Valsts prezidents: aizsardzības izdevumi Latvijā jau šogad sasniegs 3 % no IKP

NATO
Sargs.lv
Valsts prezidents sniedz intervijas
Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta Kanceleja

Vēl pirms NATO Austrumu flanga valstu (B9) samita Rīgas pilī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs medijiem atklāja, ka, spriežot pēc jaunākajiem datiem, Latvijas aizsardzības izdevumi jau šogad sasniegs 3% no IKP.

Prezidents norādīja, ka tagad gan Austrumu, gan Ziemeļu flanga valstis saskaras ar paaugstinātu draudu risku no Krievijas un B9 valstu samits ir iespēja, kā vienoties par kopīgu rīcību, lai stātos pretī Krievijas draudiem.

“Mēs ķersimies klāt hibrīduzbrukumiem, kurus līdz šim ir veikusi Krievija, migrācijas uzveikšana, sabotāžas mēģinājumu uzveikšana, kura nav klasificējama kā 5. panta jautājumi, bet ir tuvu tam,” medijiem sacīja prezidents.

Tieši tādēļ viņš uzvēra nepieciešamību palielināt aizsardzības izdevumus. “Pēc jaunākajiem datiem, Latvija sasniegs 3% jau šogad, ne tāpēc, ka mums būtu vairāk naudas, bet palielās IKP, kā arī redzam, ka apņēmība ir un vēlamies redzēt, ka citi NATO partneri dara to pašu,” aicināja E. Rinkēvičš.

Jau vēstīts, ka Rīgā šodien pirmo reizi notiek NATO Austrumu flanga valstu samits, kurā tiekas tā dēvētais Bukarestes deviņnieks (B9), kas tika izveidots 2015. gadā kā platforma Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas pārstāvju diskusijām par drošības situāciju reģionā.

Dalies ar šo ziņu