ASV aktīvi mudina Turciju atbalstīt NATO paplašināšanos

NATO
Sargs.lv/Bloomberg
Turcijas un NATO karogi
Foto: Reuters/Scanpix

ASV Nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans vēl pirms oficiālās tikšanās ar savu Turcijas kolēģi otrdien mudinājis Turciju ratificēt Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO.

Amatpersonas no Turcijas, Zviedrijas un Somijas ir centušās panākt virzību NATO paplašināšanās procesā jau kopš abu Skandināvijas valstu uzaicināšanas pagājušā gada jūnijā. Turcija izdara spiedienu uz Zviedriju, lai likvidētu grupas, ko Ankara uzskata par teroristiskām, pretī saņemot ratifikāciju.

“Uzskatu, ka nav iemesla, lai šovasar samita laikā šis jautājums netiktu atrisināts gan Zviedrijai, gan Somijai,” Salivans pauda žurnālistiem pirms sarunām ar Turcijas prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana īpašo padomnieku un runasvīru Ibrahimu Kalinu.

Abām amatpersonām būs iespēja runāt gan par NATO paplašināšanos, gan vēl citiem 127 jautājumiem, kas skar ASV un Turcijas attiecības, norādīja Salivans.

Turcija ir saistījusi Zviedrijas jauno pretterorisma likumu ar ratifikāciju un izteikusi iebildumus pret sabiedroto vēlmi līdz jūlijam pabeigt paplašināšanās procesu. Tikmēr Somijas pieteikums no Turcijas puses saņēmis mazāku pretestību, Ankaras amatpersonām izrādot vēlmi turpināt Somijas iestāšanās procesu.

Dalies ar šo ziņu