ĀM: Latvijas un sabiedroto interesēs ir paātrināt Zviedrijas un Somijas iestāšanās procesu NATO

NATO
LETA
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Foto: Zane Bitere/LETA

Ņemot vērā Krievijas sākto karu Ukrainā, tās agresīvo retoriku un potenciālu eskalēt drošības situāciju Baltijas jūras reģionā, Latvijas un sabiedroto interesēs ir paātrināt Zviedrijas un Somijas iestāšanās procesu NATO, pausts Saeimā ratifikācijai Ārlietu ministrijas (ĀM) iesniegtais likumprojekts par Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO.

Pēc ĀM paustā, tādējādi iespējams mazināt "Krievijas iespēju logu".

Likumprojekta "Par Protokolu par Somijas Republikas pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam" anotācijā akcentēts, ka pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā Zviedrijas un Somijas valdība izstrādāja un izskatīšanā parlamentā nodeva ziņojumu par izmaiņām drošības vidē. Tajā secināts, ka tikai dalība NATO un Ziemeļatlantijas līguma 5.pantā noteiktās drošības garantijas spētu Zviedrijai un Somijai sniegt nepieciešamo aizsardzību potenciāla militāra konflikta gadījumā.

Jau ziņots, ka Saeima nākamnedēļ, 14.jūlijā, sēdē varētu skatīt Zviedrijas un Somijas protokolus par pievienošanos NATO un ratificēt tos, aģentūrai LETA pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Otrdien Briselē Ziemeļatlantijas padomes sēdes laikā Somija un Zviedrija parakstīja protokolus par pievienošanos NATO.

Dalies ar šo ziņu