Jenss Stoltenbergs: Krievija ir atbildīga par raķetes nokrišanu Polijā

NATO
NATO/Sargs.lv
nato.int
Foto: nato.int

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs pēc NATO Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sanāksmes paziņoja, ka Polijā nokritušo raķeti Krievija izšāva pret Ukrainu, taču Ukrainas gaisa aizsardzība reaģēja un radīja prettriecienu, tādējādi raķete nokritusi Polijā, nogalinot divus iedzīvotājus. Taču NATO atzīst, ka Krievija ir pilnīgi vainīga pie šī starpgadījuma, uzsākot nežēlīgo karu pret Ukrainu.

Šodien, Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sanāksmē Polijas vēstnieks ziņoja par vakar notikušo sprādzienu. NATO informācija liecina, ka Krievija 15. novembra vakarā ir veikusi masīvu raķešu uzbrukumu Ukrainai, vienai no raķetēm nokrītot Polijā netālu no robežas ar Ukrainu.

Pašlaik norisinās padziļināta Polijā uzsprāgušās raķetes izmeklēšana, taču NATO ģenerālsekretārs šodien preses konferencē norādīja, ka ne NATO, ne Polijai nav pierādījumu, ka tas būtu bijis apzināts uzbrukums Polijai, kā arī nav informācijas, ka Krievija gatavotos ofensīvai pret NATO.

“Mums pieejamā informācija liecina, ka triecienu radīja Ukrainas pretgaisa aizsardzība, kas tika izšauta, lai aizsargātu Ukrainas teritoriju pret Krievijas spārnoto raķešu uzbrukumu,” preses konferencē norāda J.Stoltenbergs.

NATO noliedz Ukrainas vainu šajā incidentā. J.Stoltenbergs uzsver: "Krievija ir pilnībā atbildīga, turpinot nelikumīgo karu pret Ukrainu."

NATO ģenerālsekretārs J.Stoltenbergs, ASV prezidents Džo Baidens un Polijas prezidents Andrejs Duda telefonsarunā pēc traģiskā raķetes sprādziena, vienojās reaģēt modri, mierīgi un gaidīt izmeklēšanas procesa rezultātus.

Sabiedroto pārstāvji sanāksmes laikā izsacīja līdzjūtību par zaudētajām dzīvībām un izteica solidaritāti Polijai. NATO, neskatoties uz notikušo, turpinās militāri atbalstīt Ukrainu.

NATO jau kopš kara sākuma ir palielināju spēku klātesamību Austrumeiropā, kā arī pastiprinājusi gaisa, pretgaisa aizsardzības un jūras spēku spējas, un turpinās novērot situāciju Ukrainā.

J.Stoltenbergs gan piebilst, ka sabiedroto pretgaisa aizsardzība nespēja novērst raķetes nokrišanu Polijā, jo, kā liecina pašreizējie izmeklēšanas dati, Krievijas raķetes trajektoriju mainīja Ukrainas pretgaisa aizsardzība un tās uzvedība nebija ierasta parastai raķetei ar konkrētu mērķi. Tādēļ NATO pretgaisa aizsardzība nenoreaģēja uz šo raķeti.

Kā ziņots, otrdien, kad Krievija uzsāka masīvu raķešu apšaudi Ukrainā, Polijas teritorijā arī nokrita Krievijas raķete, nogalinot divus cilvēkus.

Dalies ar šo ziņu