The Telegraph: Reaģējot uz Krievijas radīto apdraudējumu, ASV plāno atkal izvietot kodolieročus Apvienotajā Karalistē

NATO
The Telegraph/Sargs.lv
Britu iznīcinātājs paceļas no Karalisko gaisa spēku bāzes Leikenhītā
Foto: ZP/Scanpix

Pirmoreiz pēdējo 15 gadu laikā ASV atkal plāno izvietot kodolieročus Apvienotajā Karalistē, pieaugot potenciālajam apdraudējumam no Krievijas, vēsta britu medijs “The Telegraph”. Kodolgalviņas, kuru jauda trīs reizes pārsniegtu uz Hirosimu nomestās kodolbumbas jaudu, tiktu izvietotas Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku bāzē Leikenhītā, Safolkā.

ASV jau iepriekš, vēl kopš Aukstā kara laika izvietojusi Leikenhītas bāzē savus kodolieročus, līdz tie tika izvesti 2008. gadā, kad Maskavas radītie draudi tika novērtēti kā zemi. Medija “The Telegraph” rīcībā esošie Pentagona dokumenti liecina par plāniem veidot jaunu kodolieroču uzglabāšanas novietni šajā gaisa spēku bāzē.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis šo informāciju komentēja, paužot, ka tā ir ilgtermiņa Apvienotās Karalistes un NATO politika ne apstiprināt, ne noliegt kodolieroču atrašanos konkrētajā lokācijā.

Pēdējā laikā arvien biežāk izskanējušas bažas no abu valstu amatpersonām par nepieciešamību Apvienotajai Karalistei gatavoties potenciālam karam starp NATO spēkiem un Krieviju. Pagājušonedēļ britu armijas virspavēlnieks ģenerālis Patriks Sanders izteicās, ka 74 000 britu profesionālā dienesta karavīru būtu jāpastiprina ar vismaz 45 000 rezervistu un iesaukto pilsoņu, lai nodrošinātu militāro gatavību potenciālam konfliktam.

Tomēr Apvienotās Karalistes valdība līdz šim noraidījusi iespēju ieviest obligāto militāro dienestu, norādot, ka dienestam armijā jābūt brīvprātīgai izvēlei. Tā aizstāvēja Lielbritānijas tēriņus aizsardzības budžetam, atgādinot, ka Lielbritānija ir uzticams Vašingtonas partneris cīņā pret hutiešu nemierniekiem Sarkanajā jūrā, pateicoties britu armijas militārajām spējām.

Dalies ar šo ziņu