Pasākumos pie Brīvības pieminekļa atzīmē Latvijas 20. gadadienu NATO aliansē

NATO
Sargs.lv
Brīvības piemineklis
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šodien Rīgā pie Brīvības pieminekļa visas dienas garumā tika atzīmēta divdesmitā gadadiena kopš Latvijas pievienošanās spēcīgākajai militārajai aliansei. Atzīmēt šo Latvijas drošībai svarīgo dienu bija ieradies gan aizsardzības ministrs Andris Sprūds, gan NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers (Rob Bauer), kurš atzinīgi novērtēja Latvijas ieguldījumu kopējā NATO drošībā.

Diena tika atklāta ar lielizmēra karoga “Latvija NATO-20” izritināšanas pasākumu, kurā piedalījās gan aizsardzības ministrs un parlamentārais sekretārs, gan Rīgas mērs, gan Latvijas un sabiedroto karavīri. Muzikālu priekšnesumu sniedza Zemessardzes orķestris.

Image
NATO lielizmēra karoga izritināšana
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Dienas vidū pie Brīvības pieminekļa NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja admirālis Robs Bauers kopā ar ministru A. Sprūdu un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus.

Image
Ziedu nolikšana ppie Brīvības pieminekļa
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tam sekoja sabiedroto gaisa spēku iznīcinātāju zemais pārlidojums, demonstrējot NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas klātbūtni mūsu reģionā.

Turpat laukumā tika atklāta arī foto izstāde “Latvija NATO-20”. Uzrunājot plašo klātesošo skaitu, aizsardzības ministrs uzsvēra, ka šajos 20 gados Latvija ir ieguvusi ļoti daudz no dalības NATO.

“Mēs esam stiprinājuši mūsu valsts drošību un aizsardzību, un mēs to stiprinām katru dienu, līdz ar to mēs sniedzam arī savu pienesumu alianses spēkam un kopīgai vienotībai. Mēs ieguldām mūsu spēku, lai stiprinātu savas militārās spējas un virzītos uz priekšu arī pārstāvētu valsti ar sabiedrotajiem plecu pie pleca starptautiskajās misijās, tā kā absolūti ir redzams Latvijas pienesums kopīgajai drošībai,” klātesošajiem sacīja aizsardzības ministrs.
Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Atzinīgus vārdus par Latvija izteica arī NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers. “Tāpat kā jūsu bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 2002. gadā Prāgā NATO līderiem teica: “Latvieši ir pārbaudīti vēstures ugunīs un zina brīvības nozīmi un vērtību.” Jūs atceraties upurus, ko nesāt par tiesībām noteikt savu likteni. Pirms 20 gadiem Latvija nolēma, ka tās liktenis ir būt par daļu no Ziemeļatlantijas līguma organizācijas. Latvija saprot uz noteikumiem balstītas starptautiskās kārtības aizstāvēšanas nozīmi, savas valsts neatkarības saglabāšanai,” sacīja admirālis.

Image
NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“NATO ir vairogs pret agresiju. Un šajā bezprecedenta vardarbības un konfliktu laikā šī vairoga nozīmi nevar pārvērtēt. NATO ir sākusies jauna kolektīvās aizsardzības ēra. Mēs tam esam gatavi,” uzsvēra R. Bauers.

Viņš arī atklāja preses pārstāvjiem, ka nav indikāciju par Krievijas uzbrukumu kādai no alianses dalībvalstīm, taču problēmu rada Krievijas ambīcijas, kas nebeidzas ar Ukrainu, un tādēļ aliansei ir jābūt gatavai. “Mēs raugāmies uz Krieviju kā tādu pašu draudu kā teroristiskās organizācijas,” norādīja admirālis.

Image
NATO militārā tehnika pie Brīvības pieminekļa
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Foto izstāde “Latvija NATO-20” vēsta par Latvijas ceļu uz NATO, Latvijas ieguldījumu NATO, dalību starptautiskajās operācijās, sabiedroto kopīgām mācībām Latvijā un ārvalstīs un citām ar Latvijas dalību NATO saistītām tēmām. Izstāde pie Brīvības pieminekļa būs apskatāma līdz 25. aprīlim.

Kā arī līdz 16.00 Brīvības laukumā arī varēs apskatīt Latvijas un sabiedroto valstu militārās tehnikas izstādi un tikties ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem.

Dalies ar šo ziņu