Video: NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija atzīmē 20. gadskārtu

2004. gada 29. martā Šauļu aviācijas bāzē, Lietuvā, nolaidās pirmais NATO iznīcinātājs – Beļģijas F-16, lai sāktu gaisa telpas patrulēšanas uzdevumus NATO j Baltijas gaisa telpā. Kopš šīs dienas aizritējuši jau 20 gadi.

Visām trim Baltijas valstīm iestājoties NATO, to gaisa telpa tika integrēta NATO kopējā gaisa telpas aizsardzības sistēmā.

NATO Kombinētais gaisa operāciju centrs Uedemā, Vācija, ir atbildīgs par šīs operācijas vadīšanu NATO Integrētās gaisa un raķešu aizsardzības sistēmas (NATINAMDS) ietvaros.

Kopš tā laika septiņpadsmit sabiedrotie ir veikuši šo operāciju, lai aizsargātu un saglabātu Baltijas valstu gaisa telpas integritāti, izvietojot iznīcinātāju vienības Šauļos un kopš 2014. gada arī Emari bāzē Igaunijā.

NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misija jau 20 gadus ir viens no piemēriem īstenotajiem NATO reģionālās aizsardzības pasākumiem, kas saglabā gaisa telpas integritāti un drošību virs Baltijas valstīm.

Jau 20 gadus kolektīvās aizsardzības princips ir ieviests arī Baltijas valstīs, un Baltijas gaisa patrulēšanas misija ir iedzīvinājusi NATO galveno principu "viens par visiem un visi par vienu". Šis princips simbolizē solidaritāti un sabiedroto saliedētību.

Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijas ietvaros Lietuva pēc kārtas ir uzņēmusi 64 sabiedroto iznīcinātāju rotācijas.

"Ikdienā sabiedroto iznīcinātāji, kuri lido virs Baltijas jūras un kuru tagad ieskauj NATO valstis, ir spēcīgs simbols tam, ko NATO alianse ir pārstāvējusi 75 gadus. Tas ir veiksmes stāsts par organizāciju, kas nodrošina kolektīvo drošību un veicina stabilitāti un mieru vienam miljardam cilvēku 32 dalībvalstīs,” sacīja Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības komandieris ģenerālis Džeimss Hekers.

2014. gadā – pēc Krievijas veiktās noziedzības Krimas aneksijas  - NATO aktivizēja Emari aviācijas bāzi Igaunijā kā otro bāzēšanās vietu NATO iznīcinātājiem Baltijas reģionā.

2022. gada sākumā, atkal reaģējot uz Krievijas brutālo un agresīvo iebrukumu Ukrainā, NATO pastiprināja Baltijas valstu gaisa aizsardzības misiju. Šo centienu mērķis ir stiprināt atturēšanu gaisa telpā. Šo plānu ietvaros tika nodrošinātas papildus integrētās gaisa un pretraķešu aizsardzības spējas.  lai atturētu un, ja nepieciešams, aizsargātu NATO teritorijas gar austrumu flangu.

No 2024.gada marta līdz novembrim NATO lidmašīnas veic misiju no Lielvārdes aviācijas bāzes, Latvijā, savukārt Ämari aviācijas bāzē notiek skrejceļa remontdarbi.

Dalies ar šo ziņu