Latvija pievienojusies NATO Inovāciju fondam

NATO
Sargs.lv
NATO logo
Foto: REUTERS/Scanpix

Vakar, 30. jūnijā, NATO samitā Madridē 22 Alianses dalībvalstis parakstīja saistību vēstuli par NATO Inovāciju fonda izveidi, kam pievienojusies Latvija un kas paredzēs atbalstu jaunuzņēmumiem inovatīvu risinājumu izstrādei.

NATO Inovāciju fonds būs pirmais pasaulē starpvalstu riska kapitāla fonds. Fonda kopējais budžets sasniegs 1 miljardu eiro, un šos līdzekļus investēs jaunuzņēmumos un citos riska kapitāla fondos, kuri iegulda līdzekļus NATO prioritāru divējāda lietojuma moderno tehnoloģiju izstrādē tādās jomās kā lielie dati un skaitļošana, mākslīgais intelekts, autonomija, kvantu tehnoloģijas, kosmosa tehnoloģijas, virsskaņas tehnoloģijas, biotehnoloģija un cilvēka uzlabojumi, jaunie materiāli, enerģija un dzinējspēks

“Jaunais NATO Inovāciju fonds palīdzēs radīt Alianses aizsardzības spēju stiprināšanai nozīmīgas civila vai militāra pielietojuma inovācijas, gan sekmējot aktuālo drošības izaicinājumu risināšanu, gan sniedzot ieguldījumu dalībvalstu jaunuzņēmumu un ekonomikas attīstībā,” pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

NATO Inovāciju fonds papildinās NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģiona programmu (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA), kas sekmēs divējāda pielietojuma jauno tehnoloģiju izstrādi, lai tie spētu risināt aktuālos drošības un aizsardzības izaicinājumus.  NATO samitā sabiedrotie arī vienojās, ka no 2023. gada inovāciju izstrādātājiem, kuri piedalās DIANA programmās, būs piekļuve vairāk nekā 9 akseleratoru tīklam un vairāk nekā 63 testa centriem Eiropā un Ziemeļamerikā.

Viens no programmas DIANA testa centriem atrodas Ādažu bāzē, kur sadarbībā ar uzņēmumu “Latvijas Mobilais telefons” izveidota aizsardzības inovāciju 5G testa vide, radot ekosistēmu jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

NATO Inovāciju fonds uzsāks darbību 2023. gadā, un tā dalībvalstis būs Beļģija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Igaunija, Grieķija, Grieķija, Islande, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Turcija, Spānija, Ungārija, Vācija, Ungārija un Apvienotā Karaliste.

Dalies ar šo ziņu