Veiksmīgi pabeigta Sauszemes spēku mehanizācijas projekta pirmā kārta

NBS
Sargs.lv
CVRT
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Septembra beigās, saņemot pēdējās deviņas no Lielbritānijas iegādātās un pilnīgi atjaunotās kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas CVRT, noslēgusies Sauszemes spēku mehanizācijas projekta pirmā kārta. To intervijā portālam “Sargs.lv” apstiprināja Mehanizētās kājnieku brigādes 2. mehanizētā kājnieku jeb “Dzelzs bataljona” komandieris pulkvežleitnants Uldis Gūtmanis.

Kopumā kopš 2014. gada no Lielbritānijas saņemtas 123 CVRT izlūkošanas kaujas mašīnas. Pēdējās pilnībā atjaunotās CVRT kāpurķēžu kaujas izlūkošanas mašīnas piegādātas tieši “Dzelzs bataljona” karavīriem.

“Līdz ar to var teikt, ka pirmā kārta ir veiksmīgi noslēgusies. [..] Mēs esam saņēmuši visu sākotnējā projektā pasūtīto kaujas izlūkošanas tehniku. Tagad abu bataljonu divas rotas ir pilnībā ekipētas ar šo tehniku."
Uldis Gūtmanis
Mehanizētās kājnieku brigādes 2. mehanizētā kājnieku bataljona komandieris
pulkvežleitnants Uldis Gūtmanis

Pēc viņa vārdiem, pagaidām ar CVRT mašīnām apbruņotas 1. mehanizētā kājnieku bataljona 1. un 3. rota, kā arī 2. mehanizētā kājnieku bataljona 1. un 3. rota. Tikmēr abu bataljonu otro rotu kaujinieki izmanto “HUMVEE” un “Mercedes GD” apvidus mašīnas. Šī situācija gan drīzumā mainīsies, jo līdztekus iepriekš noslēgtajam līgumam par CVRT piegādēm papildus noslēgts līgums par 82 lietotu kāpurķēžu mašīnu piegādi. Šīs kaujas mašīnas plānots modernizēt Latvijā.

Image
CVRT
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Cik ilgā laikā papildus pasūtītā tehnika ienāks abu bataljonu otrajās rotās, pagaidām nav zināms. Tas būs atkarīgs no to atjaunošanas kapacitātes.

“Plānots, ka šīs tehnikas atjaunošana tiks veikta sadarbībā ar Nodrošinājuma pavēlniecības 3. Reģionālo nodrošinājuma centru, kas ir atbildīgs par šo transportlīdzekļu remontiem. Te visu izšķirs rezerves daļu pieejamība tirgū. Kad Latvijā pilnā mērā būs iespējams veikt šo transportlīdzekļu kapitālo remontu, atkarīgs no vadības lēmumiem,” norādīja pulkvežleitnants U. Gūtmanis.
Image
CVRT
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Dzelzs bataljona” komandieris gan atzina, piemēram, CVRT rezerves daļu pieejamība tirgū šobrīd ir pietiekama – gan jaunas, gan atjaunotas kāpurķēžu mašīnu detaļas.

Viņš arī uzsvēra, ka Nacionālo bruņoto spēku karavīri ar CVRT jau iemācījušies lieliski rīkoties. Mašīnas izrādījušās viegli apkalpojamas un uzticamas, tādēļ šobrīd aktuāls ir jautājums – kā šo efektivitāti varētu vēl palielināt.

Dalies ar šo ziņu