Drīzumā varētu tikt slēgts pirmais stratēģiskās partnerības līgums par munīcijas ražošanu Latvijā

NBS
LETA
Mežaine
Foto: Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija (AM) tuvākajā laikā cer saņemt valdības atļauju pirmā stratēģiskās partnerības līguma slēgšanai par munīcijas ražošanu Latvijā, tā šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā informēja AM valsts sekretārs Jānis Garisons.

Tas pavērtu armijai daudz nopietnākas iespējas paļauties uz vietējiem ražotājiem un nodrošināt piegāžu drošības prasības. Dažādās krīzēs, tostarp karā, paļauties uz to, ka preci piegādās ārvalstu ražotājs, ir diezgan riskanti, skaidroja Garisons. Viņš teica, ka stratēģiskā partnerība minēta arī jaunākajā Valsts aizsardzības koncepcijā, ko nesen atbalstīja valdība un drīzumā būs jāpieņem Saeimai.

Koncepcijā teikts, ka jāturpina darbs pie NBS kaujas spējām nepieciešamo materiāltehnisko līdzekļu piegādes drošības nostiprināšanas, kam ir izšķirīga nozīme krīzes laikā, kad nepārtraukta, uzticama, droša un savlaicīga preču un pakalpojumu piegāde ir vitāli svarīga valsts aizsardzībai.

Dokumentā akcentēts, ka atbilstoši nacionālajām prioritātēm, lai veicinātu mērķtiecīgu un koordinētu mobilizācijas resursu bāzes paplašināšanu, kā arī NBS uzdevumu izpildei nepieciešamo materiāltehnisko līdzekļu un pakalpojumu piegāžu drošību, aizsardzības nozares un industrijas sadarbība tiek organizēta, balstoties uz stratēģiskās partnerības konceptu.

Stratēģiskās partnerības izveides prioritārās jomas ir NBS kaujas tehnikas uzturēšana, munīcijas ražošana un drošu komunikācijas tehnoloģiju attīstība Latvijā, lai nodrošinātu piegāžu drošību krīzes un kara apstākļos.

Šī koncepta ieviešanas priekšnosacījumi balstās uz industrijas līdzšinējās darbības rādītājiem sadarbībā ar aizsardzības nozari, nepieciešamajām zināšanām, tehniskajām spējām un investīciju pieejamību, kā arī atbilst likumā noteiktajām prasībām komercdarbībai ar stratēģiskas nozīmes precēm, norādīts koncepcijā.

Attīstot stratēģiskās partnerības konceptu, vienlaikus tiek ņemti vērā tādi principi kā sadarbības projektu pakāpeniskums, iesaiste NBS rezerves, mobilizācijas un visaptverošas valsts aizsardzības sistēmā, iesaiste Zemessardzē, peļņas īpatsvara ierobežojumi, neierobežotas audita iespējas, kā arī apņemšanās investēt turpmākajā attīstībā, teikts koncepcijā.

Garisons komisijā minēja, ka AM ir vērtējusi Skandināvijas valstu pieredzi, kur jau minētā sistēma darbojas, tāpēc daudzas detaļas varēs redzēt pēc pirmā līguma noslēgšanas. Iespējams, būs nepieciešami papildu uzlabojumi.

Dalies ar šo ziņu