Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs: tanku iegādei aizsardzības budžetam jāsasniedz 3% no IKP

NATO
ERR.ee/Sargs.lv
Dāņu "Leopard 2A7" tanki Igaunijā
Foto: EDF / Dāņu kaujas grupas tanki "Leopard 2A7" Igaunijā

Ja Igaunija patstāvīgi vēlētos iegādāties kaujas tankus, aizsardzības izdevumiem būtu jāsasniedz 3 procenti no valsts iekšzemes kopprodukta, vēsta Igaunijas sabiedriskie mediji, atsaucoties uz Igaunijas Aizsardzības investīciju centru (RKIK).

Igaunija jau 2010. gadā esot apsvērusi kaujas tanku iegādi, izvērtējot galvenos ekspluatācijas faktorus, kas ietver apkopi un apmācību, kā arī piemērotākā bruņojuma izvēli. Piegādes process ietver līguma slēgšanu ar ražotāju, kā arī blakus uzņēmumiem, kas nodrošinātu tanku apkopi.

Pēc Krimas aneksijas 2014. gadā un tai sekojošā Varšavas samita 2016. gadā Igaunijā izvietoti NATO sabiedroto tanki, galvenokārt “Forward Presence” pastiprinātās kaujas grupas ietvaros Igaunijas pilsētā Tapā.

Kopš tā laika Igaunija uzņēmusi sabiedroto tankus no ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Dānijas, to starpā gan britu “Challenger 2”, gan franču “Leclerc” tankus.

Ražotāji no tālākām valstīm, piemēram, Dienvidkorejas, kas ražo pašgājējhaubices “K-9”, par kuru piegādi Aizsardzības spēki jau ir noslēguši līgumu, varētu apsvērt apkopes centru izvietošanu tuvāk saviem klientiem. Īpaši ņemot vērā, ka Dienvidkoreja kļūs par bruņu tehnikas piegādātāju Polijai un, iespējams, arī Skandināvijas valstīm, pauda Karmo Sārs, RKIK kaujas transportlīdzekļu nodaļas vadītājs.

Šobrīd tanku iegādi plāno arī citas NATO valstis, tostarp Norvēģija, kura izsludinājusi 1,8 miljardus eiro lielo iepirkumu, cerot uz Dienvidkorejas ražotajiem “K-2” vai vācu “Leopard 2” tankiem. Polija šobrīd plāno iepirkt no Dienvidkorejas 180 tankus “K-2”, bet nākotnē šis skaits var pieaugt līdz pat 1000 vienībām.

Lai arī Igaunija pastāvīgi varētu apsvērt kaujas tanku iegādi un uzturēšanu, kā arī nodrošināt personāla apmācību, pēc K. Sāra aprēķiniem aizsardzības izdevumiem būtu jāsasniedz trīs procenti no IKP gadā.

Dalies ar šo ziņu