Vācijas aizsardzības ministra vizīte Latvijā: Baltijas valstu drošība ir mūsu drošība

NATO
Sargs.lv/LETA
Vācijas un Latvijas aizsardzības ministri sarokojas
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Šogad Baltijas gaisa patrulēšanas misiju Vācijas Gaisa spēki veic no Gaisa spēku bāzes Lielvārdē. Tādēļ šodien tikties ar saviem karavīriem bija ieradies Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. Rīkotajā preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas aizsardzības ministru Andri Sprūdu, B. Pistoriuss uzsvēra Vācijas apņēmību garantēt Baltijas valstu drošību.

Vācijas aizsardzības ministrs šodien uz pāris stundām bija ieradies Lielvārdes Gaisa spēku bāzē, kur iepazinās ar bāzi un tikās ar Vācijas bruņoto spēku karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus Lielvārdē, nodrošinot NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanās misiju.

Vizītes ietvarā Vācijas karavīri arī demonstrēja, cik ātri tie spēj reaģēt uz iespējamiem draudiem Baltijas valstu gaisa telpai, strauji paceļoties no Lielvārdes militārā lidlauka ar diviem “Eurofighter Typhoon” iznīcinātājiem.

Image
Iznīcinātājs pacēlas no skrejceļa
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Pēc tikšanās ar Latvijas aizsardzības ministru, Pistoriuss Latvijas un Vācijas žurnālistiem norādīja: “Baltijas drošība ir arī mūsu drošība un šodien man bija iespēja redzēt, cik mūsu Gaisa spēku karavīri profesionāli un labi sastrādājas ar jūsu karavīriem.”

Papildus viņš atklāja, ka no septembra Vācija uz Rīgu nosūtīs pastāvīgo Vācijas aizsardzības atašeju, tā pastiprinot valsts apņēmību veicināt abpusējās aizsardzības un drošības attiecības.

Image
Vācijas aizsardzības ministrs tiekas ar Vācijas karavīriem
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

"Krievijas iebrukums Ukrainā skaidri parāda, ka mums ir jāpalielina pūles mūsu teritorijas nosargāšanai. Vācija turpinās palīdzēt Ukrainai, sūtot ieročus, tehniku, kā arī naudas līdzekļus," norādīja ministrs, piebilstot, ka šī gada laikā Vācija sniegs 7 miljardus lielu palīdzību Ukrainai, un pašlaik valsts jau ir ziedojusi 25% savu pretgaisa aizsardzības sistēmu Ukrainai, kas ir vairāk nekā jebkura cita valsts pasaulē.

Vācija strādājot, lai arī citas valstis varētu aktīvāk palīdzēt Ukrainai ar pretgaisa aizsardzības sistēmām. "Mēs esam pārliecināti, ka visi partneri kopā spēs palīdzēt Ukrainai, it īpaši, lai pasargātu Harkivu un reģionu kopumā no Krievijas raķetēm," piebilda ministrs.

Image
Vācijas un Latvijas aizsardzības ministru preses konference
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas aizsardzības ministrs Sprūds žurnālistiem atzina, ka ir ļoti svarīgi, ka Lielvārdes bāze attīstās. Šajā kritiski svarīgā brīdī ir īpaši svarīgi, lai sabiedrotie būtu vienoti un valstīm ir jāparāda, ka tās ir gatavas investēt aizsardzībā, sacīja Latvijas politiķis.

“Mēs novērtējam Vācija līderību NATO, veicinot NATO vienotību un investējot atturēšanas un aizsardzības spējās, kā arī atbalstot Ukrainu visos nepieciešamajos veidos,” uzsvēra ministrs.

Dalies ar šo ziņu