R.T.Erdogans pieprasa no Somijas un Zviedrijas 130 “teroristus”, lai tās kļūtu par daļu no NATO

NATO
Politico/Sargs.lv
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka Zviedrijai ir jāizdod desmitiem politisko oponentu, kurus Ankara uzskata par teroristiem, lai Turcija apstiprinātu viņu dalību NATO.

“Pirmkārt, viņiem ir jāizdod aptuveni 130 teroristi, lai mūsu parlaments ratificētu viņu iestāšanās protokolus. Diemžēl viņi vēl to nav izdarījuši,” R.T.Erogans sacīja medijiem.

Ungārijai un Turcijai vēl ir jāratificē Zviedrijas un Somijas kopīgā NATO kandidatūra. Lai gan Budapešta ir paziņojusi, ka atbalstīs militārā bloka paplašināšanos un parakstīs to šī gada sākumā, Ankara turpina vilcināties.

Zviedrija un Somija pagājušā gada jūnijā parakstīja vienošanos, lai mazinātu Turcijas bažas par to iespējamo atbalstu kurdu organizācijām.

Pagājušajā mēnesī Zviedrijas tiesa bloķēja trimdā esošā Turcijas žurnālista izdošanu, kuru R.T.Erdogans identificēja kā vienu no personām, kas Stokholmai bija jāizdod, lai saņemtu Turcijas piekrišanu.

"Turcija dažkārt nosauc cilvēkus, kurus viņi vēlētos redzēt Zviedriju izdodam, un ir labi zināms, ka strādā Zviedrijas tiesu sistēma - tiesas [pieņem] lēmumus, kurus nevar mainīt,” pagājušajā trešdienā sacīja Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons.

Pagājušajā nedēļā spriedze starp abām valstīm saasinājās pēc tam, kad protestētāji Stokholmā izkāra R.T.Erdogana lelli, liekot Turcijas Ārlietu ministrijai izsaukt Zviedrijas vēstnieku Ankarā. U.Kristersons vēlāk sacīja, ka lelle bija "sabotāžas akts", kura mērķis ir kavēt Zviedrijas centienus pievienoties NATO.

Medijs “The Guardian” atsaucoties uz "augstu Turcijas amatpersonu" informēja, ka valsts, visticamāk, nepabeigs abu Ziemeļvalstu pievienošanās protokolu ratifikāciju pirms nākamajām Turcijas parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas jūnijā, taču varētu notikt aprīlī vai maijā.

Dalies ar šo ziņu