Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris: gaidām vēl vismaz 1000 jauno zemessargu

NBS
Sargs.lv
Zemessargi
Foto: Foto: srž. Edgars Grundšteins/Studentu bataljona zemessargi

Lai stiprinātu Latvijas valsts aizsardzību, Zemessardzes 1. Rīgas brigāde jau tuvākajā laikā savās rindās ir gatava uzņemt vēl vismaz 1000 jaunu zemessargu. Latiņa ir augsta, taču esam uz pareizā viļņa, tā par rekrutēšanas plāniem sarunā ar “Sargs.lv” saka Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs. Viņš piebilst, ka līdz gada beigām vairāki simti jaunu zemessargu brigādē esot pavisam reāls un sasniedzams mērķis.

Uz pareizā viļņa

Kā stāsta pulkvežleitnants Krjukovs, lai arī Zemessardzes 1. Rīgas brigāde ir salīdzinoši jauna un izveidota vien pirms pāris gadiem, taču viņa kā komandiera ambīcijas ir augstas.

“Būtu labi tuvāko gadu laikā brigādē uzņemt vismaz 1000 jaunu zemessargu, jo uzskatu, ka valsts aizsardzībā brīvprātīgi ir jāiesaista arvien vairāk pilsoņu. Plāns jau sācis pildīties – nesen vairāk nekā 150 jau iestājušies dienestā, vēl vairāki simti gaida rindā, kad tiks cauri medicīniskajām pārbaudēm. Esam uz pareizā viļņa, lai tuvotos tūkstotim,” saka 1. Rīgas brigādes komandieris.
Krjukovs
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris
pulkvežleitnants Aivars Krjukovs

Viņš uzskata, ka priekšā esošā vasara un rudens rekrutēšanas rādītājus palīdzēs uzlabot un aicina vēl neizlēmušos pilsoņus pievienoties Zemessardzei. “1. Rīgas brigādei cilvēkus vajag, esam gatavus viņus uzņemt un apmācīt, lai mūsu valsts būtu pēc iespējas drošāka un labāk aizsargāta,” tā pulkvežleitnants Krjukovs.

Kaujas gatavība nemainīgi augsta

Lai arī Covid-19 ierobežojošie pasākumi savas korekcijas ieviesa arī Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes, apmācību plānos, tie daudz ko arī iemācījuši.  1. Rīgas brigādes komandieris atzīst, ka tie ļāvuši labāk sagatavoties krīzēm – ko darīt situācijā, kad ir dažādi ierobežojumi un kā tiem visefektīvāk pielāgoties.

“Karavīrs un zemessargs pēc būtības ir tam radīts, lai pielāgotos konkrētiem apstākļiem, rodot jaunus un efektīvus risinājumus. Vienmēr var atrast apstākļus, kas traucē, bet tas ir arī pozitīvs izaicinājums. Visa šī situācija ir mainīgs lielums, un tā parāda mūsu spēju pielāgoties un uz izaicinājumu fona turpināt pildīt savu apņemšanos – rūpēties par valsts drošību,” viņš norāda.

Tāpat viņš piebilst – lai arī apmācību ziņā šajā laikā bija samazinātas iespējas aicināt zemessargus nedēļas nogalēs uz mācībām, kā arī dienestā uzņemt jaunos zemessargus, šobrīd 90% apmācību intensitāte atgriezusies. Šobrīd zemessargu apmācības vērstas uz to, lai labāk sagatavotos ikgadējām Zemessardzes mācībām “Zobens”, kas plānotas Nacionālo bruņoto spēku mācību “Namejs 2020” ietvaros septembrī.

Pulkvežleitnants Krjukovs arī informēja, ka 1. Rīgas brigādē jauno zemessargu apmācībā šogad plānotas divas pamatapmācību nometnes.

“Katrā nometnē plānojam vairāk nekā simts zemessargu kandidātu. Tāpat nometņu laikā plānojam veikt jau esošo zemessargu speciālistu apmācību, kā arī notestēt katra zemessarga individuālās spējas. Tas nepieciešams, lai cilvēki paši zinātu savu spēju līmeni, kā arī vienību komandieriem būtu vieglāk izvirzīt nākamā gada sasniedzamos mērķus,” saka 1. Rīgas brigādes komandieris.

Viņš arī apstiprināja, ka zemessargi savās pamatapmācības nometnēs ir gatavi integrēt arī rezerves karavīru apmācību, ja vien tāds pieprasījums būs. “Šī pamatapmācība gan zemessargiem, gan rezerves karavīriem ir līdzvērtīga. Tas ir veids, kā mēs apmācām Latvijas pilsoņus, lai viņi krīzes gadījumā ir gatavi iesaistīties valsts aizsardzībā,” tā pulkvežleitnants Krjukovs.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šoruden mācību “Zobens 2020” laikā Zemessardzes 1. Rīgas brigādē kopā ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīriem Rīgā un tās priekšpilsētās izspēlēs konvencionālās kara darbības scenāriju. Vienlaikus mācību laikā tiks veikta visas 1. Rīgas brigādes neplānotā kaujas gatavības pārbaude. Tas nozīmē, ka mācību uzdevuma izpildē bez iepriekšēja brīdinājuma varēs tikt iesaistīti visi zemessargi un rezerves karavīri. Tāpat šoruden plānotajās kaujas gatavības pārbaudēs zemessargi pastiprināti trenēs savstarpējo sadarbību ar citām atbalstošajām struktūrām – Valsts policiju, slimnīcām, citiem pašvaldības uzņēmumiem un iestādēm Rīgā un tās apkārtnē.

Dalies ar šo ziņu