Pabriks: ar "Covid-19" varētu būt inficējies vēl viens Latvijā dienošais NATO sabiedroto karavīrs

NBS
Sargs.lv/LTV1
Artis Pabriks
Foto: Foto: ekrānšāviņš no raidījuma "Rīta Panorāma"

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks LTV1 ziņu raidījumā “Rīta Panorāma” apstiprināja, ka “Covid-19” diagnosticēts vēl vienam NATO valstu karavīram. Taču viņš nav bijis kontaktā ar Latvijas karavīriem un šobrīd ir izolēts. Tāpat ministrs uzsvēra, ka Nacionālie bruņotie spēki ir gatavi jebkurā laikā sniegt palīdzību Veselības un Iekšlietu ministriju struktūrām vīrusa izraisītās situācijas stabilizēšanā.

Kā tiešsaistes intervijā ziņu raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Artis Pabriks, sasirgušais NATO valstu karavīrs nav dienējis NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā, bet dienesta pienākumus pildījis citviet un vīrusu atvedis no ārzemju komandējuma, nevis ieguvis šeit.

“Telpas esam izolējuši un dezinficējuši un ceram, ka šī infekcija tālāk neizplatīsies. Šobrīd ir aizdomas par vēl vienu viņa kolēģi. Taču viņi neatrodas Ādažu bāzē, līdz ar to bāze nav apdraudēta,” sacīja A. Pabriks, piebilstot, ka abi šie karavīri ir no vienas un tās pašas NATO dalībvalsts.

Viņš informēja, ka sasirgušais NATO karavīrs ar Latvijas karavīriem nav kontaktējies, savukārt, pašu Nacionālo bruņoto spēku sastāvā saslimis ir viens karavīrs, kurš šobrīd ir bērna kopšanas atvaļinājumā, līdz ar to neskaitās aktīvajā dienestā.

Tāpat ministrs apstiprināja, ka tiek sekots līdzi situācijas attīstībai pasaulē un arī kaimiņvalstīs.

“Vēlreiz apliecinu, ka Latvijas armija darbojas “24/7 režīmā”, un ir gatava sniegt nepieciešamo palīdzību gan veselības dienestiem, gan Iekšlietu ministrijai. Šobrīd pozitīvi ir tas, ka vīruss Latvijā nav izplatījies tādā mērogā, ka būtu nepieciešama armijas iesaiste. Taču mēs tam esam gatavi. Šobrīd pēc lūguma esam nolēmuši sniegt palīdzību Valsts robežsardzei, apmēram 40 cilvēkus nosūtīsim uz Austrumu robežu, tādejādi atbrīvojot robežsargus citiem pienākumiem. Ja vajadzēs, iesaistīsimies arī citā veidā,” teica A. Pabriks.

Nacionālie bruņotie spēki jau tagad palīdzējuši vienai no slimnīcām, atbalstot ar sejas maskām, tāpat arī 500 sejas maskas tika nodotas lidsabiedrības “airBaltic” rīcībā, lai tās varētu izdalīt visiem, kuri atgriežas Latvijā no vīrusa vairāk skartajām valstīm.

Ministrs arī atzīmēja, ka “Covid-19” neatceļ citus apdraudējumus, pret kuriem bruņotajiem spēkiem jābūt gataviem – gan kiberdraudi, gan citi klasiskie draudi, un Latvijas armijai ir kaujas gatavība. Militārās mācības tiek pielāgotas vīrusa apstākļiem, lai tad, kad vajadzība un pieprasījums pēc palīdzības būs, Nacionālie bruņotie spēki to spētu operatīvi sniegt.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka viens no Latvijā dienošajiem NATO valstu karavīriem ir saslimis ar “Covid-19. Karavīrs saslimis vieglā formā un ārstējas mājas režīmā, bet 14 dienu pašizolācijā atrodas daži Latvijā dienošie NATO valstu karavīri, ar kuriem saslimušajam karavīram bijis tiešs kontakts.

Dalies ar šo ziņu