NATO apliecina solidaritāti ar Ukrainu un sola to atbalstīt uzvaras sasniegšanā

NATO
Sargs.lv/ NATO
NATO centrālais štābs Briselē
Foto: NATO.int

Atzīmējot gadu kopš Krievijas brutālā agresijas kara pret Ukrainu, kas ir nopietnākais drauds eiroatlantiskajai drošībai pēdējo desmitgažu laikā, NATO sabiedrotie vēlreiz apliecina savu solidaritāti ar Ukrainas valdību un tautu, kas varonīgi aizstāv savu valsti, savu zemi un mūsu kopīgās vērtības, teikts NATO Ziemeļatlantijas padomes oficiālajā paziņojumā.

Vienlaicīgi NATO apliecina cieņu bojāgājušajiem cilvēkiem Ukrainā un pauž nožēlu par traģiskajām cilvēku ciešanām un postījumiem Ukrainas dzīvojamajos rajonos un civilajā un enerģētikas infrastruktūrā, ko izraisīji pilna mēroga Krievijas nelikumīgi sāktais karš.

“Mēs turpinām palielināt politisko un praktisko atbalstu Ukrainai, tai aizstāvoties pret Krievijas iebrukumu, un turpināsim sniegt atbalstu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt,” sacīts paziņojumā.

NATO sabiedrotie turpinās cieši koordinēt savu darbību ar attiecīgajām ieinteresētajām pusēm, tostarp starptautiskajām organizācijām, jo īpaši Eiropas Savienību, kā arī līdzīgi domājošām valstīm. 

“Mēs joprojām esam apņēmības pilni atbalstīt Ukrainas ilgtermiņa centienus nodrošināt tās brīvu un demokrātisku nākotni. Mēs atkārtoti apliecinām savu nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās. Mēs pilnībā atbalstām Ukrainas neatņemamās tiesības uz pašaizsardzību un iespēju pašai izvēlēties savus drošības pasākumus,” teikts paziņojumā.

Sabiedrotie uzsver, ka Krievija ir pilnībā atbildīga par šo karu, kas ir klajš starptautisko tiesību un ANO Statūtu pārkāpums.

NATO Ziemeļatlantijas padome uzsver, ka Krievijas rīcība ignorē EDSO principus un saistības un nopietni apdraud starptautisko drošību un stabilitāti, kā arī uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību. Lai gan mēs esam aicinājuši Krieviju konstruktīvi iesaistīties sarunās ar Ukrainu, Krievija nav izrādījusi patiesu gatavību panākt taisnīgu un ilgstošu mieru.

“Mēs joprojām esam apņēmības pilni turpināt koordinētu starptautisku spiedienu uz Krieviju. Mēs arī nosodām visus tos, tostarp Baltkrieviju, kas aktīvi veicina Krievijas karu. Krievijas kara noziegumi un citas zvērības nedrīkst palikt nesodītas. Visi iesaistītie ir jāsauc pie atbildības par cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību ļaunprātīgu izmantošanu un pārkāpumiem, jo īpaši pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tostarp par bērnu deportāciju un ar konfliktu saistītu seksuālu vardarbību. Krievijai ir nekavējoties jāpārtrauc šis karš un jāatsauc visi tās bruņotie spēki no Ukrainas saskaņā ar ANO Ģenerālās asamblejas 2023. gada 23. februārī pieņemto rezolūciju un citām attiecīgajām ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijām,” sacīts paziņojumā.

NATO sabiedrotie norāda, ka Krievijas sāltais karš apdraud arī globālo drošību. Krievijas enerģētiskā šantāža, kara ietekme uz pārtikas piegādēm pasaulē, oficiālās Maskavas īstenotās ļaunprātīgās hibrīddarbības, pasaules mēroga dezinformācijas kampaņa un bezatbildīgie kodoldraudi skaidri parāda, ka Krievija ignorē starptautiskās normas un miljardiem cilvēku labklājību visā pasaulē.

“Mēs turpināsim censties panākt mieru, drošību un stabilitāti visā eiroatlantiskajā telpā. NATO ir aizsardzības alianse. Mēs ievērojami stiprinām savu atturēšanas un aizsardzības pozīciju, un mēs joprojām esam gatavi aizsargāt katru sabiedroto teritorijas centimetru. Mūsu apņemšanās ievērot Vašingtonas līgumu, tostarp tā 5. pantu, ir dzelžaina. NATO ir stiprāka un vienotāka nekā jebkad agrāk. Mēs esam atzinīgi novērtējuši Somijas un Zviedrijas izvēli kļūt par NATO dalībvalstīm un vēlreiz apstiprinājuši savu apņemšanos īstenot NATO atvērto durvju politiku. Mēs turpināsim stiprināt mūsu partnerību ar Ukrainu, jo tā virzās uz eiroatlantiskajām ambīcijām. Mēs turpinām stiprināt arī citas mūsu partnerattiecības, tostarp palīdzot tām valstīm, kas visvairāk pakļautas Krievijas ļaunprātīgajai ietekmei,” uzsver sabiedrotie.

NATO paziņojumā norādīts, ka Krievijas centieni salauzt drosmīgo Ukrainas iedzīvotāju apņēmību cieš neveiksmi, jo jau gadu ukraiņi drosmīgi cīnās par brīvību un neatkarību. “Mēs esam kopā ar viņiem,” uzsver NATO Ziemeļatlantijas padome.

Dalies ar šo ziņu