruņojumā esošās tehnikas iespējas.

Reģistrēto komandu skaits pārsniedza simts komandas. Vislielākais komandu skaits bija no Kanādas un ASV.

“Ļoti liels izaicinājums bija tieši sagatavošanās posms. Mums bija pārāk maz laika, lai pilnvērtīgi tajās varētu piedalīties. Sagatavošanās sacensībām ietvēra iepazīšanos ar sacensību norisi, vajadzīgās dokumentācijas sagatavošanu, personāla piesaisti uz sacensību laiku, kā arī tehnikas, aprīkojuma un telpu sagatavošana sacensībām.”
Štāba bataljona Sakaru rotas komandpunkta vada komandieris
leitnants Viktors Višņakovs

Sacensību mērķis ir pārbaudīt un attīstīt personāla zināšanas īsviļņu sakaru jomā, kā arī veicināt starptautisko militāro sadarbību.

“Tas ir lielisks veids, kā popularizēt Nacionālo bruņoto spēku spējas starp sabiedroto nāciju bruņotajiem spēkiem. Domāju, ka piedalīšanās šādās sacensībās arī veicinās radiosakaru jomas speciālistu un karavīru interesi par dienesta iespējām Štāba bataljonā,” saka leitnants V. Višņakovs.

Sacensības „NOBLE SKYWAVE 2019” norisinājās piecos dažādos posmos, kur katrs posms atšķiras ar darbības specifiku. Pirmais - sakaru tīkla izveide, kur visas komandas veic sakaru pārbaudes ar tīkla kontroles staciju fiksētajās frekvencēs. Otrais – brīvā spēle (Free Play), kur katrai komandai jānodibina sakari ar pēc iespējas vairāk citām komandām, izmantojot visus sacensībās iesaistītos radiosakaru režīmus gan balsī, gan datos. Trešais - komandas sakaru nodibināšana (Team Contact Challenge), kur komandas mēģina nodibināt pēc iespējas vairāk sakarus ar citām komandām tikai vienā no atļautajiem sakaru režīmiem. Komandas iepriekš reģistrē sakaru režīmu un darbojas grupā ar tām komandām, kas pieteikušās attiecīgajam režīmam. Štāba bataljona Sakaru rotas komanda startēja 2G ALE režīmā. Ceturtais posms bija “Atpakaļ nākotnē” (Back to the future challenge) – visas komandas, izmantojot visas dotās fiksētās frekvences, mēģina nodibināt sakarus ar pēc iespējas vairāk citām komandām. Šajā spēlē tika vērtēts attālums vai laika zonu starpība līdz korespondentam. Piektajā, jeb noslēdzošajā posmā (EndEx) tika paziņoti sacensību rezultāti.

Dalies ar šo ziņu