CVRT piegādes programmas noslēgumu Latvijā varētu apmeklēt Lielbritānijas aizsardzības ministrs

Nozares politika
Sargs.lv
CVRT
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Noslēdzot kājnieku kaujas izlūkošanas bruņu tehnikas (CVRT) piegādes programmu un atzīmējot veiksmīgo sadarbību, Latvijā vizītē varētu ierasties Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless (Ben Wallace), tā pēc aizvadītās telefona sarunas ar Lielbritānijas kolēģi portālam “Sargs.lv” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Abi ministri telefona sarunas laikā pārrunājuši līdzšinējo sadarbību, kā arī apsprieduši gaidāmās debates pirms Ziemeļvalstu Aizsardzības ministru tikšanās. Tāpat puses pārrunājušas Krievijas un Ķīnas radītos drošības izaicinājumus.

“Mums ar Lielbritāniju ir vienota izpratne gan par draudiem, gan to ģeopolitisko dimensiju. Jāteic, ka mums ir vienots skatījums attiecībā par draudiem, ko rada tādas valstis kā Krievija un Ķīna,” teica A. Pabriks.

Sarunas laikā pārrunāta gan Lielbritānijas karavīru loma atturēšanas misijas īstenošanā Baltijas valstīs, gan Latvijas un Lielbritānijas līguma izpilde par bruņumašīnu piegādi, ko plānots noslēgt jau tuvākajā laikā.

“Atzīmējot šī līguma izpildi, B. Volless piekrita tuvākajā iespējamā laikā apmeklēt Latviju. Tiesa, tas būs atkarīgs no tā, kā noritēs cīņa pret pandēmiju. Taču, ja ierobežojumi tiks mīkstināti, šī vizīte varētu notikt jau šovasar,” sacīja ministrs.

Vaicāts, cik veiksmīgs bijis CVRT iepirkums, kas līdz šim dažos medijos no atsevišķu politiķu puses ticis kritizēts, A. Pabriks atzina, ka sarunas gaitā Lielbritānijas aizsardzības ministrs, kurš pats ir atvaļināts Lielbritānijas bruņoto spēku kapteinis, uzsvēra, ka šāda veida tehniku labprātāk redzētu nonākam atpakaļ Lielbritānijā, jo tā aizvien ir atbilstoša mūsdienu konvencionālo draudu likvidēšanai.

Tāpat puses sarunas gaitā apspriedušas iespēju intensificēt abu valstu aizsardzības industriju sadarbību.

Dalies ar šo ziņu