NATO ģenerālsekretārs: Albānijai ir galvenā loma stabilitātes veicināšanā Rietumbalkānos

NATO
Sargs.lv/NATO.int

Albānijai ir ļoti svarīga loma stabilitātes veicināšanā Rietumbalkānu reģionā, tā 7. martā, NATO galvenajā mītnē tiekoties ar Albānijas prezidentu Bajramu Begaju, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Kā zināms, Kosovā, kur dzīvo gan albāņu, gan serbu tautības iedzīvotāji, regulāri ir etniskās domstarpības, kuras šobrīd palīdz normalizēt tikai Kosovā izvietotie NATO miera uzturēšanas spēki – starptautiskajā militārajā operācijā KFOR.

J. Stoltenbergs atzinīgi novērtēja Albānijas kā NATO dalībvalsts līdzšinējo ieguldījumu alianses labā.

Kā zināms, Albānijas bruņoto spēku karavīri dien arī Latvijā izvietotajā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā kopā ar karavīriem no vēl 10 NATO dalībvalstīm. Tāpat Albānijas karavīri izvietoti Bulgārijā esošajā NATO kaujas grupā, kā arī NATO operācijās Kosovā un Irākā.

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka Rietumbalkāni NATO ir stratēģiski nozīmīgs reģions. Kosovā – šajā nemierīgajā Balkānu reģiona valstī – situācija var kļūt saspringta jebkurā brīdi, jo tur dzīvojošās tautas – serbi un  albāņi – savā starpā nemitīgi konfliktē.

Tieši tāpēc NATO spēki, tostarp Latvijas armijas karavīri, tur atrodas – lai uzturētu drošu vidi un garantētu pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes.

NATO vadītā starptautiskā miera uzturēšanas operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā. Tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību, koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, kā arī atbalstīt Kosovas drošības spēku pilnveidi.

Šajā operācijā dien arī Latvijas bruņoto spēku karavīri, jo 2020. gadā Saeima lēma par Latvijas kontingenta atgriešanos KFOR operācijā, nosakot NBS dalību operācijā līdz 2023. gada 31. decembrim.

Latvijas kontingenta vieglo kājnieku rota ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un galvenokārt veic patrulēšanu, nodrošinot pārvietošanās brīvību Kosovas iedzīvotājiem, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Dalies ar šo ziņu